Rosółpixabay.com/mauko

Najlepsza zupa podczas choroby. Smakiem i wartościami odżywczymi bije rosół na głowę

Rosół uchodzi za jedną z najbardziej aromatycznych zup, która poza rewelacyjnym działaniem, zachwyca również smakiem. To niejako obowiązkowy element polskiej kuchni, która słynie z przygotowywania idealnego wywaru. Jak się okazuje, w przypadku choroby czy infekcji warto sięgać po zupę jajeczną, która przewyższa rosół pod względem drogocennych właściwości, a zrobimy ją w zaledwie 15 minut.

Rosół to klasyczna polska zupa, która wpisała się już w historię kuchni naszego kraju. To przede wszystkim niezabielany wywar, który powstaje na bazie warzyw oraz mięsa. Jest rewelacyjną bazą do stworzenia innych potraw, a co więcej rozgrzewa oraz wspiera działanie naszego organizmu w sezonie jesienno- zimowym.

W momencie, kiedy czujemy, że łapią nas początki infekcji, najczęściej sięgamy po rosół. To znana wszystkim zupa, która jest tradycyjnym sposobem na wzmocnienie naszego organizmu podczas walki chorobą. Jak się okazuje, istnieje potrawa, która działa skuteczniej niż klasyczny, polski wywar. Dostarcza nam ona również więcej składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Mowa o zupie jajecznej.

Rosół ustępuje zupie jajecznej pod względem prozdrowotnych właściwości

Zupa jajeczna wykorzystywana jest w ludowej medycynie chińskiej. Mieszkańcy tamtego regionu spożywają ją nie tylko w przypadku wystąpienia pierwszych oznak choroby, ale również po to, aby móc działać prewencyjnie. Ze względu na swój wyrazisty aromat, zupa radzi sobie z łagodzeniem objawów choroby, wśród których uwzględniamy między innymi zatkany nos. Co więcej, zupa jajeczna nie tylko rozgrzewa, ale i poprawia apetyt, co jest nieocenione w trakcie osłabienia organizmu.

Przygotowanie zupy jajecznej jest bardzo proste, a co więcej stanowi ona alternatywę dla osób, które nie spożywają na co dzień mięsa. Przygotowanie jej nie wymaga użycia kości czy słoniny, dzięki czemu osiągniemy perfekcyjny smak i właściwości w wersji bezmięsnej. Przygotowanie zupy jajecznej zajmie nam około 15 minut

Wśród składników znajdziemy między innymi czosnek, imbir, szpinak, cebulę czy curry i pieprz. To składniki, które wpływają na polepszenie kondycji zdrowotnej naszego organizmu, ale przede wszystkim większość z nich działa rozgrzewająco. Dodatkowe działanie napotne czy wykrztuśne powoduje, że zupa staje się prawdziwym, naturalnym lekarstwem. Więcej na temat imbiru znajdziecie w tym artykule.

Przepis na zupę jajeczną

Składniki:

  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 cm imbiru,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • 2-3 szklanki liści szpinaku,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, pietruszka - do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zupy jajecznej zaczynamy od obrania cebuli i posiekania na drobno. Następnie podsmażamy ją na oliwie w wysokim naczyniu i czekamy do momentu, aż stanie się przezroczysta. W trakcie jej przyrządzania obieramy czosnek i imbir, a następnie siekamy i dodajemy do naszej cebuli. Smażymy wszystkie składniki przez około dwie minuty, dokładnie mieszając.

Do naczynia ze składnikami dodajemy łyżeczkę curry, łyżeczkę soli oraz wlewamy bulion lub wodę. W zależności od preferencji smakowych należy dodać więcej przypraw, jeśli lubimy bardziej aromatyczne dania. Całość gotujemy na małym ogniu.

W międzyczasie rozbijamy dwa jajka do osobnego naczynia i mieszamy je z pieprzem. Odstawiamy je na bok i do gotującego się bulionu dodajemy szpinak. Gotujemy całość jeszcze przez pół minuty, a następnie powoli mieszając przygotowaną zupę, dolewamy jajka. Jeśli masa nie wyjdzie idealnie gładka i jednolita, nic nie szkodzi. Nasze danie i tak będzie smaczne, a przy tym bogate pod względem właściwości. Przed samym podaniem warto dodać natkę pietruszki do każdej porcji.

- Aby wspomagać odporność powinniśmy najpierw zadbać o podstawy, czyli o to, aby nasza codzienna dieta była pełnowartościowa, bogata we wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne oraz aby dostarczała odpowiednią ilość kilokalorii. Warto także zwrócić uwagę na poziom witaminy D, którą często trzeba suplementować. Niezmiernie ważna i wciąż niedoceniana jest aktywność fizyczna oraz odpowiednia ilość snu i odpoczynku, a także skuteczne radzenie sobie ze stresem. Pamiętajmy, że na odporność pracujemy cały rok, a nie tylko przez chwilę w okresie jesiennym - mówi dietetyczka Katarzyna Sumiec Warto zatem dbać o nasze zdrowie każdego dnia niezależnie od sezonu oraz pierwszych oznak choroby. Nieoceniona może okazać się codzienna dieta. O sposobach na dostarczenie witamin naszemu organizmowi za pomocą soku z buraka pisaliśmy tutaj.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł