Rosółyoutube / kanał: Tomasz Borkowski / kadr z filmu

Mięso na rosół zalewasz zimną czy gorącą wodą? Jeden sposób jest zdecydowanie gorszy, nigdy nie postępuj podobnie

Rosół to znakomita propozycja na każdą okazję, ale szczególnie w okresie jesiennym zadziała rozgrzewająco i wspomoże walkę z przeziębieniem. Idealny rosół wymaga pewnej wiedzy co do tajników. Jest jedna prosta zasada, która dotyczy zalewania mięsa, a postępowanie zgodnie z nią, pozwoli Ci cieszyć się klasycznym i aromatycznym rosołem.

Rosół stanowi swego rodzaju bazą do innych zup czy sosów. Z jednej strony słodki, dzięki cebuli i marchewce, a z drugiej strony delikatnie ostry i niezwykle aromatyczny. Danie, którego w naszym kraju nie trzeba zbyt długo przedstawiać. Cieszy się popularnością i długą historią, będąc znakiem rozpoznawczym naszej kuchni narodowej.

Magda Gessler ostro skrytykowała Polaków, ich ciasto na pierogi jest nie do przyjęcia. Sama podała wybitną recepturę, nie można robić inaczejMagda Gessler ostro skrytykowała Polaków, ich ciasto na pierogi jest nie do przyjęcia. Sama podała wybitną recepturę, nie można robić inaczejCzytaj dalej

Rosół czyli król wśród zup

To danie, które gotuje się na drobiu oraz wołowinie. To połączenie daje rewelacyjny smak, ale warto pamiętać o tym, że udka czy porcje rosołowe, zakupione w marketach, nie oddadzą prawdziwej istoty rosołu. Wiejska kura sprawdzi się najlepiej, a dodatkowo szponder dla podbicia smaku.

Nie mniej jednak, przepisów na rosół jest wiele i inne mięsa również zdają egzamin. Niektórzy gotują nawet rosół z królika, zachwalając glebie smaku i aromat. Ten przygotowany z jednego rodzaju mięsa jest znacznie bardziej delikatny, ale im więcej tłuszczu, tym lepsze wchłanianie się witamin z warzyw, które wrzucamy do przygotowywanego wywaru.

Triki, które zagwarantują idealny rosół

Przede wszystkim warto pamiętać, że rosół powinno się gotować na rozmrożony już mięsie. To zmrożone lub świeżo rozmrożone w mikrofali chwilę przed może spowodować zmętnienie zupy.

Jeśli chodzi o warzywa, powinniśmy dopasować ich proporcje do siebie, aby jedno nie zdominowało reszty. Warto również zainteresować się tym, które lepiej obrać, a które zostawić w całości. Które pociąć na kawałki, a których lepiej nie. Jeśli chodzi o cebulę, mówi się, że najlepszego aromatu nada ta przypalana ogniem.

Dla fanów słodkiego rosołu poleca się skorzystanie z dobrodziejstw kapusty. Mamy w tym przypadku do wybory włoską lub białą. Wywar ma specyficzny smak oraz zapach, ale ma ogromną rzeszę zwolenników.

Przyprawy to kolejna tajemnica, która wiąże się nie tylko z tym, jakie warzywa należy dodać, ale również w jakiej kolejności. Jedną z ciekawostek jest, że solić powinniśmy rosół na koniec gotowania, a pieprz dodany powinien zostać dopiero przy podaniu. To ciekawe rozwiązania, które z pozoru mogą wydawać się mało znaczące. Tajemnica jednak tkwi w szczegółach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najprostszy przepis na chleb z garnka, wymieszaj i piecz. Jeśli narodowa kwarantanna nastanie, nie będziesz musiał iść do piekarni
  2. Klamka zapadła. Będzie pełny lockdown. Dramatyczna wiadomość z zagranicy dla wszystkich turystów, którzy zaplanowali wyjazd do rajskiego kraju
  3. Wypij jedną łyżkę tuż przed śniadaniem, a po paru dniach zobaczysz pierwsze efekty. NIe tylko podnosi odporność, wpływa też na figurę

Mięso zalewamy zimną czy gorącą wodą?

Wiele osób, które przygotowują swój rosół, zastanawia się nad tym, czy lepiej zalewać mięso wodą gorącą czy zimną. Śmiało można stwierdzić, że każda z tych praktyk ma swoich zwolenników. Prawdą jest, że należy zalewać mięso wodą zimną z jednego, prostego powodu. Wrzątek ścina wierzchnią część mięsa, przez co jego aromat nie przenika do rosołu w trakcie gotowania.

Nam jednak najbardziej zależy, aby rosół był treściwy oraz aromatyczny. Cała magia smaku może być nie do odratowania po zalaniu mięsa wrzątkiem. Gotujemy rosół na niewielkim ogniu, a na powierzchni powinny pojawić się szumowiny w ciągu 30 minut od rozpoczęcia gotowania. Należy pamiętać o zebraniu ich łyżką, bo mogłyby spowodować zmętnienie.

Apetycznie zdjęcie rosołu z artykułu pochodzi z kanału Tomasz Borkowski z platformy Youtube, gdzie znajdziecie wiele kulinarnych inspiracji.

89-letnia babcia wstaje codziennie o 4:30 i tworzy cudowne ciasta dla biedniejszych. Powód łapie za serce89-letnia babcia wstaje codziennie o 4:30 i tworzy cudowne ciasta dla biedniejszych. Powód łapie za serceCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Koniec, jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń tego roku nie odbędzie się. Miliony osób nie kryje rozczarowania
  2. Trzeba się pospieszyć, czas tylko do jutra. ARiMR przypomina o zasadach pomocy dla sprzedawców chryzantem
  3. Chrupiąca i niezwykle aromatyczna surówka z czerwonej kapusty i cukinii. Lekko orientalnego smaku dodają jej ciekawe dodatki
  4. Boli cię czasem głowa? Wypij sok z ogórka, efektem będziesz wniebowzięty
  5. Jajka w zupełnie innym wydaniu, czyli po szkocku. Zaskakujące połączenie smaków, banalne w przygotowaniu
  6. Tragiczne wieści, nie żyje ratownik medyczny. Mężczyzna chciał udzielić pomocy pacjentowi
  7. Olbrzymia zmiana w popularnej sieci sklepów. Klienci będą zachwyceni

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł