Rosół warto solić w odpowiednim momencie gotowania.wikimediacommons/MOs810/creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Kiedy solisz rosół - na początku czy pod koniec gotowania? W zależności od odpowiedzi smak zupy może się diametralnie zmienić

Rosół powinien być zawsze przyrządzany według sprawdzonych receptur. Odpowiednie składniki, kolejność ich dodawania oraz zaskakujące triki są w tym przypadku gwarancją kulinarnego sukcesu. Najwięksi smakosze i najlepsi kucharze zdają sobie sprawę z tego, że posolenie rosołu w odpowiednim momencie ma ogromne znaczenie.

Rosół przygotowany umiejętnie zachwyca smakiem, aromatem, a nawet kolorem. By jednak tak się stało, trzeba wykazać się niemałą wiedzą, bo wbrew pozorom możemy popełnić wiele błędów podczas gotowania. Wówczas wywar może okazać się nieco mdły czy za mało klarowny. Wiele razy pisaliśmy o tym, jak uniknąć kulinarnej katastrofy podczas gotowania rosołu i bardzo często zaznaczaliśmy, że nawet najmniejsze szczegóły decydują czasem o smaku potrawy. Dzisiaj przyjrzeliśmy się dodawaniu soli w odpowiednim momencie gotowania zupy.

Podliczyli klientów Biedronki, muszą wydać ogromne pieniądze. Wszystko z 1 powodu, można się wściecPodliczyli klientów Biedronki, muszą wydać ogromne pieniądze. Wszystko z 1 powodu, można się wściecCzytaj dalej

Rosół powinniśmy solić na początku gotowania czy dopiero wtedy, gdy zupa jest już prawie gotowa?

Rosół będzie smakował jak u mamy, jeśli wiemy, jak gotować go w odpowiedni sposób. Czasem nawet najlepsze mięso i świeża włoszczyzna nie wystarczą, aby zupa była jednocześnie pełna smaku, esencjonalna i klarowna. Oczywiście wybór dobrej jakości drobiu i wołowiny jest bardzo ważny, bo gotowe porcje mięsa z supermarketu mogą sprawić, że rosół będzie niesmaczny. Gdy zauważymy, że wywar jest właściwie przezroczysty, być może zapomnieliśmy o tym, że opalona cebula sprawia nie tylko, że rosół ma wyrazisty kolor, ale też że wydobywa on z zupy głębię smaku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niestety, córka potwierdziła niezwykle smutną wiadomość o Beacie Tyszkiewicz. Gwiazda niedawno opowiadała o swojej diecie, wzbogaciła jadłospis o wyjątkowy produkt
  2. Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć

Kolejną ważną kwestią jest dodatek soli. Wielu miłośników jedzenia zastanawia się, czy lepiej jest dodać ją na początku gotowania, czy też dopiero pod koniec. Mogłoby sie wydawać, że nie ma to żadnego znaczenia, ale jest zgoła inaczej. Woda, w której gotuje się rosół, zatrzyma w sobie o wiele więcej smaku mięsa i warzyw, jeśli posolimy ją dopiero wtedy, gdy rosół będzie już gotowy. Możemy więc ostatecznie przyprawić go tuż przed rozlaniem go do talerzy. Dzięki tej prostej zmianie na pewno odkryjemy, że potrawa jest o wiele bardziej aromatyczna.

Porażające, najpierw wynieśli kucharza z terenu restauracji, potem zakopali go w lesie. Wszystko nagrali i wrzucili do sieciPorażające, najpierw wynieśli kucharza z terenu restauracji, potem zakopali go w lesie. Wszystko nagrali i wrzucili do sieciCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie ominie cię rejestracja jeśli używasz jednego gadżetu. Czasu coraz mniej
  2. Objawy raka, które dostrzeżesz gołym okiem. Kiedy się pojawią, nie ma czasu do stracenia
  3. Dyniowe kopytka z wyjątkową okrasą, najlepsze połączenie smaków. Dzięki delikatnym kurkom i aromatycznej przyprawie nie mają sobie równych
  4. Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
  5. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Mówi się, że jest czarnym złotem kuchni i leczy m.in. wrzody żołądka
  6. Dotyczy setek ludzi, niebezpieczeństwo. Pilna wiadomość dla Polaków

Źródło: WP

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł