Rosół - jak wykorzystać warzywa po gotowaniu?Facebook

Przenigdy nie wyrzucaj warzyw z rosołu. Mają bajeczne zastosowania

Rosół podczas gotowania generuje sporą ilość resztek, które choć nadają się do jedzenia, często lądują w koszu na śmieci. Poniższy przepis na pasztet pokazuje, że można wykorzystać warzywa po gotowaniu zupy. Następnym razem nie wyrzucaj ich, lecz zrób pyszną przekąskę.

Rosół jest uwielbianą przez wszystkich zupą. Swój smak zawdzięcza długiemu gotowaniu warzyw i mięs. Obgotowany kurczak czy wołowina często ląduje w tradycyjnym pasztecie, który jest doskonałym sposobem na spożytkowanie resztek. To samo można zrobić z warzywami.

Mało kto bowiem lubi zajadać się ugotowanymi marchewkami czy cebulą - nie mają wszak przyjemnej konsystencji, a większość ich smaku znajduje się w esencjonalnym wywarze. Wegetariańska wersja pasztetu posmakuje nawet największemu niejadkowi.

Rosół to nie tylko zupa

Często można spotkać się z widokiem ugotowanych warzyw, które leżą pomiędzy innymi śmieciami. Aby uniknąć takiego obrazu marnowania całkowicie zdatnej do spożycia żywności, prezentujemy wam wspaniały przepis na wegetariański pasztet. Jego wykonanie jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych.

Za intensywność smaku odpowiadają suszone pomidory, lecz skład waszego pasztetu zależy tylko od was. Świetnie z warzywami z rosołu współgra zielony groszek z puszki czy czerwona fasola - wszystko zależy od waszych preferencji.

Postanowiła spróbować czy da się przeżyć 5 dni mając na jedzenie tylko 50 złPostanowiła spróbować czy da się przeżyć 5 dni mając na jedzenie tylko 50 złCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej przepisów kulinarnych? Zajrzyj do tego artykułu, w którym pokazujemy najlepszy sposób na przygotowanie klasycznych andrutów. Tutaj zdradzamy recepturę na delikatny jak chmurka sernik.

Przepis na pasztet z warzyw po rosole

Składniki:

  • 1 kilogram warzyw z rosołu
  • płatki owsiane (ok, 0,5 szklanki, w zależności od ilości warzyw)
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz, wędzona papryka, majeranek, tymianek, bazylia
  • olej

Płatki owsiane wsyp do blendera i zmiel na drobny pył. W zależności od rodzaju płatków, mielenie może zająć sporo czasu. Po zmieleniu płatków, przesyp je do dużej miski. Teraz kolej zająć się wszystkimi warzywami.

Warzywa ostudź i przełóż do blendera. Dodaj do nich odrobinę oleju i zmiel na gładką masę. Przełóż ją do miski z płatkami owsianymi. Wymieszaj delikatnie całość. Cebulę obierz z łupiny i drobno posiekaj w kostkę. Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj drobno.

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj. Dopraw przyprawami, włóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Podawaj z pieczywem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł