FlaczkiWikipedia / autor: Alina Zienowicz / licencja: CC 3.0

Zostało jej sporo rosołu z obiadu. Na jego bazie zrobiła obłędne flaki, wyszły o niebo lepsze niż zwykle

Rosół świetnie sprawdzi się jako podstawa zupełnie nowej zupy. Pewna kobieta postanowiła użyć go do flaków i efekt zaskoczył nawet ją samą. Aromatyczny bulion sprawia, że już nigdy nie zrobicie ich starym sposobem.

Rosół sprawia, że nasza rodzima kuchnia jest tak pyszna i treściwa. Na bazie cudownego, aromatycznego bulionu możemy stworzyć polskie klasyki, które zachwycają podniebienia smakoszy na całym świecie. Rosół kochamy tak bardzo, że nie az zdarza nam się ugotować go po prostu za wiele. Naczelna zasada w kuchni głosi, że dobry kucharz niczego w kuchni nie wyrzuca. Tego "kuchannego przykazania" była całkowicie świadoma kobieta, która mając w lodówce wczorajszy rosół oraz paczkę flaczków postanowiła stworzyć zupę dla całej rodziny. Zupa wyszła znakomicie, dlatego śpieszymy z przekazaniem mistrzowskiego przepisu.

Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocWeszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocCzytaj dalej

Rosół zyskuje nowe życie

Flaczki nie są daniem, które jadamy często. Wynika to przede wszystkim z nakładu pracy, jaki trzeba włożyć, by stworzyć je od zera. Dlatego genialnym trikiem jest pójście na skróty i użycie rosołu z poprzedniego dnia. Rosół, którego użyjemy jako podstawę flaczków nie musi być świeży. Jeśli nie gotujemy go zbyt często sprytnym rozwiązaniem będzie przygotowanie raz na miesiąc większej ilości oraz zamrożenie w postaci kostek. Bez względu na to, który sposób wybierzemy - flaczki na rosole wyjdą znakomite. Poniżej podajemy niezawodny przepis.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Unikniesz go, gdy poznasz 1 prostą regułę
  2. Na początek rozdadzą 25 milionów złotych. Powstaje nowy fundusz pomocowy

Potrzebujesz:

  • 500 gram flaków wołowych surowych - najlepiej już pokrojone
  • 2 litry klarownego rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju

Flaki dokładnie płuczemy kilka razy, przy ostatnim płukaniu dodajemy łyżeczkę wody. Zalewamy zimną wodą i gotujemy 50 minut, aż staną się miękkie. Ugotowane flaki przekładamy do rosołu. Seler, marchewki i korzeń pietruszki ścieramy na tarce na grubych oczkach, przesmażamy na maśle i dodajemy do wywaru z flakami. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju, gdy będzie złocista wrzucamy do zupy. Na nieumytej patelni podsmażamy papryki w proszku i wrzucamy do garnka. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy wraz z pozostałymi przeprawami. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Flaczki podajemy posypane świeżą natką pietruszki z dodatkiem świeżej bułki pszennej.

Najlepsze newsy:

  1. Widok grobu córki Eleni jest smutny. Po 26 latach tak wygląda, nikt się nie spodziewał
  2. Pilnie zamykają dwa kąpieliska nad polskim morzem. Co się stało?
  3. Z łatwością uprawia nieziemskie borowiki na balkonie i w ogródku. Dzięki banalnej miksturze z miliardami zarodników grzybów
  4. Sandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautami
  5. Idealnie chrupkie ogórki kwaszone. Wszystko przez 1 składnik
  6. Justyna Żyła uderza w Piotra w oficjalnym oświadczeniu. Celebrytka rwie zdjęcia męża i wysuwa poważne oskarżenia (FOTO)

Źródło: Plejada

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł