RosółWikipedia / autor: MOs810 / licencja: CC 4.0

Każdy wie, że z rosołu można zrobić pyszną pomidorówkę. Zdziwisz się, jakie zupy możesz jeszcze wyczarować z jego resztek

Przedstawiamy trzy fantastyczne pomysły na zupę z rosołu z dnia poprzedniego. Dzięki tym sposobom, już nigdy w waszej kuchni nie zmarnuje się choćby kropla bulionu. W końcu nie samą pomidorową człowiek żyje.

Rosół może służyć nam jako podstawa do wielu pysznych zup. Nie ma potrzeby ograniczać się jedynie do zupy pomidorowej. Kilka prostych składników potrafi zmienić resztki w pożywny posiłek. Wystarczy odrobina sprytu i kreatywności. Poniżej przedstawiamy trzy pomysły na wspaniałe zupy, które zachwycą całą rodzinę.

Listeria i gronkowce w uwielbianym produkcie z Lidla. GIS ostrzega klientów, sieć natychmiast reagujeListeria i gronkowce w uwielbianym produkcie z Lidla. GIS ostrzega klientów, sieć natychmiast reagujeCzytaj dalej

Rosół - sposoby na zupę w kilkanaście minut

Jesteśmy ogromnymi wielbicielami zupy pieczarkowej i właśnie na rosole wychodzi najpyszniejsza. Jeśli akurat mamy nadmiar bulionu, nie wahajmy się ani chwili. Do zupy pieczarkowej najlepiej pasuje ciemny, mocno aromatyczny wywar. Przygotowanie zupy pieczarkowej jest banalnie łatwe, potrzebujemy jedynie grzybów i ewentualnie dodatków, które wzbogacą smak. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a następnie smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Usmażone pieczarki wrzucamy do rosołu i gotujemy razem około 10 min. Po tym czasie zupę możemy zabielić śmietaną. Podajemy ze świeżą pietruszką oraz grzankami.

Dzisiaj grzeje:

  1. Sytuacja jest fatalna. Szczena z Chłopaków do wzięcia błaga o pomoc
  2. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
  3. Mandat za brak dystansu na plaży? Policjanci odpowiadają, jak jest z karaniem na plażach

Prawdziwym klasykiem wśród polskich zup jest ogórkowa. Kochamy ją za konkretny, kwaskowy smak, który z miejsca nas pobudza i dodaje energii. Tutaj potrzebujemy nieco więcej składników, niż w poprzednim przepisie. Do gorącego rosołu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie starte na tarce marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa będą miękkie, dokładamy starte ogórki kiszone. Wielbiciele mięsnych smaków mogą dodać nieco wędzonego boczku. Gotową zupę doprawiamy świeżym koperkiem oraz kleksem ze śmietany.

Niecodzienny pomysł na zupę z rosołu

Ostatnia propozycja może wydawać się nietypowa. Jest nią powiem zupa czosnkowa, która nie trafia na nasze talerze zbyt często. Zupełnie niesłusznie, ponieważ poza pysznym smakiem ma nam do zaoferowania fantastycznie właściwości prozdrowotne. Polecana jest w szczególności w okresach, kiedy potrzebujemy wzmocnić swoją odporność. Do zupy czosnkowej potrzebujemy słusznej ilości czosnku oraz cebuli, które smażymy na dnie garnka. Gdy nabiorą rumianego charakteru, dolewamy bulion doprawiony pieprzem oraz tymiankiem. Podobnie jak w przypadku zupy ogórkowej, ścieramy na tarce marchewkę oraz pietruszkę, jednak w tym przypadku muszą być już ugotowane. Gdy smaki się połączą, zupa jest gotowa. Wspaniale smakuje z dodatkiem grzanki z masłem czosnkowym i serem.

Najlepsze newsy:

  1. Stało się. Aleksander Kwaśniewski właśnie przekazał radosną nowinę, nikt się nie spodziewał
  2. Niesłychane, co dalej stanie się z Jackiem Kurskim. Wielu może być wściekłych, chodzi o telewizję
  3. Dramatyczna sytuacja w Karpaczu. Włos się jeży. Skutki mogą być niewyobrażalne
  4. Joanna Krupa przypadkiem pokazała kuchnię. Jest ogromne zaskoczenie, spodziewaliśmy się czegoś innego
  5. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  6. Gigantyczna konkurencja dla Lidla i Biedronki? Już zapadła decyzja, są konkrety
  7. Mateusz Borek nie wytrzymał. Został zapytany na wizji o zdjęcia swojego nagiego ciała, posypały się wulgaryzmy, awantura na wizji

Źródło: winiary

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł