
Rozpływający się w ustach pasztet z resztek rosołowych. Banalnie prosty przepis, a efekt jak z najlepszej restauracji
Rosół jest niekwestionowanym królem zup. Zwykle gotujemy go na odpowiednim mięsie i warzywach, ale zjadamy wyłącznie esencjonalny wywar, czasem dorzucając marchewkę i mięso, ale reszta warzyw ląduje w koszu - zupełnie niesłusznie. Pozostałe resztki, które nadal są pełne smaku, świetnie wykorzystamy w pysznym pasztecie. Polecamy sprawdzony przepis, dzięki któremu w kuchni nic się nie zmarnuje.
Rosół gotujemy na ulubionym mięsie, włoszczyźnie i wielu aromatycznych dodatkach. Po konsumpcji w garnku zwykle pozostają nam rosołowe resztki, które zazwyczaj wyrzucamy, bo większość z nas nie wie, co właściwie można z nimi zrobić. Jednocześnie szkoda, by w obecnych czasach, kiedy i tak ogromne ilości jedzenia się marnują, po prostu wyrzucić ugotowane warzywa i włoszczyznę do kosza. Okazuje się, że już nie musimy się zastanawiać, jak je wykorzystać.
Rosół może być bazą nie tylko pomidorowej ugotowanej następnego dnia. Gdy spróbujecie pasztetu z resztek rosołowych, nigdy już nie wyrzucicie tego, co pozostało z gotowania pysznej zupy
Rosół niezmiennie zachwyca bogatym aromatem i głębokim smakiem, który zawdzięcza długiemu gotowaniu wywaru na mięsie dobrej jakości, warzywach i przyprawach. Najwięksi smakosze zjadają zwykle ogromne talerze, ale zwykle mamy tendencję do tego, by gotować zbyt ogromne porcje. Esencjonalny wywar uda nam się zwykle przemycić do innych zup i potraw, ale rosołowe resztki nadal są mocno niedoceniane. Tymczasem można z nich zrobić najpyszniejszy i niezwykle tani w przygotowaniu pasztet.
Dzisiaj grzeje: 1. Rafał zamówił na wakacjach w Juracie obiad. Cena na paragonie za placki ziemniaczane poraża
2. 500 plus a potrącenie podatku. Odsetki też są opodatkowane
Składniki:
- 1,2 kg ugotowanego mięsa z rosołu (bez kości),
- warzywa z rosołu (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera),
- ziele angielskie, liść laurowy (także z rosołu),
- 3 cebule,
- 4 jajka,
- bułka pszenna (najlepiej czerstwa),
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatowa lub inne ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w gorącej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno. W maszynce do mięsa umieszczamy: mięso, warzywa z rosołu, cebulę, ziele, liść laurowy. Do zmielonej masy dodajemy żółtka i przyprawy i dokładnie mieszamy wszystko ręką. Kiedy pasztet będzie miał odpowiedni smak, dodajemy białka i delikatnie łączymy je z masą. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70 minut. Potem już tylko wyjmujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najlepsze newsy:
- Właśnie wydano ostrzeżenia najwyższego stopnia, dziś w Polsce będzie bardzo niebezpiecznie. Lepiej się przygotować, prognoza pogody nie rozpieszcza
- Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
- Niesamowicie oryginalne kotlety mielone, rozpływają się w ustach. Dzięki pieczeniu w piekarniku
- Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
- Mistrzyni Europy zmarła w wyniku porodu. Jeszcze niedawno zdobywała medale
Źródło: ofeminin.pl
Źródło:
Następny artykuł