Rosół zamienimy w pyszny pasztet.youtube/SkutecznieTv

Rozpływający się w ustach pasztet z resztek rosołowych. Banalnie prosty przepis, a efekt jak z najlepszej restauracji

Rosół jest niekwestionowanym królem zup. Zwykle gotujemy go na odpowiednim mięsie i warzywach, ale zjadamy wyłącznie esencjonalny wywar, czasem dorzucając marchewkę i mięso, ale reszta warzyw ląduje w koszu - zupełnie niesłusznie. Pozostałe resztki, które nadal są pełne smaku, świetnie wykorzystamy w pysznym pasztecie. Polecamy sprawdzony przepis, dzięki któremu w kuchni nic się nie zmarnuje.

Rosół gotujemy na ulubionym mięsie, włoszczyźnie i wielu aromatycznych dodatkach. Po konsumpcji w garnku zwykle pozostają nam rosołowe resztki, które zazwyczaj wyrzucamy, bo większość z nas nie wie, co właściwie można z nimi zrobić. Jednocześnie szkoda, by w obecnych czasach, kiedy i tak ogromne ilości jedzenia się marnują, po prostu wyrzucić ugotowane warzywa i włoszczyznę do kosza. Okazuje się, że już nie musimy się zastanawiać, jak je wykorzystać.

Wybierasz się na grzyby? Musisz niezwykle uważać, możesz słono zapłacić, nawet do 500 złWybierasz się na grzyby? Musisz niezwykle uważać, możesz słono zapłacić, nawet do 500 złCzytaj dalej

Rosół może być bazą nie tylko pomidorowej ugotowanej następnego dnia. Gdy spróbujecie pasztetu z resztek rosołowych, nigdy już nie wyrzucicie tego, co pozostało z gotowania pysznej zupy

Rosół niezmiennie zachwyca bogatym aromatem i głębokim smakiem, który zawdzięcza długiemu gotowaniu wywaru na mięsie dobrej jakości, warzywach i przyprawach. Najwięksi smakosze zjadają zwykle ogromne talerze, ale zwykle mamy tendencję do tego, by gotować zbyt ogromne porcje. Esencjonalny wywar uda nam się zwykle przemycić do innych zup i potraw, ale rosołowe resztki nadal są mocno niedoceniane. Tymczasem można z nich zrobić najpyszniejszy i niezwykle tani w przygotowaniu pasztet.

Dzisiaj grzeje: 1. Rafał zamówił na wakacjach w Juracie obiad. Cena na paragonie za placki ziemniaczane poraża

2. 500 plus a potrącenie podatku. Odsetki też są opodatkowane

Składniki:

  • 1,2 kg ugotowanego mięsa z rosołu (bez kości),
  • warzywa z rosołu (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera),
  • ziele angielskie, liść laurowy (także z rosołu),
  • 3 cebule,
  • 4 jajka,
  • bułka pszenna (najlepiej czerstwa),
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatowa lub inne ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

Bułkę moczymy w gorącej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno. W maszynce do mięsa umieszczamy: mięso, warzywa z rosołu, cebulę, ziele, liść laurowy. Do zmielonej masy dodajemy żółtka i przyprawy i dokładnie mieszamy wszystko ręką. Kiedy pasztet będzie miał odpowiedni smak, dodajemy białka i delikatnie łączymy je z masą. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70 minut. Potem już tylko wyjmujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Najlepsze newsy:

  1. Właśnie wydano ostrzeżenia najwyższego stopnia, dziś w Polsce będzie bardzo niebezpiecznie. Lepiej się przygotować, prognoza pogody nie rozpieszcza
  2. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  3. Niesamowicie oryginalne kotlety mielone, rozpływają się w ustach. Dzięki pieczeniu w piekarniku
  4. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
  5. Mistrzyni Europy zmarła w wyniku porodu. Jeszcze niedawno zdobywała medale

Źródło: ofeminin.pl

Źródło:

Następny artykuł