Rosół - jak go ulepszyć?canca.com/macniak

Wlej ocet do rosołu. Powód zachwyca, tak robią szefowie kuchni

Twój rosół nie jest tak esencjonalny i aromatyczny jak byś chciał, a domownicy przyzwyczajeni są do wyjątkowo intensywnego smaku wywaru? Dodaj do niego jedną łyżkę octu, a zupa nabierze zupełnie nowego smaku i mocy. Robią tak najwięksi szefowie kuchni z całego świata. Aż ciężko uwierzyć, że tak niewielki dodatek może tak bardzo usprawnić finalne danie.

Rosół nie zawsze musi wyjść idealnie pyszny. Niekiedy podczas gotowania zapomni się o dodaniu jakiegoś składnika, lub jego jakość jest na tyle niska, że finalny produkt nie jest tak dobry jak zawsze. Wtedy wystarczy dodać odrobine octu, a zupa nabierze nowej mocy.

Mistrzowie kuchni wlewają ocet do wywaru, ponieważ uważają, że dzięki niemu rosół jest znacznie intensywniejszy i gęstszy. Według magazynu "the Kitchn" wystarczy jedna łyżka stołowa, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Rosół może być jeszcze smaczniejszy

Kwas octowy, czyli główny komponent octu odpowiadający za jego charakterystyczny smak i zapach, ułatwia przygotowanie pysznej i treściwej zupy, o ile ta gotowana jest na mięsie. Jeśli więc mimo dużych ilości chrząstek, kości i mięsa, twój rosół ciągle nie jest treściwy - dodaj ocet.

Tajemniczy składnik wyciąga z kostek i chrząstek żelatynę, która wprowadza do wywaru dużą sytość. Kolagen sprawia również, że zupa po wystygnięciu zamienia się w galaretę. Im więcej rozpuści się go w wodzie, tym zupa będzie znacznie gęstsza.

Zakaz ich sprzedaży już obowiązuje. Polacy nagminnie używali ich do jedzeniaZakaz ich sprzedaży już obowiązuje. Polacy nagminnie używali ich do jedzeniaCzytaj dalej

Ocet pomaga także wygotować z mięsa wartości odżywcze, które normalnie tracimy wyrzucając mięso do kosza. Jest to więc genialny pomysł, który nie tylko czyni zupę smaczniejszą, ale również zdrowszą. Taki rosół idealnie sprawdzi się właśnie teraz, gdy potrzebujemy rozgrzania po ciężkim dniu pracy.

Jak dodać ocet do rosołu?

To pytanie jest odrobinę podchwytliwe, ponieważ liczy się moment, w którym go dodamy oraz ilość. Ocet należy wlać wtedy, gdy wszystkie składniki już znajdują się w garnku - wtedy osiąga się najlepszy efekt. Nie można również przesadzić, w końcu nie chcemy, aby rosół smakował octem.

Wystarczy jedna lub maksymalnie dwie łyżki octu, gdy garnek jest bardzo pojemny. Tak niewielkiej ilości nikt nie będzie w stanie wyczuć, lecz różnica w nasyceniu zupy kolagenem i smakiem będzie zauważalna. Jeśli nie chcesz dodawać octu, mamy rozwiązanie.

Poszukujesz więcej ciekawostek kulinarnych? Zajrzyj do tego tekstu, w którym przeczytasz jak zrobić najlepszy bigos. Tutaj opisujemy działanie liścia laurowego.

Jak podaje portal haps.pl podobnie działa też sok z cytryny, choć z nim trzeba uważać, ponieważ może nadać rosołowi lekko cytrusowego posmaku. Ocet jest więc bezpieczniejszym dodatkiem, który nie powinien dodać nowego smaku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł