Rosół nie musi być wcale monotonnywikipedia.org/Silar https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Tajemny składnik sprawia, że rosół staje się jeszcze bardziej rozgrzewający. Koniecznie dodaj go następnym razem, będzie przepysznie

Rosół w polskiej kuchni piastuje bardzo ważne miejsce: jest najważniejszą zupą, bez której wiele innych dań nie smakowałoby tak dobrze. Po dodaniu sekretnego składnika stworzysz wywar, który jeszcze bardziej rozgrzewa. Jest jak znalazł na nadciągające chłodne dni.

Rosół jest wyjątkowo głęboko zakorzeniony w polskiej kulturze. Choć kuchnia polaków dynamicznie się zmienia i przechodzi metamorfozy, wywar z kurczaka lub innego mięsa dalej jest królową niedzielnego obiadu. To od niego większość z nas zaczyna posiedzenie z rodziną na uroczystym obiedzie, a weselnicy nie wyobrażają sobie wesela bez chociażby jednego talerza tej zupy. Jeśli chcesz wprowadzić odrobinę nowości i posmakować jeszcze bardziej rozgrzewającego posiłku - dodaj tajemniczy składnik, który odmieni rosół nie do poznania.

70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serceCzytaj dalej

Rosół o wyjątkowych zdolnościach rozgrzewających - wszystko za sprawą jednego składnika

Już niedługo za oknem zacznie panować jesienny mróz, gdyż dzisiaj jest pierwszy kalendarzowy dzień jesieni. Idąc po mrozie i przebijając się przez śnieżne zaspy marzymy tylko o jednym - wrócić do ciepłego domu, wbić się w sweter i grube skarpety oraz napić się czegoś ciepłego. Doskonałym pomysłem na rozgrzanie może być poniższy rosół. Dzięki imbirowi ma genialne właściwości ogrzewające, a delikatnie korzenny smak wręcz idealnie pasuje na mroźny dzień.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niemal wszyscy jak jeden mąż popełniają okropny błąd robiąc naleśniki. 1 krok zmienia wszystko
  2. Niebezpieczny element oderwał się od samolotu i spadł na polskie miasto. Mieszkańcy w strachu
  3. Trwająca kilka dni dieta ziemniaczana podbija internet. Jej efekty są spektakularne

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 0.5 kg pręgi wołowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • pół pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 cm imbiru
  • pęczek liści lubczyku
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso podsmaż lub upiecz na brązowy kolor, zalej je 4 litrami wody i zagotuj. Ściągaj szumowiny pojawiające się na powierzchni wody.
  2. Kiedy szumowiny przestaną się pojawiać, dodaj marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz imbir. Zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu.
  3. Po 30 minutach dodaj opaloną cebulę, pęczek pietruszki i lubczyku, dopraw solą i pieprzem.
  4. Zupę gotuj przez kilka godzin, pamiętając o ściąganiu szumowin co jakiś czas. Kiedy mięso będzie bardzo delikatne, rosół jest gotowy.
  5. Podawaj z makaronem jajecznym oraz posiekaną pietruszką. Świetnie sprawdzi się też podgrzany w kubku - doskonały na chłodne wieczory.
Nie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyNie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Gwiazdor disco polo miał proponować współżycie 14-letniemu dziecku. Skandaliczne i oburzające
  2. Niemal wszyscy jak jeden mąż popełniają okropny błąd robiąc naleśniki. 1 krok zmienia wszystko
  3. Anię zamurowało podczas grzybobrania. Zajrzała do czarnej dziury w ziemi i nie mogła uwierzyć własnym oczom
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Zacznie się za kilkanaście godzin. Biedronka już ogłosiła
  6. Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady

Źródło: zakochanewzupach.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł