Rosół można podać z ziemniakami, ale nie warto gotować go na kurzych udkach.Żyliśmy w PRL/Facebook

Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają

Rosół jeszcze długo pozostanie jednym z najpopularniejszych dań obiadowych. W końcu trudno wyobrazić sobie celebrowanie niedzieli bez aromatycznego wywaru z dodatkami. Co ciekawe, w niektórych regionach Polski makaron zastępują ziemniaki. Co do jednego wszyscy kucharze pozostają zgodni. Wśród mięs, na których gotujemy zupę, nigdy nie powinny się znaleźć udka z kurczaka.

Rosół pozostaje jedną z najsłynniejszych polskich potraw. Już nasze mamy i babcie przyzwyczaiły nas do podawania go w niedzielę oraz do ponownego wykorzystania wywaru do innych zup. W ciągu tygodnia w kilka chwil rosół zmieni się w pomidorową, ogórkową lub krupnik. Zazwyczaj podajemy go z drobnym makaronem, ale równie spore grono smakoszy podkreśla, że od lat w jego rodzinie wszyscy jadają go z ziemniakami i obficie posypują danie posiekanym koperkiem. Być jest to kontrowersyjny dodatek, ale nie jest kulinarnym faux pas. Ogromnym błędem okazuje się za to gotowanie rosołu na udkach z kurczaka.

Nie trzeba kupować nowego. Łatwy sposób na otwarcie Nie trzeba kupować nowego. Łatwy sposób na otwarcie "jednorazowego" młynka do pieprzuCzytaj dalej

Rosół możemy podać z ziemniakami, ale nie gotujmy go na kurzych udkach

Rosół jest prawdziwym rarytasem, gdy ugotujemy go prawidłowo. W gronie najlepszych szefów kuchni i koneserów dobrej kuchni nie ma mowy o błędach podczas gotowania wywaru, które w ogromnym stopniu wpływają na jego smak.Czasem nawet drobne szczegóły, takie jak solenie potrawy w odpowiednim momencie czy też zrezygnowanie z pokrywki, wywołują spore dyskusje na forach poświęconych gotowaniu. Nieco mniej emocji wzbudzają dodatki do obiadu, bo w niemal całej Polsce rosół podaje się z makaronem nitki. Gotowane ziemniaki w zupie można spotkać głównie na Śląsku, a niekiedy zamiast cienkich nitek do talerzy nakłada się lane kluski czy kaszę.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kwota emerytury Jolanty Kwaśniewskiej zdumiewa. Nauczyła Polaków jeść bezę
  2. Jerzy Stuhr z synem i wnukiem wybrali się na górską wycieczkę. Fani są pod wrażeniem ich wspólnego zdjęcia

W niemal wszystkich przepisach znajdziemy wyłącznie mięso wołowe lub drobiowe, ale nie każda część kurczaka zapewni nam ugotowanie esencjonalnej i pysznej zupy. Okazuje się, że niepozorne udka z kurczaka kupione w supermarkecie nie zapewni nam smaku zupy, który pamiętamy sprzed lat. Jakość porcji kurczaka, który nie pochodzi ze sprawdzonego źródła, może sprawić, że danie będzie mdłe i mało aromatyczne. Kucharze podkreślają, że pełnię smaku osiągniemy wówczas, gdy ugotujemy rosół na całym kurczaku oraz łacie wołowej.

Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Rydzyk z ogromną dotacją jeszcze w tym roku. Dostanie 64,4 mln zł, już wiemy na co
  2. Ognisko koronawirusa wykryte w szpitalu. Ponad 20 osób zarażonych
  3. 5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej
  4. Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
  5. Niedowierzanie, jutro ogromne zmiany w Biedronkach
  6. Stało się, władze wyspy zadecydowały. Elżbieta II może być usunięta ze stanowiska, koniec z monarchią?

Źródło: WP

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł