rosolinstagram/magdagessler.official/wikipedia

Gessler pokazała przepis na esencjonalny rosół. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika

Rosół to danie, które często gości na rodzinnych obiadach. Jego przygotowanie jest nie lada sztuką. Każda gospodyni ma swój sekretny sposób na tą kultową zupę. Jak ją przygotowuje Magda Gessler? Gwiazda podzieliła się niezawodnym przepisem na ten obiadowy klasyk. Zdaniem restauratorki, nie może w nim zabraknąć dobrej jakości mięsa.

Magda Gessler zna się na kuchni jak mało kto. Restauratorka stawia na kuchnię polską i dzieli się ze swoimi sympatykami przepisami na uwielbiane dania. Na naszej stronie podawaliśmy między innymi przepis gwiazdy: na gołąbki z obłędnym farszemoraz kultowy bigos szlachecki.

W jaki sposób restauratorka gotuje rosół? Na stronie spizarnia.schroniskosmakow.pl pojawił się przepis Magdy Gessler na to pyszne danie oraz kilka wskazówek, które sprawią, że będzie on jeszcze bardziej esencjonalny.

Jak ugotować esencjonalny rosół? Przepis Magdy Gessler

Składnik na 10 osób:

  • 2 duże udka z kurczaka,
  • 1 szyja indycza,
  • korpus indyczy,
  • 1 porcja rosołowa wołowa,
  • woda,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1–2 cebule,
  • kawałek pora (ok. 10 cm),
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/4 selera
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziarna angielskiego
  • 5 kulek pieprzu
  • sól do smaku
  • makaron nitki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka. Następnie, zalej je zimną wodą (ok. 3–4 litry) i włącz palnik pod garnkiem na małą moc. Gdy rosół zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na godzinę bez przykrycia.

Sekret soczystego mięsa odkryty, każdy kęs rozpływa się w ustach. Wystarczy użycie nietypowego cytrusaSekret soczystego mięsa odkryty, każdy kęs rozpływa się w ustach. Wystarczy użycie nietypowego cytrusaCzytaj dalej

Gdy na rosole pojawią się szumowiny, usuń je i wyrzuć. Po godzinie mrugania rosołu można zacząć przygotowywać warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pora. Marchew, korzeń pietruszki i selera należy umyć i obrać, pokroić na mniejsze części.

Cebulę obierz z brudnych łupinek, ale warto zostawić jedną brązową warstwę – dzięki temu uzyskasz pożądany złoty kolor rosołu. Przekrój ją na pół i przypal nad palnikiem lub na rozgrzanej patelni. Pora umyj i lekko zgnieć, aby jak radzi Magda Gessler uwolnić jego aromat.

Wrzuć do gotującego się rosołu wszystkie przyprawy oraz przygotowane warzywa i gotuj zupę na małym ogniu przez 1,5 godziny. Rosół podawaj z makaronem, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką i natką pietruszki.

Magda Gessler zwraca uwagę na to, aby korzystać z wysokiej jakości składników. Najważniejszy jest wybór odpowiedniego mięsa. Im bardziej tłusta kura, tym smaczniejszy rosół. Do rosołu można dodawać również części indyka, wołowiny i podrobów, wtedy smak potrawy będzie bardziej złożony.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł