Rosół z dawnego przepisu smakuje cudownie.wikimediacommons/ Silar/ CC BY-SA 3.0

Rosół za 5 złotych? Bulion wg przepisu Ćwierczakiewiczowej z 1871 roku króluje na polskich stołach, wygrywa smakiem i aromatem

Rosół przyrządzony zgodnie ze wskazówkami jednej z najlepszych polskich kucharek. Słynna Lucyna Ćwierczakowieczowa opracowała wspaniałą recepturę na "rosół lub bulion czysty". Lista składników może nieco zaskakiwać, ale autorka "365 obiadów za 5 zł" zapewnia, że dzięki nim przygotujemy esencjonalny i aromatyczny wywar.

Rosół pozostaje niekwestionowanym królem wszystkich zup i idealnym daniem na niedzielny obiad. Najlepsi szefowie kuchni oraz nasze mamy i babcie korzystają zwykle z najlepszych i sprawdzonych przepisów, które były udoskonalane latami. W dużej mierze na to, jak gotujemy rosół dzisiaj, miała wpływ Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli autorka niezwykle popularnej książki kucharskiej. Jej tytuł głosi, że wszelkie polecane w niej potrawy będą nas kosztować jedynie 5 zł, ale należy pamiętać, że dzieło powstało w XIX wieku.

Zaczęło się, PIH musiała wkroczyć. Docierają najgorsze wieści, klienci Lidla, Biedronki i reszty sklepów muszą uważaćZaczęło się, PIH musiała wkroczyć. Docierają najgorsze wieści, klienci Lidla, Biedronki i reszty sklepów muszą uważaćCzytaj dalej

Rosół z dawnego przepisu Lucyny Ćwierczakowiczowej może zaskoczyć nawet największych smakoszy

Rosół autorki "365 obiadów za 5 zł" warto przyrządzić wtedy, kiedy zaczniemy się zastanawiać, jak zupa mogła smakować dawniej. Zupa dawnej kucharki nieznacznie różni się od dzisiejszej wersji - w spisie składników znajdziemy chociażby suszone grzyby, kalafiora i gałkę muszkatołową, dzięki czemu wywar zyskuje dodatkową głębię smaku. Nieco inna będzie też cena dania, bo dzisiejsze ceny niemal wszystkich produktów oczywiście różnią się od obowiązujących w 1871 roku. Nie znajdziemy jednak w nim jednak żadnych drogich i wyszukanych składników, dlatego zdecydowanie warto przetestować przepis pierwszej kulinarnej celebrytki w Polsce.

Dzisiaj grzeje:

  1. Sytuacja jest bardzo zła, zmarło 6 osób, ofiar może być więcej. RCB właśnie przekazało wiadomość
  2. Porażające sceny w Biedronce, nie żyje 61-letni mężczyzna. Sklep od razu został zamknięty
  3. Wypłacając pieniądze z bankomatu możesz się mocno zdziwić. Czekają duże zmiany przy wypłatach

Składniki:

  • 5 funtów wołowiny tj. ok. 2 kg,
  • 3 marchewki,
  • 2 pory,
  • 3 pietruszki,
  • pół selera,
  • cebula,
  • 2-3 suszone grzyby,
  • kwiat muszkatowy, czyli gałka muszkatołowa,
  • ćwierć kalafiora,
  • kilka liści kapusty włoskiej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jeśli mięso jest czyste, nie musimy go myć, zalewamy go wyłącznie miękką wodą. Gotujemy je na bardzo wolnym ogniu, wyławiając w międzyczasie szumowiny, gdy tylko je zauważymy. Gdy po ok. godzinie szumowiny przestaną się pojawiać na powierzchni wody, odstawiamy wywar z ognia i zalewamy go łyżką zimnej wody, by warstwa tłuszczu (nazywany przez Ćwierczakiewiczową pozłotą), natychmiast pojawiła się na wierzchu wody. Koniecznie musimy ją usunąć, bo według kucharki jest niestrawna.
  2. Następnie przecedzamy bulion przez gęste sitko, a mięso płuczemy w wodzie, zaś garnek, w którym je gotowaliśmy, dokładnie myjemy. Ponownie wkładamy mięso do czystego naczynia, zalewamy je wywarem i wstawiamy na ogień. Kiedy się zagotuje, solimy i dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę, gałkę muszkatołową i suszone grzyby. Kalafiora i kapustę dodajemy na godzinę przed końcem gotowania rosołu.
  3. Rosół gotujemy ok. 3,5-4 godziny na wolnym ogniu. Zanim go podamy, odstawiamy na chwilę, aby na wierzchu zebrała się reszta pozłoty, i przecedzamy. Przelewamy do wazy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Najlepsze newsy:

  1. Kolejna wpadka Filipa Chajzera. Na wizji padły niewybredne komentarze, widzowie mają już dość
  2. Pamiętacie dziewczynkę, która wygrała "Mam Talent"? Dzisiaj jest już nie do poznania, bardzo się zmieniła i wielu może jej nie poznać
  3. Wojciech był nad polskim morzem. "Miejmy szczęście, by zdążyć się pożegnać z bliskimi"
  4. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  5. Teresa Lipowska znacznie różni się od postaci z serialu. Teraz narzeka na wysokość emerytury, brakuje jej na leki
  6. Znalazła żywe robaki w produkcie z Biedronki kupowanym przez wszystkich. Wstrząsające, odbiera apetyt na długo
  7. Piotr Żyła regularnie zdradzał Justynę? Celebrytka bezlitośnie oczerniła byłego męża na oczach całej Polski

Źródło: krolrosolu.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł