

25 Grudnia 2020
Dodaj do rosołu niezwykły, kojarzący się ze świętami składnik. Efekt zachwyci bliskich
Rosół także może okazać się pysznym świątecznym daniem, jeśli przygotuje się go odpowiednio. Wystarczy dodać doń suszone grzybki, a natychmiast nabiera wspaniałego aromatu. Podczas gotowania będzie pachniał tak intensywnie, że wszyscy bliscy będą zachwyceni.
Rosół pozostaje niekwestionowanym królem wszystkich zup i idealnym daniem na niedzielny obiad. Najlepsi szefowie kuchni oraz nasze mamy i babcie korzystają zwykle z najlepszych i sprawdzonych przepisów, które były udoskonalane latami.
Zupa ta od wielu lat gości na naszych stołach, i ciężko znaleźć, niezależnie od wieku, człowieka, który przyznałby się, że jej nie lubi. Smak mięsnego wywaru można znacznie mocniej udoskonalić, co wymaga tylko jednego składnika - mowa oczywiście o suszonych grzybach.
Rosół idealny na święta
Grzyby spożywamy głównie z powodu ich walorów smakowych, wszak potrafią być one wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Świetnym sposobem na podanie ich, jest dodanie garści suszonych leśnych darów do treściwego, złotego rosołu. Taki wywar nabiera dzięki nim zupełnie nowego smaku.
Grzyby stanowią bardzo ważny element naszej kultury, wiele tradycyjnych dań zawiera w sobie świeże oraz suszone grzyby. W naszym klimacie oraz obecnym trybie życia spożywanie suszonych grzybów jest wyjątkowo wskazane. Dlatego też rosół z grzybami powinien pojawić się po wigilii, aby urozmaicić nasz jadłospis.
Poszukujesz więcej doskonałych przepisów? Zajrzyj do tego artykułu, w którym opisujemy recepturę na rybę po grecku. Jeśli z kolei po wigilii czujesz się ciężko, sprawdź jak możesz temu zapobiec w tym tekście.
Przepis na rosół z suszonymi grzybami
Składniki:
- 1/2 kg mięsa drobiowego
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 1-2 tacki włoszczyzny z kapustą
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- 2-3 suszone grzybki
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek, tymianek, lubczyk
Mięso pokrój na mniejsze części, oczyść i umyj zimną wodą. Włóż mięso do garnka z zimną wodą, posól i gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień, usuwaj szumowiny za pomocą łyżki. Cebulę opal nad gazem, a następnie dodaj do wywaru.
Przykryj garnek pokrywą tak aby pomiędzy garnkiem a pokrywką była niewielka przerwa. Gotuj rosół przez ok. 2 godziny. Oczyść i obierz pozostałe warzywa. Dodaj je do garnka w całości lub pokrój na mniejsze części. W tym momencie wrzuć do zupy także grzyby i ząbki czosnku uprzednio rozgniecione.
Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj rosół jeszcze przez 1,5 godziny. Następnie dopraw wszystkimi przyprawami oraz koperkiem i pietruszką. Podawaj wraz z makaronem jajecznym. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Uwielbiasz mandarynki? Eksperci przestrzegają przed 1 sposobem ich jedzenia
- Słynne zimne nóżki wyszły za mętne? 1 trick sprawi, że unikniesz kulinarnej katastrofy
- Śledzie od lat królują na naszych stołach. Niestety, nie każdy powinien po nie sięgać
Źródło: kobieta.interia.pl
Następny artykuł