Rosół zdaniem Magdy Gessler musi być esencjonalnyPixabay / Agamaszota, Facebook/ @magdagessler.official

Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup i rosołu. Niebywałe, o co chodzi

Rosół, pomidorowa, ogórkowa - to chyba najpopularniejsze zupy, które goszczą na naszych stołach. Niestety, restauratorka Magda Gessler uważa, że Polacy popełniają pewien błąd w ich przygotowaniu. Chodzi o odpowiednie proporcje warzyw.

Rosół i inne zupy wymagają wprawy i doskonałych przepisów. Wiele osób korzysta również ze sprawdzonych tricków, dzięki którym potrawy stają się wyjątkowo pyszne w smaku. Niestety, często popełniamy błędy w gotowaniu. O jednym z nich w jednym z wywiadów opowiedziała sama Magda Gessler.

Restauratorka zna się na gotowaniu, jak mało kto. Jej przepisy biją rekordy popularności, a sama jest autorką nie tylko programów telewizyjnych, ale również cenionych książek kucharskich. Jaki jej zdaniem błąd popełniają Polacy podczas gotowania rosołu i innych zup?

Nie do uwierzenia, tylko jutro w całej Polsce. Kupisz 12 i drugie tyle dostajesz za darmo, można oniemieć ze szczęściaNie do uwierzenia, tylko jutro w całej Polsce. Kupisz 12 i drugie tyle dostajesz za darmo, można oniemieć ze szczęściaCzytaj dalej

Gessler wytknęła błąd w gotowaniu rosołu i zup . Popełnia go wiele osób

Zdaniem Magdy Gessler mnóstwo osób popełnia spory błąd gotując rosół i inne zupy. Opowiedziała na ten temat podczas rozmowy z portalem fakt.pl. Kupowanie kompletu warzyw w siatce to dla mnie bzdura. Kosztuje on więcej niż kilogram selera. Taki zestaw to wyjątkowe uproszczenie zupy, a przecież gotujemy je w Polsce najsmaczniejsze. Nikt nie robi takich zup jak Polacy." Okazuje się, że gwiazda TVN ma sporo racji.

Portal fakt.pl sprawdził, że pakowana we woreczku gotowa włoszczyzna jest droższa niż warzywa kupowane pojedyńczo. W gotowym zestawie dominują zazwyczaj najtańsze warzywa np. marchewki, a te droższe jak np. por i pietruszka dodawane są w bardzo małych ilościach. Natomiast, sekretem aromatycznego rosołu oraz innych zup jest zachowanie odpowiednich proporcji warzyw. Magda Gessler zdradziła swój przepis na idealny wywar warzywny. Może być on bazą dla większości zup.

"Polecam zamiast zestawu kupić: 10 marchewek, 10 pietruszek, 4 selery, 1 kapustę włoską i 4 pory" I już mamy najlepszą bazę do zupy, oczywiście bezmięsnej." Natomiast, w niezawodnym przepisie na rosół Magda Gessler proponuje: 6 marchewek, 6 pietruszek, 1 seler, 2 cebule, 1 por oraz ćwiartkę kapusty włoskiej. Gotowe mieszanki rzadko zawierają takie proporcje warzyw. Przez to rosół i zupy nie wychodzą aromatyczne.

Magda Gessler ma jeszcze jedną nietypową radę dla wszystkich gotujących rosół. Może ona budzić niemałe kontrowersje. Jesteście ciekawi o co chodzi? Odpowiedź zdradzamy poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:

  1. Pijesz herbatę z liści laurowych? Gratulacje, wspomagasz funkcjonowanie kilku organów
  2. Gigantyczna blizna przez czoło potrafiła przestraszyć. Cejrowski zdradził kiedyś tajemnicę o swoim ojcu, trudno uwierzyć
  3. Najlepsza możliwa surówka z buraków. Są przynajmniej 3 powody, aby ją zjeść

Idealny rosół wg. Magdy Gessler. Sekret może budzić emocje.

Zdaniem Magdy Gessler, dobry rosół powinien być bogaty w smaku. Aby to osiągnąć używa bardzo małej ilość wody w stosunku do warzyw i mięsa w rosole. Na 3 kilogramy warzyw i taką samą ilość mięs zaledwie 1,5 litra wody.

Przy takich proporcjach rosół nigdy nie wyjdzie wodnisty i bez smaku. Dla wielu fanów jest to za mała ilość i niewielu z nich w swoich domach byłoby w stanie tak przyrządzić zupę bez wydania majątku na składniki.

Co ciekawe znana restauratorka zachęca do używania mniej popularnych mięs mięs do przyrządzenia rosołu. W swojej kuchni wykorzystuje gicz cielęcą i ogony wołowe, które rzadko kiedy obecnie trafiają do zup.

Magda Gessler dodaje także karmelizowaną cebulę oraz kapustę włoską. Propaguje także użycie składników z upraw ekologicznych, które mają korzystnie wpływać na smak gotowej zupy. Oczywiście niezwykle ważna jest również włoszczyzna, o której pisaliśmy we wcześniejszym akapicie. Wypróbujecie tricki znanej restauratorki?

Pogromca tłuszczu, kilogramy same znikają, a wystarczy pić go raz dziennie. Imbir z 2 dodatkami sprawi, że odchudzanie będzie czystą przyjemnościąPogromca tłuszczu, kilogramy same znikają, a wystarczy pić go raz dziennie. Imbir z 2 dodatkami sprawi, że odchudzanie będzie czystą przyjemnościąCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pojawiają się, gdy spożywamy zbyt wiele cukru. Objawy, których lekceważenie może skończyć się bardzo źle
  2. Hollywoodzki aktor w jednej minucie zawarł niemal cały obraz Polski. Wyjątkowym nagraniem podzielił się w sieci
  3. Połącz cytrynę z 2 składnikami, a będziesz cieszyć się zdrowiem i odpornością aż do wiosny. Sposób naszych babć nadal zaskakuje skutecznością
  4. Są na skraju upadku, zrozpaczeni apelują do klientów. Szkolna stołówka ledwo wiąże koniec z końcem, błaga o pomoc
  5. Wystarczy dodać do kapusty boczek i marchewkę, smak cię zaskoczy. Idealny pomysł na szybki obiad dla zabieganych
  6. Wielki labrador podchodzi do noworodka. Wtem na oczach rodziców rozgrywa się niewiarygodna scena, jest nagranie
  7. Wielkie łzy Magdy w kolejnym odcinku "Rolnik szuka żony". Porażające emocje

źródło: fakt.pl/ kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł