Rosółwikipedia / autor: MOs810 / licencja: CC 4.0

Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka

Nasze babcie rosół znały na wylot. Wszyscy powinniśmy czerpać z ich rozległej wiedzy, bo lata doświadczenia potrafią każde danie prowadzić do perfekcji. Mimo, że ile babć tyle różnych wersji, co do jednego są zgodne - ta jedna część kurczaka nigdy nie powinna znaleźć się w wywarze.

Rosół i Polska kuchnia to pojęcia niemal tożsame. Niezliczona ilość dać opiera cały swój głęboki smak na aromatycznym bulionie. Nic nie może się równać z gotowanym przez długie godziny autentycznym rosołem, nasze babcie doskonale to wiedziały. Odpowiednio przygotowany rosół posiada niezwykłe właściwości, rozgrzewa nas i dodaje mnóstwo energii. Nie bez powodu to właśnie miska rosołu była nam serwowana w latach dzieciństwa, gdy tylko zachorowaliśmy. Niemal w każdym domu gospodyni ma swój niezawodny sposób na tę pożywną zupę, jednak żadna z nich nie umieściłaby w nim tego drobiowego elementu.

Teresa boi się chodzić do Biedronki. Ujawniła co się stało po zakupie popularnego produktuTeresa boi się chodzić do Biedronki. Ujawniła co się stało po zakupie popularnego produktuCzytaj dalej

Rosół - podstawa polskiej kuchni

Pyszny rosół nie może istnieć bez dobrej jakości składników. Każde warzywo oraz mięsa, które lądują w garnku powinny być z wysokiej półki. Najlepszym wyborem są oczywiście jarzyny z przydomowego ogródka, gdy jednak nie mamy do nich dostępu, możemy wybrać się na pobliski targ i zakupić je od zaufanego sprzedawcy. Także wybór mięsa nie może być dziełem przypadku. Kurczak z marketu na pewno nie da nam takiego smaku, jak ten z mniejszej hodowli. Porządny rosół powinien zawierać kilka rodzajów mięsa, mnóstwo jarzyn oraz obowiązkowo opalaną cebulę, która nadaje dymnego posmaku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Przykre informacje o córce Martyny Wojciechowskiej, mało kto wiedział. "Zostaje tylko modlitwa"
  2. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
  3. Gratka dla fanów. Na polskie drogi ma wrócić flagowy, rodzimy samochód

Wszelkie zdrowotne właściwości rosołu wynikają z dużej ilości tłuszczu, który zawiera. Wiele witamin z warzyw rozpuszcza się właśnie w tłuszczach, więc bez nich nie moglibyśmy mówić o pożywnej zupie. Do rosołu używamy zatem kawałków mięsa bogatych w ten składnik, bądź kości, w których znajduje się pożywny szpik kostny. Żadna babcia do rosołu nie wrzuciłaby piersi z kurczaka, która jest najchudszą częścią drobiu. Dodając pierś w kurczaka w żaden sposób nie poprawiamy smaku, a ugotowany niej rosół jest mdły i nie absorbuje odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Najlepsze newsy:

  1. Wyciekła największa tajemnica ojca małej Madzi. Aż ciężko uwierzyć
  2. Niewyobrażalnie tragiczny finał urodzin nad jeziorem. Nie żyje 25-letni chłopak, rodzina załamana
  3. Samochód wjechał w grupę turystów. Są ciężko ranni. Druzgocące zdarzenie w europejskim mieście
  4. Pikantna surówka z marchewki posmakuje każdemu. Wystarczą 3 ząbki czosnku i dodatek, który każdy ma w lodówce, by stworzyć obłędny miks
  5. Steczkowska jest załamana, żali się. Wydała oszczędności, nie stać jej na remont kuchni
  6. Koniecznie dodaj ją do ciasta drożdżowego. Efekty zadziwią, nie będziesz już robić inaczej
  7. Adam Małysz został upokorzony przez swojego fana. Mistrz wyznał całą prawdę, wyjątkowo smutne

Źródło: Pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł