Rosółwikimedia.org/wiki/:rosół/Barlinek

Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik

Rosół to podstawa kuchni polskiej. Nic nie komponuje się tak z kotletem schabowym jak pożywny rosół. Zazwyczaj jest jednak zbyt rzadki by porządnie napełnić nasze żołądki. Dzięki temu banalnemu trickowi sprawisz, że zupa przyjemnie zgęstnieje i uczycie nasycenia będzie towarzyszyć ci na dłużej.

Rosół zdaje się być zupą, o której powiedziano już wszystko i może nam się wydawać, że nie skrywa przed nami żadnych sekretów. Oczywiście najpyszniejszy rosół robią nasze mamy, ale dodatek tego składnika polepsza nawet już doskonałą zupę. Jeśli przestrzegamy kilku podstawowych zasad oraz zastosujemy tę małą sztuczkę - sukces jest murowany. Idealny rosół jest niemal tak skuteczny jak lekarstwo. To własnie ta zupa stawia nas na nogi podczas przeziębiania i pokrzepia nasz organizm gdy dopada nas kac. Dlatego tak istotne jest, by przygotowywać ją jak najlepiej.

Z 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuZ 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuCzytaj dalej

Rosół - kilka zasad na początek

Na początek warto uporządkować naszą rosołową wiedzę: co do czego i jak łączyć, by rosół wyszedł wyśmienity. Przede wszystkim każdy szanujący się smakosz wie, że najpyszniejsza zupa wyjdzie gdy połączymy ze sobą różne rodzaje mięs, a najlepiej jeśli wśród nich znajdują się kości szpikowe - dodają one niepowtarzalnego smaku. Kości i części mięsa warto przed wrzuceniem do wody lekko opiec w piekarniku, smak i aromat będą dużo głębsze. Do tego wspaniale pasuje opalona nad palnikiem cebula i duża ilość warzyw. Jeśli podczas gotowania rosołu wytworzy nam się za wiele tłuszczu, możemy wrzucić kostkę lodu, wokół której szybko zbierze się zbędna ilość tłuszczu i bez trudu będziemy go mogli wraz z kostką wyłowić.

Dzisiaj grzeje:

Magiczny składnik gęstego rosołu

Według szefów kuchni bogatszy smak oraz gęstą konsystencję rosołu osiągniemy poprzez dodanie łyżki octu, bądź dwóch jeśli mamy przed sobą naprawdę ogromny garnek. Może być to ocet spirytusowy albo z białego wina - nie da wyczuć się różnicy, Kwas octowy pomaga rozpuszczać tkanki kostne, dzięki czemu z kości wytwarza się żelatyna, która jak wiemy ma właściwości zagęszczające. Dzięki temu rosół będzie mniej leisty i zdecydowanie bardziej treściwy. Ocet dodajemy do rosołu gdy już wszystkie pozostałe składniki wylądowały w garnku, a zupa powinna delikatnie bulgotać.

Najlepsze newsy:

  1. Naprawdę się tak ubrał. Członek komisji wyborczej odwołany w natychmiastowym trybie
  2. Byli zdruzgotani, gdy zobaczyli plażę w Gdańsku. Turyści nie mają wstydu. Ręce opadają
  3. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  4. Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
  5. Wrzuciła do małosolnych nietypowy składnik. Wszyscy poprosili o przepis
  6. Wielki pokaz patriotyzmu Justyny Kowalczyk. Opowiedziała, ile jechała na wybory, wielkie brawa

Źródło: haps.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł