

13 Września 2020
Najlepszą przekąskę na wieczór zrobisz z niedzielnego rosołu. Błyskawiczna galaretka podbije podniebienia domowników
Rosół w niedzielę jest obowiązkowym elementem obiadu w wielu polskich domach. Jeśli zostaje ci go sporo po posiłku, masz wielkie szczęście. Przygotujesz z niego wspaniałą przekąskę.
Rosół należy do najbardziej popularnej zupy w Polsce. Jego przygotowanie jest banalnie proste i wymaga wyjątkowo mało pracy. Czas oczekiwania na gotowy posiłek jest długi, mimo wszystko opłaca się czekać - smak wynagradza każdą godzinę. Jeśli zawsze gotujesz go zbyt dużo i zostaje ci kilka litrów, których nikt nie jest w stanie więcej zjeść, nie rób pomidorowej. Schowaj go do lodówki i zrób pyszną wieczorną przekąskę idealną do filmu czy serialu.
Rosół ma ciekawe zastosowanie
Choć rosół smakuje wybornie sam z siebie czy jako podstawa innych zup, warto trochę poeksperymentować i odświeżyć swój jadłospis. Domowa zupa jest bowiem świetną bazą do przygotowania niesamowitej wieczornej przekąski, która pasuje na wieczorny seans filmowy czy dłuższe posiedzenie z serialem. Mowa oczywiście o galaretce drobiowej, którą robi się nadzwyczaj błyskawicznie.
Dzisiaj grzeje:
- Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
- ZUS przygotował prezent dla emerytów, chociaż wielu o nim nie pamięta. Możesz zyskać dużo więcej pieniędzy
Składniki:
- 1,5 litra rosołu domowego drobiowego
- 3 skrzydełka z rosołu
- 2 udka z rosołu
- 1,5 opakowania żelatyny
- szklanka groszku z puszki
- półtorej ugotowanej marchwi z rosołu
- 3 łyżki szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- jajko na twardo sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ciepły rosół przedzeć przez sito i przelej do garnka. Zagotuj i zdejmij z gazu.
- Dodaj do rosołu żelatynę i mieszaj rózgą, aż całość się całkowicie rozpuści.
- Do wywaru dodaj sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw, aż całość delikatnie przestygnie.
- Do małych salaterek włóż po równo ugotowana marchewkę, groszek konserwowy i pokrojony szczypiorek.
- Na warzywa połóż mięso oddzielone z kości i kawałek ugotowanego na twardo jajka.
- Zalej salaterki rosołem z żelatyną i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Podawaj z odrobiną octu lub soku z cytryny. Smacznego.
Najlepsze newsy:
- Właściciele psów muszą być gotowi na nowy obowiązek. Znajdzie się w nowelizacji ustawy
- Martyna Wojciechowska potrącona przez samochód. Do wypadku doszło podczas kręcenia programu, jest nagranie [WIDEO]
- 5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej
- Na noc włóż liść laurowy do cukiernicy i posyp solą kuchenkę. Rano oniemiejesz z zachwytu
- Nie wyrzuciłeś jeszcze starej maszynki do mięsa? Gratulacje, masz szczęście
- Zamykają, klamka zapadła. Setki Polaków będzie wściekłych
Źródło: mojegotowanie.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł