Rosół - jak go nie gotować?canca.com/macniak, Olha_Afanasieva, Getty Images Pro

Najpopularniejsze błędy w kuchni: przykrywanie gotującego się rosołu, obieranie pieczarek, mycie jaj

Gotując rosół przykrywasz garnek, pieczarki obierasz ze skórki przed gotowaniem, a papier do pieczenia smarujesz tłuszczem? Te i wiele innych czynności to popularne błędy, który w dodatku mogą sprawić więcej kłopotów niż myślisz. Poniżej opisujemy najpopularniejsze zbędne praktyki w kuchni.

Prawdopodobnie każdy wie w jaki sposób należy gotować rosół. Mimo wszystko wielu z nas przykrywa go na cały czas przygotowywania zupy. Niestety, jeśli zupa zbyt długo będzie pod pokrywką, wywar może zmętnieć, co nie będzie podobało się kulinarnym purystom.

Rosół należy przykryć tylko do momentu rozpoczęcia wrzenia wody. Kiedy zauważysz bąble umykające na powierzchnie - to znak, aby natychmiast zdjąć pokrywkę i zmniejszyć gaz tak, aby esencjonalny wywar delikatnie bulgotał.

Popularne błędy, przez które rosół i wiele innych dań traci na jakości

Jedną z najgorszych możliwości, jest zbyt długie wyrabianie kruchego ciasta. Aby kruszonka miała odpowiednią konsystencję, masło musi być jak najzimniejsze. Jeśli zbyt mocno rozgrzejemy je dłońmi, po upieczeniu będzie się rozpadać, a jego faktura wiele straci.

Pieczenie czosnku bez skórki mija się z celem. Wystarczy odciąć zdrewniałą piętkę z ząbka i wsadzić go w całości do piekącego się dania. Po upieczeniu można czosnek wyjąć lub wycisnąć, co nada potrawie jeszcze większego aromatu oraz smaku.

Nie tylko za napoje słodzone zapłacimy krocie. Już wiadomo, jakie produkty spożywcze podrożeją najbardziejNie tylko za napoje słodzone zapłacimy krocie. Już wiadomo, jakie produkty spożywcze podrożeją najbardziejCzytaj dalej

Robiąc mizerie nie wyobrażasz sobie, aby ogórek miał na sobie skórkę? Niestety, ale marnujesz mnóstwo wartości odżywczych obierając to warzywo. Ogórki szklarniowe mają delikatną skórkę, pod którą znajduje się najwięcej dobroczynnych właściwości i substancji.

Ci, którzy mają przyzwyczajenie mycia jajek zaraz po przyjściu ze sklepu, osiągają zupełnie odwrotny skutek od zamierzonego. Myjąc je spłukuje się ochronną warstwę ze skorupki, która spowalnia proces psucia się. Bez niej jajka wytrzymują znacznie mniej czasu.

Interesujesz się kulinarnymi ciekawostkami i chcesz poznać ich jak najwięcej? Zajrzyj do tego artykułu, z którego dowiesz się co skrywa twoja uwielbiana drewniana łyżka do mieszania. W tym tekście opisaliśmy sposób na uratowanie zbyt kwaśnej zupy pomidorowej.

Tymianek i rozmaryn są doskonałymi ziołami, lecz wiele osób nie wie w jaki sposób dodawać je do potraw. Nie trzeba ich wcale siekać - wystarczy związać je sznurkiem do wędlin i wrzucić do gotującej się zupy czy sosu. Po ugotowaniu wystarczy je wyciągnąć, a cały aromat przejdzie do dania.

Jak czytamy na portalu onet.pl, (...) są osoby smarujące masłem/margaryną papier do pieczenia, przed wylaniem nań ciasta. To zbędne. Papier ten ma bowiem takie właściwości, że ciasto/ciastka i inne produkty nie przywrą do niego po upieczeniu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł