rosolwikipedia/TastingPoland/ CC By. 3.0

Nie tylko goździki. 2 tajemnicze i nieoczywiste dodatki do rosołu, które podkręcą jego smak

Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na rosół. Mnóstwo osób najbardziej ceni jego klasyczną wersję, ale spore grono szuka niezwykłych dodatków, które mogłyby jeszcze mocniej podkręcić smak zupy. Niektórzy wrzucają do niego dwa zupełnie nieoczywiste składniki. Jak myślicie co to może być?

Rosół jest absolutnym klasykiem kuchni. Tradycyjnie przyprawiamy go zielem angielskim, aromatycznym lubczykiem, liśćmi laurowymi oraz natką pietruszki. Niektórzy, dodają mu odrobiny pikanterii odrobiną chilli lub jak Magda Gessler wzbogacają go dodatkiem prozdrowotnych goździków.

2 zaskakujące składniki rosołu. Tylko dla odważnych?

Prawdziwym zaskoczeniem mogą być 2 składniki tzw. pakistańskiego rosołu. Są to: jabłko ze skórką oraz świeży imbir. Jabłko wrzucamy do zupy razem z warzywami i wyjmujemy pod koniec gotowania, tak, aby się nie rozpadło. Doskonale podkreśla ono smak mięsa i nadaje zupie delikatnej słodyczy.

Co ciekawe ten owoc do mięso - warzywnego wywaru dodaje sama Ewa Wachowicz. Ten dodatek sprawdzi się w szczególności do rosołu z kaczki lub gęsi.Warto również pokreślić, że świetnie komponuje się ono z imbirem, który nadaje zupie nieco orientalnej, aromatycznej nuty.

Schowaj zaparzoną torebkę herbaty w lodówce. Od razu polecisz trick znajomymSchowaj zaparzoną torebkę herbaty w lodówce. Od razu polecisz trick znajomymCzytaj dalej

Nie da się zaprzeczyć, że dodatek jabłka do rosołu brzmi jak małe kulinarne szaleństwo, ale ten kto raz się odważy na takie połączenie, często do niego wraca. Musimy pamiętać, że umieszcza się je w rosole nieobrane i niepokrojone.Tuż po ugotowaniu możemy je wyjąć z garnka, jednak należy uważać, aby się nie rozpadło.

Poniżej podajemy pełny przepis na pakistański rosół. Jak smakuje? Warto samemu przetestować!

Pakistański rosół z jabłkiem i imbirem - przepis

Składniki (na ok. 2 - 3 porcje):

  • 1-2 sztuki marchwi,
  • 1-2 sztuki pietruszki,
  • pęczek naci pietruszki,
  • 20-30 g pora,
  • 1/4 średniej wielkości selera
  • 2 udka z kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2-3 plasterki świeżego imbiru
  • 1 jabłko lub kilka plasterków suszonego jabłka

Sposób wykonania:

Umyj, obierz i pokrój włoszczyznę, natkę poszatkuj, a czosnek wyciśnij przez praskę (najlepszy sposób zdradzamy tutaj). Warzywa zalej wodą i gotuj. Dodaj do wywaru imbir i pozostałe przyprawy. Gdy warzywa będą pół miękkie, dodaj udka.

Gotuj mięso aż będzie miękkie i białe, pod koniec dodaj jabłko i gotuj jeszcze przez około 5 - 10 minut. Rosół tradycyjnie podawaj z ulubionym makaronem, kawałkami ugotowanej marchewki i pietruszki.

Wypróbujesz przepis, czy wolisz klasyczną wersję tego dania?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl/kreatywnepiny.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł