Rosółpixabay.com

Niemożliwe? A jednak, da się zrobić rosół bez kostki w 30 minut. Wszystko za sprawą sekretnego tricku szefów kuchni

Rosół to jedna z ulubionych zup, która cieszy się sławą od lat. Uchodzi za lekarstwo na wszelkie dolegliwości, na które nie ma niczego lepszego, niż gorący rosół. Znamy przepis na szybkie przygotowanie zupy bez użycia kostki rosołowej.

Rosół to jedna z najbardziej znanych zup w naszym kraju. Jest niezwykle aromatyczna, ale i treściwa za sprawą warzyw oraz mięsa, na którym ją gotujemy. Wielu osobom rosół kojarzy się z zupą, która zajmuje bardzo dużo czasu i jest dość skomplikowana do zrobienia. Dzięki kilku trickom szefów kuchni wiemy, jak przygotować rosół w zaledwie 30 minut, a co więcej, bez wykorzystania kostki rosołowej.

Sok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościSok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościCzytaj dalej

Uwielbiany w Polsce rosół

Rosół to jedna z uwielbianych zup, którą tworzą w swoim domu wszyscy Polacy. Ma wśród swoich fanów ludzi z całego świata, którzy będąc u nasz przejazdem, chętnie kosztują jej w polskich knajpach. Znajdziemy ją w menu większości restauracji czy barów. Choć przepisów jest kilka, główny zamysł na zupę jest ten sam. W każdym miejscu jednak smakuje inaczej. Rosół to niezagęszczana niczym zupa, która jest wywarem mięsno-warzywnym. Przyrządza się go z drobiu, wołowiny, baraniny czy z gołębi w niektórych częściach Polski. Można podać go na różne sposoby, z różnymi makaronami. Najczęściej są to jednak klasyczne nitki, ale są też zwolennicy lanych klusek, jako dodatku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczym
  2. Niewiarygodne, co się dziś dzieje przy Morskim Oku. Przecieramy oczy ze zdumienia
  3. Kotlety od Kuronia nie mają sobie równych, kochają je dzieci i dorośli. Ich sekretem jest boska, niepowtarzalna panierka

Właściwości zdrowotne rosołu


Warto podkreślić, jak istotną rolę odgrywa dla naszego organizmu. To zupa, która nie tylko rozgrzewa, ale i leczy. Poza zaspokajaniem głodu, zaspokaja również inne potrzeby naszego organizmu. Domowy rosół zatem to naturalny lek. Bez względu na umiejętności kulinarne, każdy jest w stanie go przygotować.


Zapach rosołu jest bez dwóch zdań zasługą warzyw oraz przypraw. Marchew, pietruszka, seler, cebula, ziele angielskie oraz liść laurowy to podstawa. Niektórzy wedle upodobań wzbogacają swoje zupy o dodatkowe składniki jak kapusta, pietruszka, tymianek czy kurkuma. Ważna jest barwa rosołu, musi być on klarowny. Na powierzchni zbiera się piana w trakcie gotowania, a więc należy pamiętać o jej zbieraniu.


Przepis na szybki i idealny rosół bez kostki


Przepisy na rosół pozostają często tajemnicą rodzinną, którą przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Jak się okazuje, nie jest prawdą, że idealny rosół potrzebuje czasu. Istnieje przepis na rosół, który swoimi walorami nie będzie odstawał od tych najbardziej skomplikowanych.


Dla wszystkich zabieganych powstał przepis, w którym zrobimy nasz rosół w 30 minut. Przede wszystkim nie potrzebujemy do jego wykonania kostki rosołowej, która dla wielu wydaje się być elementem obowiązkowym każdego przepisu.


Zaczynamy od przygotowania mięsa. Oddzielamy je od korpusu lub kupujemy od razu porcje rosołowe. Należy po dokładnym podzieleniu kurczaka zatrzymać na blacie skrzydełka oraz korpus. Resztę możemy wstawić do lodówki lub zamrozić na potem. Nim wrzucimy mięso do gotującej się wody, należy pamiętać o jednym, podstawowym tricku. Koniecznym jest pocięcie mięsa tak, aby jego części, skrzydełka oraz korpus, miały przekrojoną skórę oraz kości. To niesamowicie przyspiesza proces gotowania.


Po przykryciu i rozpoczęciu gotowania rosołu zabieramy się za przygotowanie cebuli. Przekrawamy ją na pół i środkiem do dołu kładziemy na patelni delikatnie przypiekając. Nada ona niesamowitego aromatu całej zupie.


Warto pamiętać również o tym, żeby nie obierać warzyw ze skóry, a jedynie je przekroić. Mają one w sobie mnóstwo drogocennych składników, które przydadzą nam się w trakcie tworzenia wywaru. Dorzucamy je do gotującego się mięsa i dopiero wtedy zabieramy się za przygotowanie cebuli.


Miejcie na uwagę, że wasz wywar może mieć czerwony kolor ze względu na przekrojony korpus oraz skrzydełka. Żeby osiągnąć idealnie klarowny wywar, należy przefiltrować zupę przez czystą szmatkę. Na garnku połóż sitko, a na nim szmatkę. Po 30 minutach gotowania, przelej w ten sposób rosół do drugiego garnka.

Najszybsze i najlepsze bułki pszenne. Zrobisz je w godzinę i zachwycisz całą rodzinęNajszybsze i najlepsze bułki pszenne. Zrobisz je w godzinę i zachwycisz całą rodzinęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Rząd w ostatniej chwili podjął ostateczną decyzję ws. maseczek. Zmiany już od dziś
  2. Nowe, niepokojące słowa byłego ministra rolnictwa. Roztacza smutną wizję
  3. Sandra kupiła w Biedronce pierogi i ogarnęła ją wściekłość. Wyjawiła okropne szczegóły w sieci
  4. Pijemy go stanowczo za mało. Zachwycające działanie soku z aloesu, nic tak cudownie nie działa na odporność
  5. Błyskawiczna, syta i przepyszna zapiekanka ziemniaczana. Obłędny sos zachwyci nawet niejadka
  6. Ministerstwo Zdrowia zwołało pilną konferencję w sobotę. Nie mogli dłużej czekać, wydano stanowcze oświadczenie
  7. Mbank ostrzega swoich klientów przed oszustami. Można stracić wszystkie pieniądze, ważny szczegół

Źródło: pikio.pl

poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł