Rosół będzie pyszny, jeśli nie popełnimy poważnego błędu.youtube/Tomasz Borkowski

Działaj szybko, jeśli na rosole zaczyna pojawiać się biała piana. Inaczej zupa może nadawać się jedynie do wylania

Rosół zachwyca smakiem od lat, ale wszyscy najlepsi kucharze natychmiast zauważą, że został on nieprawidłowo ugotowany. Wiele razy pisaliśmy o najlepszych technikach przyrządzania zupy, które sprawią, że smak będzie po prostu idealny. Bardzo ważne są oczywiście dobrej jakości składniki i długie gotowanie go na wolnym ogniu, ale należy zwrócić uwagę na jeden bardzo ważny szczegół podczas gotowania wywaru. Gdy zauważymy na nim biała pianę, koniecznie musimy działać szybko, by uratować rosół.

Rosół rosołowi nierówny, o czym doskonale wiedzą nasze mamy i babcie, a więc najwięksi smakosze wśród wszystkich miłośników jedzenia. Nie trzeba być bowiem Magda Gessler, by podczas jedzenia potrawy zorientować się, że coś poszło nie tak. Wspominaliśmy już wiele błędów dotyczących właściwej techniki gotowania rosołu, takich jak kolejność dodawania kolejnych składników. Tym razem radzimy jednak skupić się na bacznym obserewowaniu gotującego się rosołu, bo w chwili, gdy pojawi się na nim biała piana, trzeba działać jak najszybciej.

Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziałaŻałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziałaCzytaj dalej

Rosół nie będzie smaczny, jeśli zignorujemy zgromadzoną na jego powierzchni pianę. Radzimy, co trzeba wtedy zrobić

Rosół bywa najpyszniejszy, gdy wybierzemy mięso dobrej jakości, pyszną włoszczyznę i odpowiednie potrawy, ale to jednak nie wszystko. Najlepsi kucharze doskonale wiedzą, że z im starszym przepisem mamy do czyniena, tym więcej pułapek na nas czeka. Receptura rosołu jest znana od lat, ale tak jak w przypadku wielu tradycyjncych dań, nie wolno zapominać o ważnych szczegółach, które czasem sprawiają, że zupa będzie nadawać się tylko do wylania. Ogromnie ważna jest biała lub szarawa piana na powierzchni gotującego się wywaru, nigdy nie należy jej lekceważyć.

Dzisiaj grzeje:

  1. Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziała
  2. Poważne nieprawidłowości w jednym z lokali wyborczych. Czy głosy będą uznane za nieważne?

Rosół zaczynamy zwykle gotować w zimnej wodzie i stopniowo podnosimy jego temperaturę. Właśnie wtedy możemy zauwżyć wspomnianą pianę, która jest po prostu ściętym białkiem wytrącającym się z porcji mięsa. Słynna szumowina może na dobre popsuć smak potrawy, jeśli nie usuniemy jej szybko. Koniecznie obserwujmy więc zupę na samym początku gotowania, aby uniknąć przykrego błędu.

Najlepsze newsy:

  1. Ceny nad polskim morzem są żartem. Tak wysokie, że zwalają z nóg, a Polki i Polacy mają ochotę wyjechać za granicę bo jest taniej
  2. Wracają do obostrzeń i wskazują winnego sytuacji. Trudna walka w gminach na zachodzie UE
  3. Robisz sałatkę z ogórków? 1 okropny błąd pogarsza smak, a 1 trik zachwyca
  4. Niestety, nadeszła 2 fala, źle się dzieje. Sklepy właśnie wprowadzają limity na makaron, mąkę, mleko, papier inne, porażające doniesienia z Australii
  5. Nieprawdopodobnie zdrowy przeciwzapalny syrop z mięty powinien być w każdej spiżarni. Podajemy przepis
  6. Wybory prezydenckie 2020. Gwiazdy polskiego sportu tłumnie poszły do urn (FOTO)

Źródło: pikio.pl

Następny artykuł