RosółWikipedia/ autor: Roberta F./ licencja: CC 3.0

Zerknęła do garnka z rosołem i zaniemówiła, totalnie skwaśniał. Babcia powiedziała jej dlaczego, wszystko przez burzę

Rosół, który gotowała ta kobieta, nadawał się jedynie do wylania. Mimo, że przygotowała go jak zwykle, to efekt końcowy był bardzo marny. Zdecydowanie za późno się dowiedziała, że w taką pogodę nie miał prawa wyjść smaczny.

Rosół jest daniem, które towarzyszy nam wręcz od wieków. Aromatyczny bulion na tłustych mięsach doskonale sprawdza się jako samodzielny posiłek, bądź baza do każdej zupy, jaką możemy sobie wyobrazić. Często rosół gotujemy wręcz automatycznie, doskonale wiedząc co zrobić, aby był pyszny. Tak też postępowała pewna kobieta, która postanowiła zrobić na obiad właśnie rosół. Myśląc, że jest już gotowy, spojrzała do garnka i zdębiała. Zupa, którą robiła setki razy, teraz była całkowicie skwaśniała. Do kuchni weszła jej babcia, która powiedziała, że może to być sprawka pogody.

Raptownie zastygł i zamarł zbierając grzyby. Błyski pod ściółką zapamięta do końca życia, znalazł ich źródłoRaptownie zastygł i zamarł zbierając grzyby. Błyski pod ściółką zapamięta do końca życia, znalazł ich źródłoCzytaj dalej

Rosół - kiedy go lepiej nie gotować?

Kobieta na początku zupełnie nie uwierzyła słowom babci. Uznała, że to jedynie stary przesąd, który nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Była przekonana, że zupa skwaśniała przez nieświeże składniki albo błąd podczas gotowania. Jednak cały czas z tyłu głowy miała pewność, że zrobiła wszystko jak należy. Postanowiła sprawdzić czy teoria babci ma więcej zwolenników. Okazało się, że bardzo wiele osób miało identycznie doświadczenia, a co więcej nawet naukowcy zajęli się wyjaśnieniem fenomenu kwaśniejącej zupy w zależności od pogody.

Dzisiaj grzeje:

  1. Potwierdzono najczarniejszy scenariusz. Modlitwy nie wystarczyły, nie żyje
  2. Ostrożnie, hitowy napój może wywołać straszne zmiany w organizmie, nie jest wycofywany z Lidla, Biedronki i innych. Lepiej go nie kupować
  3. Niedziela handlowa, to frajda dla wielu Polaków. Dzisiaj uda nam się pojechać na zakupy?

Gdy kobieta gotowała zupę, na zewnątrz szalała burza. I to właśnie ona, według babci, była przyczyną skwaśnienia rosołu. Co ciekawe, nawet wielu szefów kuchni woli podczas burzy sobie odpuścić gotowanie, bo twierdzą, że wtedy jest mniej smaczna. Istnieje teoria według, której po wyładowaniu elektrycznym warzywa wydzielają więcej kwasów i one rujnują zupy. Najbardziej prawdopodobne naukowe wyjaśnienia mówi o tym, że podczas burzy zmienia się ciśnienie atmosferyczne. Podobno woda nie nagrzewa się w odpowiedni sposobów, a przypadku zupy jest to kluczowe do zabicia bakterii. Jeśli podczas gotowania one nie zginą, zupa może pod ich wpływem skisnąć. Istnieje także teoria mówiąca o naelektryzowanych sferach w czasie burzy, która się tworzy w promieniu około 50 km od centrum burzy. To zjawisko może powodować kiśnięcie zup, śmietany oraz świeżego mleka.

Każde z tych wyjaśnień to jedynie teorie, jednak nie bez przyczyny wiele osób na wszelki wypadek w czasie burzy rezygnuje z gotowania jakichkolwiek zup.

Emerytka poszła z wnuczką do Biedronki. Przy kasie rozegrały się zatrważające sceny, brak słów na zachowanie kasjerkiEmerytka poszła z wnuczką do Biedronki. Przy kasie rozegrały się zatrważające sceny, brak słów na zachowanie kasjerkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Na stronie Gienka Loski opublikowana została pilna i ważna wiadomość. Potrzebne jest wsparcie
  2. 10 osób nie żyje, turyści wyskakiwali z okien. Dantejskie sceny w zagranicznym hotelu
  3. Dzisiaj ponad 800 zakażeń. Od jutra wchodzą bardzo poważne, uciążliwe obostrzenia
  4. Wrzuć na noc do toalety ząbek czosnku. Rano oniemiejesz widząc co się stało
  5. Przewidujemy ekstremalny szturm na Biedronkę. Wszystko przez 12+12, tłumy przy kasach są niemal pewne
  6. Tragiczny finał poszukiwań młodziutkiego sportowca. Niedawno opłakiwał śmierć przyjaciela, teraz do niego dołączył

Źródło: tech.wp

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł