Rosół - 5 złotych zasadJakub Kossakowski / materiały własne

Gotujesz dziś rosół? Pamiętaj, o 5 zasadach naszych babć, tylko wtedy wyjdzie idealny

Dla wielu osób rosół jest niezbędnym elementem niedzielnego obiadu. Bez wątpienia można go zaliczyć do kulinarnej klasyki. Podczas przygotowań warto pamiętać o pięciu niezwykle istotnych zasadach. Stosowały je nasze babcie. Idealny rosół jak za dawnych lat jest na wyciągnięcie ręki.

Nie da się ukryć, że rosół wzbudza zachwyt nawet pośród najbardziej wybrednych smakoszy. Możliwości jego przygotowania jest multum. Jednak warto zastosować pięć zasad, dzięki którym obiad stanie się niezapomnianym przeżyciem.

Wszyscy są z panią, pani Kasiu. Smutne, Dowbor jest poważnie chora, jada wg. specjalnej diety, wyjawiła jaka jest kosztownaWszyscy są z panią, pani Kasiu. Smutne, Dowbor jest poważnie chora, jada wg. specjalnej diety, wyjawiła jaka jest kosztownaCzytaj dalej

Rosół jak ze snów

Wyśmienity rosół jest prawdziwą kulinarną poezją smaków. Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieją zasady, które są kluczowe w trakcie przygotowań. Dzięki nim rosół przyprawi o zachwyt domowników. O czym musimy pamiętać?

Rosół powinien zawierać odpowiednią ilość mięsa i warzyw. Właśnie od tych składników zależy to, czy nasza zupa okaże się nie lada frykasem. 1 kilogram mięsa na 4 litry zupy jest absolutnym minimum. Ponadto w takiej ilości wywaru powinny znaleźć się 4 spore marchewki, 3 duże pietruszki, seler i okazały por. Jakie są pozostałe cztery zasady?

Dzisiaj grzeje:

  1. Surowy wyrok sądu, Zenek Martyniuk w rozpaczy. Jeszcze niedawno z radością pokazywał swoją luksusową kuchnię
  2. Polsat potwierdził. Donald Trump nie mógł złapać oddechu. "Najbliższe dni będą prawdziwym testem"
  3. Zrobisz je w 15 minut, najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Zawsze się udaje

Zasady, które sprawią, że rosół będzie idealny

Gotując rosół musimy pamiętać o tym, aby przyrządzać go na mięsie z kością. Zawarty w niej szpik jest gwarantem fantastycznego smaku. Kolejna istotna zasada dotyczy umieszczania poszczególnych składników w zimnej wodzie. Czwarta wskazówka odnosi się do czasu gotowania. Nasz rosół powinien delikatnie bulgotać przez minimum 3 godziny. Ostatnia z zasad dotyczy solenia naszego specjału. Najlepiej wzbogacić go o sól dopiero pod koniec gotowania.

Napar z jabłek i liści laurowych ma potężne działanie. Niebywałe, co leczyNapar z jabłek i liści laurowych ma potężne działanie. Niebywałe, co leczyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Ci w domach zapłacą 900, w mieszkaniach po 700. Nowa opłata ma być nie do uniknięcia
  2. Charakterystyczny objaw na skórze może wskazywać na raka. Nie warto go lekceważyć
  3. Poniżona i wyrzucona z restauracji Magda Gessler nie zapomni feralnego dnia do końca życia
  4. Niestety, potwierdzono smutne doniesienia o Dorocie Gardias. Dziennikarka kocha gotować, dzieliła się nawet egzotycznym przepisem
  5. Smutne wieści o Dorocie Szelągowskiej. Jeszcze niedawno pokazywała piękna kuchnię i mówiła o ulubionej restauracji
  6. Włączyli kamerkę i dowiedzieli się, co w nocy robi ich dziecko. Nie mogli uwierzyć własnym oczom

Źródło: Ofemin

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł