Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków.YouTube/Tomek Lach

Czy wrzucanie na wrzącą wodę mięsa na rosół jest błędem? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Nie da się ukryć, że rosół to jedna z ulubionych zup Polaków. Niezwykle pożywna i rozbudzająca kubki smakowe potrawa zyskała w naszym kraju status niemal kultowej. Wiele osób zastanawia się nad tym, do jakiej wody należy wrzucać mięso. Niektórzy twierdzą, że powinno się umieszczać je w zimnej. Jak jest w rzeczywistości?

Mało co potrafi tak poprawić humor jak smakowity rosół. Najczęściej wykorzystuje się do jego przyrządzenia mięso z kury, które dodaje potrawie dodatkowych walorów. Wiele osób ma spore wątpliwości co do tego, na jaką wodę powinno się je wrzucać. Większość gospodyń prawdopodobnie odpowiedziałaby, że na zimną. Prawda okazuje się jednak wyjątkowo zaskakująca.

4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztować4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztowaćCzytaj dalej

Fantastyczny rosół i różne sposoby na jego otrzymanie

Bez wątpienia mięso odgrywa kluczową rolę w wyśmienitej zupie, którą jest rosół. Potrawa ta z całą pewnością może cieszyć się sporą popularnością i ciężko znaleźć osobę, która wzgardziłaby tą fantastyczną zupą. Każdy rosół delikatnie różni się od siebie i istnieją różne sposoby na jego przygotowanie. Okazuje się, że podział dotyczy również tego, czy powinniśmy mięso wrzucać do zimnej, czy ciepłej wody. Odpowiedź na to zagadnienie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, co chcemy osiągnąć przygotowując rosół.


Mięso na rosół - do jakiej wody powinno się je wrzucać?

Niektórzy lubią wykorzystać mięso po zupie. Wówczas warto włożyć je do gotującej się już wody. Dzięki temu nie będzie zbyt długo gotowane, a tym samym zachowa swój smak oraz soczystość. Rosół może być wtedy mniej klarowny, jednak istnieją sposoby, które pozwolą nam pozbyć się tego problemu. Wystarczy wylać wodę i zastąpić ją nową, można również pozbyć się z niego szumowin odławiając je przy pomocy łyżki. Co stanie się jeżeli mięso na rosół wrzucimy do zimnej wody?

Jeżeli chcemy by nasz wywar był bardziej aromatyczny i smakowity wówczas mięso powinniśmy umieścić w garnku z zimną wodą. Rosół przepełni się jego smakiem, który sprawi, że potrawa będzie bardziej wyrazista dla naszych kubków smakowych. Warto jednak zauważyć, że mięso stanie się wtedy suche i średnio będzie się nadawało do wykorzystania jako osobna potrawa.

Dzisiaj grzeje: 1. Skandal, turysta chciał się napić tylko kawy i wody. Wpadł w osłupienie widząc rachunek
2. Aż 4 tys. zł dodatku do emerytury i to co miesiąc. Coraz więcej emerytów ma szansę się załapać

Niezaprzeczalnie te informacje można uznać za niezwykle użyteczne. Dzięki nim możemy w przemyślany sposób wykorzystać nasze mięso na rosół. Nie pozostaje nam nic innego niż zastosowanie ich w praktyce. Wszystko zależy od tego jak chcemy później wykorzystać mięso. Jeżeli ma być wyłącznie w rosole, to umieszczamy je w zimnej wodzie. Natomiast w gorącej jeśli chcemy je później wykorzystać.

Najlepsze newsy:

  1. Kolejny wielki protest w Warszawie, ludzie krzyczą na ulicach, sytuacja jakiej jeszcze nie było. Do czego dzisiaj dochodzi?
  2. Nareszcie się doczekaliśmy. Znoszą w Polsce uciążliwe ograniczenie, w końcu odetchniemy
  3. Genialne kotlety schabowe inaczej niż robią wszyscy. Są o niebo lepsze dzięki 1. składnikowi dodanemu do panierki
  4. Tadeusz Rydzyk poucza Polaków. Uważa, że absolutnie nie powinieneś pić kawy jeśli decydujesz się wziąć udział w mszy domowej
  5. Podpal w domu liść laurowy. Po 10 minutach znikną przykre uciążliwości
  6. Krzysztof Piątek w końcu odnalazł formę. Nieprawdopodobne zagranie. Polak wielkim bohaterem Berlina (WIDEO)

Następny artykuł