rosółpixabay.com/agamaszota

Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu rosołu i zup. Popełnia go mnóstwo osób

Rosół należy do kultowych polskich potraw. Okazuje się, że mnóstwo osób popełnia ogromny błąd w jego gotowaniu. Wytknęła go sama Magda Gessler. Restauratorka ma ogromną wiedzę na temat kuchni i receptury popularnych potraw nie mają dla niej żadnej tajemnic. Na co tym razem zwróciła uwagę?

Rosół należy do klasycznych polskich potraw, które często gości na naszych stołach. Cieszy się on również wśród turystów, którzy coraz chętniej odwiedzają nasz kraj. Obok kultowych pierogów, żurku, barszczu, gołąbków i kwaśnicy z chęcią sięgają właśnie po kultowy rosół. Chociaż, w innych krajach popularne są zupy podobne do klasycznego rosołu to nie ma on sobie równych. Niestety, mnóstwo osób popełnia spory błąd w gotowaniu pysznego dania. Zauważyła go Magda Gessler. Okazuje się, że restauratorka ma sporo racji. A błąd nie tylko wpływa na smak rosołu, ale również na nasz portfel.

Żona słynnego piłkarza wściekła na godziny dla seniorów. Zwróciła uwagę na zaskakującą rzeczŻona słynnego piłkarza wściekła na godziny dla seniorów. Zwróciła uwagę na zaskakującą rzeczCzytaj dalej

Polacy popełniają błąd w gotowaniu rosołu. Zauważyła go sama Magda Gessler.

Mnóstwo Polaków popełnia spory błąd przyrządzając rosół oraz inne zupy. Magda Gessler opowiedziała o nim w rozmowie z serwisem fakt.pl. Co zaskakujące, popełniają go już na zakupach. "Kupowanie kompletu warzyw w siatce to dla mnie bzdura. Kosztuje on więcej niż kilogram selera. Taki zestaw to wyjątkowe uproszczenie zupy, a przecież gotujemy je w Polsce najsmaczniejsze. Nikt nie robi takich zup jak Polacy." Okazuje się, że gwiazda ma sporo racji.

Dzisiaj grzeje:

  1. Królowa surówek, soczysta i pełna smaku, nie można się od niej oderwać. Nieoceniona porcja witamin na jesień
  2. Nieoficjalnie: Będzie lockdown Polski, jeśli jedna rzecz się nie zmieni
  3. Syrop imbirowy działa jak antybiotyk. Ma też inne zalety, pomaga w przykrych dolegliwościach

Portal fakt.pl sprawdził, że pakowana we woreczku gotowa włoszczyzna jest droższa niż warzywa kupowane pojedyńczo. W gotowym zestawie dominują zazwyczaj najtańsze warzywa np. marchewki, a te droższe jak np. por i pietruszka dodawane są w bardzo małych ilościach. Natomiast, sekretem aromatycznego rosołu oraz innych zup jest zachowanie odpowiednich proporcji warzyw. Magda Gessler zdradziła swój przepis na idealny wywar warzywny. Może być on bazą dla większości zup. "Polecam zamiast zestawu kupić: 10 marchewek, 10 pietruszek, 4 selery, 1 kapustę włoską i 4 pory" I już mamy najlepszą bazę do zupy, oczywiście bezmięsnej." Natomiast, w niezawodnym przepisie na rosół Magda Gessler proponuje: 6 marchewek, 6 pietruszek, 1 seler, 2 cebule, 1 por oraz ćwiartkę kapusty włoskiej. Gotowe mieszanki rzadko zawierają takie proporcje warzyw. Przez to rosół i zupy nie wychodzą aromatyczne. Skorzystacie z porady słynnej restauratorki?

Ewa przez 2 tygodnie piła sok znany z dzieciństwa i każdego dnia zauważała nową zaletę. Teraz opowiada całemu światu o kuracjiEwa przez 2 tygodnie piła sok znany z dzieciństwa i każdego dnia zauważała nową zaletę. Teraz opowiada całemu światu o kuracjiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Segregacja śmieci znowu do zmiany? Nie wypełnisz obowiązku, spodziewaj się grzywny albo aresztu
  2. Za 68 dni ogromne zmiany dla tysięcy rolników. Powód do radości czy smutku?
  3. Z przyprawy, którą masz w kuchni zrobisz pyszny syrop, który pomoże na ból gardła i kaszel. Jedzona 2 razy dziennie również zdziała cuda
  4. Wyciśnij sok z buraka i wypij. Szybko zauważysz tyle plusów, ile gwiazd na niebie w pogodną noc
  5. Oniemiejesz z zachwytu na sam widok schabowych z jej przepisu. Oszołomi cię, co robi z kapustą
  6. Dziś obchodziłaby urodziny. Agnieszka Kotulanka przegrała z niezwykle niebezpieczną chorobą, nie wolno jej lekceważyć
  7. Uwaga rodzice i uczniowie, od dziś od rana nagła zmiana. Trzeba się przygotować, każdy musi wiedzieć

źródło: fakt.pl/plotek.pl

Następny artykuł