RosółPixabay /eloneo

Klasyczny, tradycyjny przepis na rosół, bez zbędnych dodatków. Tak gotowały nasze mamy i babcie

Rosół jest kultowym daniem, które zazwyczaj w niedziele gości na naszych stołach. Chociaż znani szefowie kuchni mają na niego swoje niezawodne sposoby, to nie mamy wątpliwości, że nie ma osoby która oparłaby się najbardziej klasycznej, domowej recepturze. Tak gotowały nasze mamy i babcie.

Rosół jest jedną z najpopularniejszych potraw. Odgrywa ważną rolę w naszej kulturze, odbywa się przy nim wiele rodzinnych spotkań. Gotuje go już kolejne pokolenie Polaków. Wielu znanych kucharzy dzieli się swoimi trickami na idealny rosół, jednak według wielu z nas najlepszy bulion gotowały nasze kochane mamy i babcie. Na czym polegał sekret ich rosołu? Zdradzamy najlepszy, klasyczny przepis bez zbędnych udziwnień.

90% Polek psuje mizerię robiąc 1 błąd. Ujawniamy 90% Polek psuje mizerię robiąc 1 błąd. Ujawniamy "magiczną" sztuczkę babć, dzięki niej smakuje bajecznieCzytaj dalej

Klasyczny przepis na rosół. Tak gotowały nasze mamy i babcie.

Najlepszy domowy rosół powstaje z połączenia dwóch mięs: wołowego i drobiowego (z kury lub z kurczaka). Można go również przygotować z wołowiny, kaczki lub cielęciny. Do gotowania rosołu warto użyć wołowych kości szpikowych, które nie tylko wzbogacą smak rosołu, ale również dodadzą mu wielu cennych składników odżywczych. Znamy najlepszy, tradycyjny przepis na słynne danie. Czy gotujesz go w taki sam sposób? Czy korzystasz z innych przepisów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Podle poniżyła Lewandowską. Zarzuciła jej botoks na buzi, Ania urodę zawdzięcza nie tylko zdrowemu odżywianiu?
  2. Z ostatniej chwili: cały kraj ma przejść testy na wirusa. Niesłychana akcja u sąsiada Polski
  3. Gessler podała przepis na barszcz buraczany na zakwasie. 1 składnik wzbudził kontrowersje fanów, mistrzowska odpowiedź gwiazdy

Składniki:

  • 2 kg mięsa z kurczaka ( np. udka, korpus, skrzydełka)
  • 200 g wołowiny
  • 3 l wody
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 duża cebula, świeża natka pietruszki, seler), por
  • ziele angielskie
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Mięso pokrój na mniejsze części, oczyść i umyj zimną wodą. Włóż mięso do garnka z zimną wodą, posól i gotuj na średnim płomieniu. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień, usuwaj szumowiny za pomocą łyżki. Przykryj garnek pokrywą tak aby była ona lekko pochylona. Gotuj rosół przez ok. 2 godziny. Opal cebulę na ogniu i dodaj ją do bulionu (doda mu koloru). Oczyść i obierz pozostałe warzywa. Dodaj je do garnka w całości lub pokrój na mniejsze części. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj rosół jeszcze przez 1,5 godziny. Po tym czasie danie już jest gotowe. Podawaj je z makaron i natką pietruszki. Smacznego ;)

Codziennie podawali jej sok z kiszonych buraków. Teraz z niesamowitych powodów poleca go wszystkimCodziennie podawali jej sok z kiszonych buraków. Teraz z niesamowitych powodów poleca go wszystkimCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Znakomite wieści dla kierowców w Polsce. Na stacjach czeka ich miła niespodzianka
  2. Błąd, który Polacy popełniają każdego dnia przy gotowaniu jajek. Efekt jest opłakany
  3. Niewiarygodnie pyszne placki ziemniaczane z jednego składnika. Ania Starmach podała rewolucyjny przepis
  4. Nieziemsko pyszna surówka z selera, zrobisz ją w niecałe 5 minut. Ekspresowa porcja witamin zwalczy każde osłabienie
  5. Ekspresowy przepis na ciasto drożdżowe, który zawsze się udaje. Nie ma szybszego i lepszego
  6. Fani "M jak Miłość" zdruzgotani, potwierdzono dwie śmierci. Aktorka przekazała tragiczne wiadomości

źródło: haps.pl

  1. Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł