Rosółpixabay.com /eloneo

Czy gotujesz rosół na kurczaku? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj genialny trick babć

Rosół to zupa, która stała się już klasykiem. U każdego w domu smakuje inaczej, mimo większości tych samych składników. Znamy pewien trik, który pozwoli Ci uzyskać idealny rosół, którego smak zachwyci wszystkich.

Rosół jest zupą znaną na całym świecie, która bez dwóch zdań kojarzy się z Polską. W naszym kraju to flagowa potrawa, zaraz obok schabowego, gołąbków czy pierogów. Jest mnóstwo przepisów na rosół i choć większość przepisów bazuje na tych samych produktach, u każdego w domu smakuje inaczej.Jest kilka trików, które odczarują tę potrawę i pozwolą poznać ją na nowo.

Przepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farszPrzepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farszCzytaj dalej

Rosół klasyką polskiej kuchni

Rosół jest jedną z potraw, która gości na stołach w polskich domach od wieków. To jedna z najchętniej gotowanych zup, która poza rewelacyjnym smakiem, ma również swoje rewelacyjne właściwości. Pyszny i sycący smak rosołu jest z nami od dzieciństwa, a najbardziej kojarzy nam się z przepisem naszych babć czy mam, które sprawdzone od lat smakują tak samo.

Rosół to przede wszystkim wywar warzywny, połączony z mięsem. Jest to rodzaj zupy niezagęszczanej, którą możemy wykorzystać jako bazę do innych zup. To sprawia, że jest to wybór niesamowicie uniwersalny i idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad. Przepisy na rosół różnią się wieloma niuansami. Zaliczamy do nich sposób wykonania rosołu, używane warzywa, przyprawy czy nawet rodzaj mięsa.

Najczęściej rosół robimy z wykorzystaniem drobiu, baraniny czy wołowiny. Są jednak regiony, które słyną z własnych rozwiązań. Dla przykładu, na Górnym Śląsku, gotuje się rosół na gołębiach, co gwarantuje nietuzinkowy aromat i smak.

Tak naprawdę historia powstania rosołu wyróżnia się ogromnym przypadkiem. Początkowo poddano mięso z kurczaka długotrwałemu gotowaniu, które miało docelowo zostać zasolone oraz zasuszone. Wywar, który powstał na skutek tego działania został nazwany „rozsolem” i ewoluował na przestrzeni lat, będąc dzisiaj najbardziej znanym „rosołem”.

Wielu osobom wydaje się, że nie dościgną idealnego smaku i nie będą w stanie zrealizować tej pysznej klasyki. Znamy jednak jeden z trików babci, która podzieliła się swoją tajemnicą na tę pyszną potrawę.

Dzisiaj grzeje:

  1. Przepyszne ciasto "Telewizor" zrobisz w niecałe 10 minut, zupełnie bez pieczenia. Słodkie marzenie każdego wielbiciela słodkości
  2. Ważna wiadomość o Świętach Bożego Narodzenia i Sylwestrze dla Polaków. Co dalej z urlopami i rezerwacjami?
  3. Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na kotlety po lwowsku jest absolutnym hitem

Trik babci, który zagwarantuje rosół idealny

Jest pewna zasada, która sprawi, że nasz rosół zawsze będzie tym idealnym. Najpopularniejsza wersja rosołu to ta z kurczaka. W dzisiejszym triku przybliżymy sposób zrobienia idealnego rosołu właśnie na mięsie z kurczaka.

Kluczem do sukcesu idealnego wywaru jest mięso. Nie chodzi tylko o jego jakość, na co oczywiście również powinniśmy zwrócić uwagę, ale i o sposób obróbki. Jeśli decydujemy się przygotować nasz rosół jedynie na mięsie z kury, powinniśmy wybrać te części, które zawierają kości. Dzięki nim uzyskamy klasyczny smak rosołu.

Czas gotowania również ma wpływ na osiągniętą przez nas zupę. Po dodaniu wszystkich składników i przypraw, należy odstawić garnek na mniejszy ogień i dać składnikom możliwość dokładnego połączenia się.

Jest również wiele innych trików, które zapewniają różny smak naszej zupie. Warto korzystać ze wskazówek prawdziwych gospodyń, które wiedzą na temat tej kulinarnej klasyki więcej, niż mało kto. Warto również próbować swoich sił i dążyć do ideału. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, ale nieustannie się je modyfikuje, co sprawia, że są one proste do zrealizowania, a dają tak samo smakowite efekty. Życzymy smacznego i zachęcamy do korzystania z powyższych wskazówek.

Zdrowa i smaczna surówka z kapusty i marchewki. Dodając 3 łyżeczki chrzanu, niezwykle wzmocnisz swoją odpornośćZdrowa i smaczna surówka z kapusty i marchewki. Dodając 3 łyżeczki chrzanu, niezwykle wzmocnisz swoją odpornośćCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Lech Wałęsa przekazał smutną wiadomość. Współczujemy
  2. Nie kwarantanna zatrzymuje ich w domach. Kary nic nie wnoszą, mieszkańcy powoli załamują ręce
  3. Doskonały na odporność, zwalcza ból i leczy zatoki, a wciąż nie każdy pija go codziennie. Najlepszy syrop przygotujesz w kilka minut
  4. 1 banalna sztuczka i problem przy robieniu pierogów znika w zapomnienie. Korzystają z niego Gessler i Makłowicz
  5. Zmiksuj sok z cytryny z 2 składnikami. Nie ma lepszego naturalnego lekarstwa na migrenę
  6. Nieprzyjemna dolegliwość, którą może powodować noszenie maseczki. Eksperci o syndromie MADE
  7. Niesamowite spotkanie na dnie oceanu. Niezwykle rzadki okaz, naukowcy nie mogli uwierzyć

Źródło: lelum.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł