Rosółwikimedia commons

Gotujesz rosół pod przykryciem czy bez? Drobny szczegół ma ogromne znaczenie

Rosół to jedna z ulubionych zup w naszym kraju. Poza rewelacyjnym smakiem, ma również właściwości lecznicze. Jest kilka metod gotowania rosołu oraz kilka szczegółów, które mogą zmienić jego smak i efekt finalny.

Rosół to jedno z popisowych dań w naszej polskiej kuchni. Choć większość przepisów bazuje na tych samych produktach, u każdego smakuje on nieco inaczej. Poza fenomenalnym smakiem oraz uczuciem sytości, który daje, wpływa też pozytywnie na nasze zdrowie. Szczególnie w okresie chłodnych pór roku rozgrzewa i dodaje sił przy walce o odporność. Jest kilka wskazówek, w zgodzie z którymi, powinniśmy działać nad naszą zupą.

Często się przeziębiasz i łapiesz infekcje? W domu zrobisz syrop na bazie octu jabłkowego, który niesamowicie wzmocni odpornośćCzęsto się przeziębiasz i łapiesz infekcje? W domu zrobisz syrop na bazie octu jabłkowego, który niesamowicie wzmocni odpornośćCzytaj dalej

Rosół czyli klasyka gatunku

Rosół to jedna z ulubionych zup. Mamy wiele ich odmian, wliczając w to przeciery, zupy kremy czy wywary. Rosół należy do tej ostatniej grupy. Jego idealny kolor to przesłanka udanego gotowania i właściwego postępowania krok po kroku w trakcie. Rosół nie należy do zup zagęszczanych. Ten pyszny warzywno- mięsny wywar zaskarbia sympatię nie tylko naszych rodaków, ale i ludzi na całym świecie, którym nasza kuchnia kojarzy się właśnie z rosołem. Warto poznać kilka wskazówek, które usprawnią jego przygotowanie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczym
  2. Podjęto decyzję, ogromna zmiana dla Polaków od 16 grudnia. Wielbiciele lotów przecierają oczy ze zdumienia
  3. Jasiek Kuron ma najlepszy patent na kultowego Coleslawa. Robi go z dwóch rodzajów kapusty

Przepis na idealny rosół

Rosół kojarzy nam się z niedzielnym obiadem w domu rodzinnym i przede wszystkim niezłomną tradycją. Zazwyczaj pozostawiamy jego gotowanie najbardziej wprawionym w rodzinie, które mają własne receptury i sposoby na ten niepowtarzalny wywar. Warto jednak spróbować swoich sił i poznać kilka tricków, które zdecydowanie ułatwią cały proces. Podajemy przepis na klasyczny rosół, a następnie przejdziemy do opisania kilku tricków, które wpłyną na rewelacyjny smak potrawy.


Składniki:

2 małe udka z kurczaka
kawałek wołowiny
kawałek mięsa z kaczki, indyka, gęsi
czosnek 2 ząbki
cebula
por 1 sztuka (biała część)
pietruszka 1 sztuka

marchewka 2 sztuki (małe)
liść laurowy – kilka sztuk
ziele angielskie – kilka ziaren
lubczyk
sól
pieprz
świeży koper, natka pietruszki


Sposób przygotowania:


Zaczynamy od dokładnego umycia mięsa oraz przełożenia go do dużego garnka. Należy zalać go wodą do około 4/5 głębokości. W tym momencie dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz białą część pora. Pierwszy etap za nami i zajmie on nam dosłownie chwilę.


Cebulę obieramy i przekrajamy na pół. Środek przypalamy nad palnikiem lub po prostu kładziemy środkiem do dołu na patelni i podpiekamy na małym ogniu. Czekamy chwilę, aż cebula widocznie się zarumieni i dorzucamy ją do przygotowanego bulionu.


Przygotowany bulion podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu aż się zagotuje. W momencie, kiedy woda zacznie bulgotać, zdejmujemy z garnka pokrywkę. Pozostawiony w ten sposób wywar gotujemy około godziny. W tym czasie zabieramy się za obieranie marchewki oraz pietruszki i kroimy je w słupki.


Po godzinie gotowania, dorzucamy warzywa do całej reszty i gotujemy jeszcze 30 minut. Kilka minut przed zdjęciem zupy z ognia, dorzucamy poszatkowane zioła oraz doprawiamy nasz wywar. Gotowy rosół podajemy z makaronem. Zachęcamy do wykonania go w domowy sposób, a smak z pewnością będzie jeszcze lepszy.


Tricki, które ułatwią uzyskanie idealnego rosołu


Przede wszystkim będzie to już wspomniane ściągnięcie pokrywy z garnka w momencie bulgotania wody. Jest to czynność, która pozwoli uzyskać rewelacyjny smak. Kolejnym trickiem prosto z powyższego przepisu jest opalanie cebuli, o czym wiele z was nie pamięta. Warto jednak poświecić na to chwilę, ponieważ opalona cebula zyskuje zupełnie innego smaku oraz zapachu, dając zupie niespotykany aromat.


Inna wskazówka dotyczy mięsa, z którego korzystamy. Warto odpuścić mięso zamrożone lub te rozmrożone na szybko. Może to doprowadzić do zmętnienia zupy. Najlepiej będzie przygotować mięso do rozmrażania już dzień wcześniej i przenieść je z zamrażalnika do lodówki.


Jeśli zależy nam na rosole, który nie tylko będzie smaczny, ale i orzeźwiajacy, dzięki czemu postawi nas na nogi, warto dodać jeden, prosty składnik. Jest to sok z kiszonej kapusty. Niektórzy preferują rosół gotowany na kapuście. Jeśli jednak nie chcecie dominować smaku całego wywaru kapustą, wystarczy odrobina tego zdrowego soku, pełnego witamin i korzyści dla naszego organizmu.


Warto również pomyśleć o przygotowaniu rosołu jako bazy do innych zup. Jeśli wstawimy rosół do lodówki, samoistnie wytrąci się z niego tłuszcz. Bo zebraniu go z powierzchni zupy, zostanie nam czysty bulion. Rewelacyjnie sprawdzi się przy wykorzystaniu do innych, smakowitych przepisów. Możemy go przechowywać w zamkniętych na gorąco słoikach w lodówce lub zamrażarce. W taki sposób wytrzyma nawet do 3 miesięcy.

Delikatnie maślane rogaliki siostry Salomei smakują wybornie dzięki sekretnemu składnikowi. Banalnie prosty przepis, zrobisz w parę chwilDelikatnie maślane rogaliki siostry Salomei smakują wybornie dzięki sekretnemu składnikowi. Banalnie prosty przepis, zrobisz w parę chwilCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zakaz obejmuje nawet 80 procent kobiet. Lekarze nie pozostawiają wątpliwości, można bardzo zaszkodzić
  2. Tak mieszka biskup na wsi: 21 hektarów i pałac za kilka milionów. Relacja rolnika
  3. Kilka chwil i będziesz cieszyć się przepysznym domowym chlebem. Nie ma prostszego przepisu
  4. W końcu wszyscy go poznali. Wypłyną przepis na uwielbianą panierkę do kurczaków z KFC
  5. Cała rodzina poprosi o dokładkę. Obłędne placki ziemniaczane a’la pizza nie mają sobie równych
  6. Objawy COVID-19 pojawiają się w określonej kolejności. Warto ją poznać, aby odróżnić od innych chorób
  7. Naukowcy prognozują kiedy wrócimy do normalności po pandemii. Szybciej niż nam się wydaje

Źródło: lelum.pl

smakosze.pl

haps.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł