Rosół będzie smakować cudownie, jeśli nie popełnimy pewnego błędu.wikimediacommons/Mariuszjbie/CC BY-SA 3.0

Mnóstwo osób go popełnia. Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu, może popsuć jego smak

Rosół gotujemy zwykle według rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Być może razem z nim nasze mamy i babcie przestrzegły też, jakich błędów nie należy popełniać podczas gotowania słynnej zupy. Jeden z nich może szczególnie niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy.

Rosół pozostaje jedną z najlepszych tradycyjnych zup. Aby jednak umiejętnie go ugotować, warto znać wszelkie kulinarne triki. W końcu najlepsi szefowie kuchni - w tym nasze babcie - zdążyli zyskać cenne doświadczenie, które pozwala uniknąć kulinarnej wpadki, a podczas gotowania mięsno-warzywnego wywaru jeden błąd może sprawić, że zupa będzie się nadawała jedynie do wylania. Odpowiednie przyrządzenie rosołu nie jest wcale tak łatwe, jak mogłoby się wydawać.

Nigdy nie wyrzucaj obierków z ogórka. Zrobisz z nich obłędną miksturę, która przyda się w kuchniNigdy nie wyrzucaj obierków z ogórka. Zrobisz z nich obłędną miksturę, która przyda się w kuchniCzytaj dalej

Rosół na pewno się uda, jeśli nie popełnimy pewnego błędu

Rosół wymaga niemałej wprawy i cennej wiedzy. Chociaż zupa pojawia się na naszych stołach bardzo często, możemy czasem zauważyć, że nie zawsze smakuje idealnie. Dzieje się tak zwykle wtedy, kiedy popełnimy jeden z bardzo popularnych błędów. Mętny czy niewystarczająco esencjonalny rosół może mocno zasmucić wszystkich amatorów potrawy, więc warto wiedzieć, jaka niepozorna praktyka podczas gotowania zupy może koszmarnie popsuć jej smak.

Dzisiaj grzeje:

  1. Właśnie przekazano tragiczną wiadomość. Nie żyje Piotr Soyka
  2. Dlaczego Sekielski nagle chudnie? Podał lepszą niż wszystkie przepisy Gessler razem wzięte recepturę na zupę z buraka
  3. Wyjdziesz na spacer i się zatrujesz. Szkodliwych roślin jest więcej niż myślisz

Wiele osób pomimo gotowania rosołu na niewielkim ogniu zauważa, że dolana do niego woda magicznie znika w ogromnych ilościach. Wówczas musimy ją oczywiście uzupełnić, ale dolanie zimnej wody z kranu okazuje się najgorszym możliwym pomysłem. Kranówka w niepożądany sposób obniży wówczas temperaturę rosołu, co sprawi, że nie danie nie będzie smakować zbyt dobrze. Znacznie lepszy będzie w tym przypadku wrzątek. Przegotowana woda nie tylko nie zmieni smaku rosołu, ale też sprawi, że będzie bardziej klarowny.

Najlepsze newsy:

  1. Sylwia Bomba poszła na wesele i wywołała skandal. Co ona na siebie założyła? Ludzie nie wytrzymali
  2. Zaproponowali mu pół miliona rubli i samochód za kota. Jego odpowiedź była jednoznaczna
  3. Tragedia w Sarbinowie. Dziecko rzuciło się na ratunek rodzicowi. Finał był druzgocący
  4. Jest ważny komunikat Biedronki do wszystkich klientów. Oszustwo na ogromną skalę, sieć przed nim ostrzega
  5. Zaczęło się, PIH musiała wkroczyć. Docierają najgorsze wieści, klienci Lidla, Biedronki i reszty sklepów muszą uważać
  6. Rudi Schuberth narzeka na żenująco niską emeryturę. Wybudował 4 domy obok Łeby, wynajmuje turystom i sprzedaje swoje wyroby wędliniarskie
  7. Justyna Żyła pochwaliła się nowym chłopakiem. Szybko usunęła swój wpis, ale w sieci nic nie ginie, wszystko wyszło na jaw

Źródło: Kuchnia WP, dom.agi.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł