Rosół nie musi być wcale monotonnyfacebook.com/Elzbieta Podkowińska, PrzepisyNaKurczaka

Najlepszą przekąskę na wieczór zrobisz z niedzielnego rosołu. Błyskawiczna galaretka podbije podniebienia domowników

Rosół w niedzielę jest obowiązkowym elementem obiadu w wielu polskich domach. Jeśli zostaje ci go sporo po posiłku, masz wielkie szczęście. Przygotujesz z niego wspaniałą przekąskę.

Rosół należy do najbardziej popularnej zupy w Polsce. Jego przygotowanie jest banalnie proste i wymaga wyjątkowo mało pracy. Czas oczekiwania na gotowy posiłek jest długi, mimo wszystko opłaca się czekać - smak wynagradza każdą godzinę. Jeśli zawsze gotujesz go zbyt dużo i zostaje ci kilka litrów, których nikt nie jest w stanie więcej zjeść, nie rób pomidorowej. Schowaj go do lodówki i zrób pyszną wieczorną przekąskę idealną do filmu czy serialu.

Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców? Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Czytaj dalej

Rosół ma ciekawe zastosowanie

Choć rosół smakuje wybornie sam z siebie czy jako podstawa innych zup, warto trochę poeksperymentować i odświeżyć swój jadłospis. Domowa zupa jest bowiem świetną bazą do przygotowania niesamowitej wieczornej przekąski, która pasuje na wieczorny seans filmowy czy dłuższe posiedzenie z serialem. Mowa oczywiście o galaretce drobiowej, którą robi się nadzwyczaj błyskawicznie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
  2. ZUS przygotował prezent dla emerytów, chociaż wielu o nim nie pamięta. Możesz zyskać dużo więcej pieniędzy

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu domowego drobiowego
  • 3 skrzydełka z rosołu
  • 2 udka z rosołu
  • 1,5 opakowania żelatyny
  • szklanka groszku z puszki
  • półtorej ugotowanej marchwi z rosołu
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • jajko na twardo sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ciepły rosół przedzeć przez sito i przelej do garnka. Zagotuj i zdejmij z gazu.
  2. Dodaj do rosołu żelatynę i mieszaj rózgą, aż całość się całkowicie rozpuści.
  3. Do wywaru dodaj sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw, aż całość delikatnie przestygnie.
  4. Do małych salaterek włóż po równo ugotowana marchewkę, groszek konserwowy i pokrojony szczypiorek.
  5. Na warzywa połóż mięso oddzielone z kości i kawałek ugotowanego na twardo jajka.
  6. Zalej salaterki rosołem z żelatyną i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Podawaj z odrobiną octu lub soku z cytryny. Smacznego.

Za mniej niż 5 zł kupiła w Biedronce aż 3 sztuki uwielbianych przez Polaków serów. Niestety miała pecha, teraz ostrzega wszystkichZa mniej niż 5 zł kupiła w Biedronce aż 3 sztuki uwielbianych przez Polaków serów. Niestety miała pecha, teraz ostrzega wszystkichCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Właściciele psów muszą być gotowi na nowy obowiązek. Znajdzie się w nowelizacji ustawy
  2. Martyna Wojciechowska potrącona przez samochód. Do wypadku doszło podczas kręcenia programu, jest nagranie [WIDEO]
  3. 5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej
  4. Na noc włóż liść laurowy do cukiernicy i posyp solą kuchenkę. Rano oniemiejesz z zachwytu
  5. Nie wyrzuciłeś jeszcze starej maszynki do mięsa? Gratulacje, masz szczęście
  6. Zamykają, klamka zapadła. Setki Polaków będzie wściekłych

Źródło: mojegotowanie.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł