Rosół należy gotować w odpowiedni sposóbwikipedia.org/Roberta F. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Do gotującego się rosołu dolewasz wody? 1 niewybaczalny błąd może zrujnować zupę

Rosół jest daniem, którego nie może zabraknąć na żadnym niedzielnym obiedzie. Kiedy przygotowujemy zupę w ferworze pracy, której przed tak uroczystym posiłkiem jest nadzwyczaj sporo, można popełnić błąd. Jeden jest niewybaczalny, może zrujnować całą zupę.

Rosół znany jest w każdym domu w całej Polsce. Choć zupa bije rekordy popularności, jej przyrządzenie nie jest wcale takie proste. Wystarczy chwila nieuwagi lub jeden mały błąd, aby zniweczyć często cały dzień pracy w kilka sekund. Jedna szczególna wpadka jest wyjątkowo bolesna, a wiele osób do dzisiaj ją popełnia. Wskazujemy co zrobić, aby rosół zawsze wychodził idealnie pyszny.

Rosół w planach? Miej na uwadze kilka zasad

Babcie są niewątpliwymi mistrzyniami domowej kuchni. Często po powrocie ze szkoły częstowały nas smakołykami i daniami, które wykonane były w tajemniczy sposób praktycznie z niczego. Ich rady są nieocenione podczas pichcenia obiadu - to dzięki nim nie popełnia się największych błędów, które nierzadko kończą się nawet wielkim bałaganem. Nie bez powodu zawsze powtarzały, żeby nie odchodzić od mleka gotującego się na kuchence, prawda?

Już niedługo zrobimy zakupy w niedzielę w Lidlu, Biedronce i innych sieciach? Jest nowy projekt ustawyJuż niedługo zrobimy zakupy w niedzielę w Lidlu, Biedronce i innych sieciach? Jest nowy projekt ustawyCzytaj dalej

Dzisiaj grzeje:

  1. Pilne, smutne słowa Gessler. Nagle zakryła twarz przyłbicą, przekazała przygnębiający komunikat
  2. Urzędnicy skontrolują twój dom. Obowiązkowo musisz się wytłumaczyć czym palisz w piecu, wielu Polaków będzie wściekłych

Rosół nie mógł obejść się bez porad, które ułatwiają gotowanie i sprawiają, że zupa smakuje o wiele lepiej. Podstawą jest gotowanie rosołu jak najdłużej. Długa obróbka termiczna wyciąga ze składników wszystkie najważniejsze składniki odżywcze, które przechodzą do wywaru. Pamiętać także należy o wrzucaniu rozmrożonych kawałków mięsa do wody, inaczej zobaczymy wiele zanieczyszczeń na powierzchni wywaru.

Jeśli już zanieczyszczenia pojawiły się w rosole, nic straconego. Rosół i tak należy odszumować z szarej pianki, która niewyciągnięta spowoduje, że zupa będzie bardzo mętna. Największym błędem jest jednak dodanie zimnej wody z kranu do gotującej się zupy. Zimna kranówka obniży ogólną temperaturę zupy i może zmienić jej smak. Wtedy nie pozostaje nic innego, jak pozbyć się nieudanego dania i zacząć wszystko od początku.

Najlepsze newsy:

  1. Biedronka ma powody do obaw. Na rynku pojawi się jeszcze tańszy sklep
  2. Z ostatniej chwili: Walczyli o życie na plaży w Sianożętach. Lądował śmigłowiec
  3. Ekspresowa surówka z papryką. Hit, który pasuje do wszystkiego
  4. Od jutra Lidl będzie zamknięty. Dzisiaj wielka akcja, tłum ludzi gromadzi się w środku, niebywałe doniesienia z polskiej miejscowości
  5. Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnym
  6. Stoch i Kubacki zabrali żony na wspólny wypad. Wiemy, co robili - piękne widoki i świetna zabawa (FOTO)

Źródło: pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł