RosółWikipedia / autor: MOs810 / licencja: CC 4.0

Rosół możesz przechowywać nawet przez pół roku, wystarczy wykonać prosty trick, który niezwykle wpływa na jego trwałość

Rosół bez wątpienia jest najbardziej uwielbianą polską zupą, które zastosowania możemy mnożyć. Niestety często kiśnie i nim się obejrzymy - już nadaje się do wyrzucenia. Mam sprawdzone informacje wiedzy na temat jego przechowywania i tricków przedłużających świeżość.

Polski, niedzielny obiad bez ozdoby jaką jest rosół nie byłby taki sam. Aromatyczny i esencjonalny bulion podany z warzywami lub mięsną wkładką i makaronem sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.Niestety bywa także problematyczny. Nie ma chyba smakoszy, którego nieprzyjemnie nie zaskoczyłby skisły rosół, który nie nadaje się do spożycia. Dlatego mamy sprawdzone sposoby jak uniknąć podobnych przygód.

Zapełnił cały bagażnik napojami za 35 zł, znalazł niebywałą lukę w regulaminie Biedronki. Teraz cieszy się z najlepiej upolowanej okazji w życiuZapełnił cały bagażnik napojami za 35 zł, znalazł niebywałą lukę w regulaminie Biedronki. Teraz cieszy się z najlepiej upolowanej okazji w życiuCzytaj dalej

Rosół - jak odpowiednio go przechowywać?

W lodówce rosół powinien przetrwać z niezmienionym stanie nawet przez tydzień. Zaraz pewnie pomyślicie - przecież nie raz zdarzyło mi się, że już po 2 dniach był do wylania. Otóż, aby rosół przetrwał całe 7 dni należy go odpowiednio przygotować. Schłodzoną zupę najlepiej przelać do słoików i porządnie zakręcić, tak aby do środka nie dostało się powietrze. Bardzo istotne jest, aby uprzednio wyjąć warzywa oraz mięso. Istnieje także sposób, aby rosół przechowywać niemal miesiącami. Wystarczy wykonać jedną czynność.

Dzisiaj grzeje:

  1. Łzy lały się strumieniami, zmierzyła się z niewyobrażalną tragedią i biedą. Najnowsza knajpa po Rewolucjach już działa, znamy ceny i menu
  2. Zgubiła obrączkę zaraz po ślubie. Niewiarygodne, gdzie znalazła ją kilka dni przed 40. rocznicą
  3. Przez 5 dni piła sok z selera. Pozbyła się uciążliwego problemu, z którym długo walczyła

Zamiast chłodzić rosół, należy go zagotować i jeszcze gorący wlać do słoików. Słoiki z bulionem zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Słoiki zakrywamy ściereczką i odstawiamy na całą noc do wystygnięcia. Następnie chowamy do lodówki, gdzie może przebywać wiele tygodni. Gotowy bulion wystarczy wylać ze słoika i do garnka i dodać ulubione składniki. Tym samym powstaje baza do każdej zupy jaką możemy sobie wymarzyć. Słoiki możemy również poddać pasteryzacji, wtedy przydatność do spożycia wzrasta o kolejne tygodnie. Jest to wspaniałe rozwiązanie dla wielbicieli zup, którzy nie mają czasu na gotowanie rosołu od podstaw za każdym razem, gdy najdzie ich ochota na pyszną potrawę.

Jak szybciej ugotować idealny rosół?

Nie masz więcej cierpliwości, żeby gotować rosół? To urządzenie kochają wszystkie pokolenia. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu: >zobacz<

Rosół możemy także zamrozić. Klarowny bulion bez dodatków należy w tym celu przelać do kostek do lodów - foliowych najlepiej, aby rosół nie miał kontaktu z innymi produktami w zamrażalniku. Tak przygotowane kostki możemy przechowywać nawet przez pół roku. Stanowią fantastyczną bazę także do sosów: np. bolognese.

Podpaliła liście laurowe. Po 10 minutach wydarzyło się coś zaskakującego, wszyscy osłupieliPodpaliła liście laurowe. Po 10 minutach wydarzyło się coś zaskakującego, wszyscy osłupieliCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Rekordzista dostaje 23 tys. zł emerytury miesięcznie, Uścińska potwierdza. I zdradziła, co trzeba zrobić, żeby powiększyć świadczenie
  2. Nie żyje gwiazda serialu "Gra o Tron". Od dłuższego czasu walczyła z nowotworem
  3. Gratulujemy, Ania Bardowska podzieliła się radosną informacją. Jej instagram jest źrodlem kulinarnych inspiracji
  4. Otworzył słoik z grzybami do obiadu, o mało nie wypaliło mu buzi. Lipcowe zbiory do wyrzucenia przez 1 błąd, teraz ostrzega innych
  5. Magda Narożna znów wzbudza kontrowersje przez odważne zdjęcie bez bluzki. Po wakacjach pochwaliła się niesamowitymi zbiorami
  6. Niestety, nie żyje. Pomagał innym, spotkało go najgorsze

Źródło: kuchnia.wp

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł