Rosół już nigdy więcej nie będzie mętnywikimediacommons/Mariuszjbie/CC BY-SA 3.0

Dlaczego rosół staje się mętny? Niewtajemniczeni łamią żelazne zasady, stosuj się do nich, a zupa będzie klarowna

Rosół jest zdecydowaną królową zup - bez mięsnego wywaru często nie dałoby się wykonać wielu innych potraw. Niestety czasem się zdarza, że zupa ta wyjdzie bardzo mętna. Radzimy co zrobić, aby zawsze wychodziła klarowna i pyszna.

Rosół z pozoru jest prostym daniem - wystarczy wrzucić składniki do garnka, zalać je wodą i po kilku godzinach gotowania można cieszyć się doskonałym smakiem i pożywnym wywarem. Niestety, gdyby cały proces był tak prosty, nikt nie miałby problemów z mętnym bulionem. Niewtajemniczeni amatorzy łamią najważniejsze żelazne zasady, które sprawiają, że potrawa nie wygląda ani nie smakuje tak jak powinna. Stosuj się do poniższych wskazówek, a zawsze ugotujesz idealny rosół.

Kożuchowska się zadłużyła. Media podały ile wydaje na jedzenie, niewyobrażalneKożuchowska się zadłużyła. Media podały ile wydaje na jedzenie, niewyobrażalneCzytaj dalej

Rosół wyszedł mętny? Prawdopodobnie nie stosowałeś żelaznych zasad

Rosół gotujemy zwykle według rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Zdarza sie jednak czasem tak, że pomimo największych starań, finalnie ugotowana zupa całkowicie odbiega od naszych standardów - jest mętna, pływają w niej dziwne małe fragmenty i generalnie nie wygląda apetycznie. Jednym z najbardziej popularnych błędów jest wrzucanie mięsa do wrzącej wody - wtedy białko natychmiast się wydziela i na powierzchni zupy zaczynają się w szybkim tempie formować obłoki szarej piany. Mięso należy wkładać do zimnej wody i stopniowo podgrzewać.

Dzisiaj grzeje:

  1. Mamy najcudowniejsze zdjęcie ze ślubu Wojciechowskiej. Podróżniczka często ujawnia kulinarne sekrety odwiedzanych miejsc
  2. Mało kto wiedział, zaszła nagła zmiana ws. noszenia maseczek. Zwłaszcza podróżujący powinni wiedzieć
  3. Fani wstrzymali oddech, ukochany aktor zmienił się nie do poznania, wygląda jak inny człowiek. Wyznał głęboko skrywany sekret swojej diety

Warto pamiętać, aby rosół gotować przez kilka godzin. Wysoka temperatura sprawi, że zanieczyszczenia ze składników szybko zaczną się wydzielać do wody, która w chwilę zmieni się w nieprzejrzysty szary wywar. Rosół musi delikatnie "pyrkać" w garnku, aby każdy składnik powoli oddał do zupy to co najlepsze.

Nie można także zapomnieć o cebuli. Zanim doda się ją do garnka, należy opalić ją nad palnikiem. Rosół dzięki niej zachowa zdecydowanie łatwiej przejrzystość i klarowność. Niestety, nie wszystkie szumowiny zostaną tymi sposobami wyeliminowane, więc trzeba sukcesywnie się ich pozbywać w trakcie gotowania.

5 minut i ani chwili dłużej, najszybsze ciasto na świecie. Wygląda niczym z najlepszej cukierni, a smak zachwyca5 minut i ani chwili dłużej, najszybsze ciasto na świecie. Wygląda niczym z najlepszej cukierni, a smak zachwycaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. GIS bije na alarm, groźny pestycyd w popularnych mrożonkach. Zjedzenie grozi nawet paraliżem
  2. Prawdę długo ukrywano, nikt nie wiedział. Sekret Bandziorka z "Chłopaków do wzięcia" ujrzał światło dzienne
  3. 90% Polek psuje mizerię robiąc 1 błąd. Ujawniamy "magiczną" sztuczkę babć, dzięki niej smakuje bajecznie
  4. Pieczenie ciasta "mleczna dziewczyna" trwa tylko 7 minut. Cudowny przepis podbija sieć
  5. Koniec z Bożym Narodzeniem jakie znamy, pojawiły się nowe wytyczne. Ludzie nie kryją wściekłości
  6. Rząd w ostatniej chwili zmienił zdanie. Chodzi o maseczki, wszyscy powinni wiedzieć

Źródło: przepisy.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł