RosółWikipedia / autor: MOs810 / licencja: CC 4.0

Robisz rosół na udkach z kurczaka? Popełniasz karygodny błąd, eksperci ostrzegają

Rosół gotowany na udkach może okazać się kulinarną katastrofą. Kucharze nie mają wątpliwości, wystarczy popełnić jeden mały błąd, a zupa straci wszystkie walory smakowe. Co zrobić, by takie nieszczęście nam się nie przytrafiło?

Rosół do osiągnięcia idealnego smaku potrzebuje wiele naszej uwagi oraz solidną porcję wiedzy. Niemal każdy posiada rodzinny przepis, który od lat niezmiennie króluje na stołach. W kuchni polskiej rosół jest w końcu podstawą, a receptura jego przygotowania to nasze narodowe dobro. Dlatego warto znać opinie ekspertów, którzy są zgodni, że ugotowanie go na udkach w nieodpowiedni sposób to skazanie rosołu na porażkę. Składa się na nią jeden element, o którym mało kto myśli.

Biedronka ma komunikat dla wszystkich. Jutro się zacznie, klienci będą przecierać oczyBiedronka ma komunikat dla wszystkich. Jutro się zacznie, klienci będą przecierać oczyCzytaj dalej

Jak sprawić, by rosół zawsze wychodził pyszny?

Na idealny rosół o głębokim smaku i aromacie składa się wiele elementów. Składnikiem, którego przenigdy nie powinniśmy pomijać jest opalona cebula. Prosty zabieg wydobędzie z wywaru pyszny aromat oraz nada piękny złocisty kolor. Bardzo istotne są także przyprawy, a właściwie kolejność umieszczania ich w rosole. Liść laurowy oraz ziele angielskie powinniśmy wrzucać razem z mięsem, lubczyk w momencie dodawania warzyw, a pieprz dopiero tuż przed podaniem. Jednak najważniejszy jest odpowiedni dobór mięs. Tutaj bardzo łatwo o pomyłkę, a kucharze jako najczęstszy błąd przedstawiają gotowanie rosołu na udkach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Rozpacz i niedowierzanie. Nie żyje polski dziennikarz
  2. Dariusz znalazł borowika. Zobaczył co na nim jest i zamarł, szybko zaczął uciekać
  3. Ważny apel niemieckiego ministra zdrowia. Nie odnosi się tylko do Niemców

Do przygotowania klasycznego rosołu pod żadnym pozorem nie powinniśmy dodawać udek z supermarketu. Sklepowe porcję nie mają aromatu ani smaku godnego polskiego rosołu i nawet wielogodzinne gotowanie ich nie wydobędzie. Rosół powinien zawierać wołowinę oraz drób. Najlepiej sprawdzi się tutaj użycie kury w całości, a nie poszczególnych części, a jako dodatek wołowy wybierzmy szponder lub łatę. Bardziej wyrafinowany smak osiągniemy dodając królika bądź przepiórkę. Niezależnie od tego, jakiego mięsa użyjemy - zawsze zalewajmy je zimną wodą. Jeśli wrzucimy porcje mięsa do gorącej wody, białko się zetnie uniemożliwiając wydostawanie się smaku z poszczególnych porcji. Rosół wyjdzie wtedy jałowy i niesmaczny.

Goście weselni nie wiedzieli, że nagrywa ich ukryty monitoring. Gorszące, skandaliczne sceny zostały uchwyconeGoście weselni nie wiedzieli, że nagrywa ich ukryty monitoring. Gorszące, skandaliczne sceny zostały uchwyconeCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pojechali do Watykanu, nagle wyciągnęli wielką flagę. Chcieli, by papież Franciszek zobaczył, co dzieje się w Polsce
  2. Pilne ostrzeżenia dla turystów w Ustroniu. Sprawa jest bardzo poważna
  3. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się bardzo irytującego problemu
  4. Zenek Martyniuk nie wytrzymał. Wszystko przez sugestie dziennikarza, "Facet musi jeść jak facet"
  5. Są we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertów
  6. Anna Lewandowska zaskoczyła wszystkich Polaków. Zdradziła, jak wygląda twarz swojej córeczki przed tysiącami (FOTO)

Źródła: kuchniawp

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł