Rosółpixabay/lisaredfern/diapicard/angel1238812

Jola dodała do rosołu pomidora i popularny owoc. Powód zachwyca

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Każda pani domu ma swój sekretny przepis na tę słynną zupę. W sieci można jednak znaleźć wiele niezwykłych modyfikacji klasycznego przepisu na rosół. Swoim przepisem na to danie podzieliła się popularna blogerka kulinarna Jola Caputa. Kobieta do zupy wrzuca pomidora oraz jabłko. Oba składniki znajdują się w niej nieprzypadkowo!

Rosół to danie, które często gości na naszych stołach. Klasyczny przepis na tę potrawę zna niemal każdy. Warto jednak, od czasu do czasu poeksperymentować z tą potrawą. Starannie dobrane dodatki podkręcą jej smak i aromat.

Popularna blogerka kulinarna Jola Caputa słynie z łatwych do wykonania przepisów na pyszne dania. Kobieta świetnie łączy tradycyjną kuchnię z najnowszymi nowinkami ze świata kulinariów. W jej przepisie na rosół pojawiły się dwa dość nietypowe składniki. Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko oraz pomidora?

2 nietypowe dodatki do rosołu. Tylko dla odważnych? Nic bardziej mylnego!

Wiele osób do rosołu dodaje jabłko. Jest to nawiązanie do tradycyjnej pakistańskiej zupy, która swoim smakiem nieco przypomina klasyczny bulion. Takie połączenie smaków, może się wydawać nieco egzotyczne, ale coraz częściej gości również na naszych stołach.

Jabłko należy wrzucić do zupy w całości, koniecznie nieobrane, a po ugotowaniu je wyjąć, uważając aby się ono nie rozpadło. Owoc doda lekkiej słodyczy wywarowi oraz podkreśli smak mięsa. Sprawdzi się w szczególności do rosołów z kaczki lub gęsi.

Do takiego bulionu warto dorzucić również kilka plasterków świeżego imbiru. Powód? Razem z jabłkiem nada on zupie nieco orientalnego smaku. Równie nietypowym dodatkiem jak jabłko, jest pomidor. Dlaczego warto dodać go go naszego rosołu?

Już w styczniu zrobimy zakupy spożywcze w niedzielę. Znamy szczegółyJuż w styczniu zrobimy zakupy spożywcze w niedzielę. Znamy szczegółyCzytaj dalej

Po co w rosole pomidor? Okazuje się, że to warzywo nada naszej potrawie apetyczny kolor. Pomoże również uzyskać idealną przejrzystość wywaru. Poniżej prezentujemy przepis na rosół autorstwa Joli Caputy. Jest on dostępny na blogu Przepisyjoli.com.

Przepis na domowy rosół. Tradycyjna receptura plus niezwykłe dodatki zachwycą nawet niejadka.

Składniki:

  • makaron
  • 0,5 kury
  • 300 g wołowiny (u mnie rostbef)
  • 3 marchewki
  • 1 pomidor
  • 1 jabłko (słodkie)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • ok.2,5 l wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

Do garnka włóż mięso, przypraw je solą i gotuj na średnim, a następnie małym ogniu. Po około 2 godzinach włóż do wywaru obrane warzywa: pietruszkę, selera oraz pokrojoną w ćwiartki marchewkę. Do tych podstawowych składników blogerka dodała również obraną tylko z zewnętrznej części cebulę, pora, pomidora oraz jabłko.

Po zagotowaniu, dodaj przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny i liść laurowy. Ponownie zmniejsz ogień i gotuj zupę przez około godzinę. Rosół podawaj z ulubionymi dodatkami np. domowym makaronem i natką pietruszki.

Jesteś ciekawy, co jeszcze możesz dodać do rosołu? Magda Gessler poleca wrzucić do niego goździki. Prozdrowotna przyprawa doda mu smaku oraz cennych właściwości zdrowotnych, a szefowie kuchni chętnie wlewają do niego ocet.

Jesteście fanami kulinarnych eksperymentów, czy wolicie tradycyjne wersje potrawy?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pysznosci.pl/kuchnia.wp.pl/przepisyjoli.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł