Rosólyoutube / kanał: Tomasz Borkowski / kadr z filmu

Nie chodzi wcale o mięso, najczęstszy błąd podczas gotowania rosołu, dlatego wychodzi mętny

Rosół znamy od pokoleń, a i tak potrafi płatać nam figle. Idealny rosół powinien być klarowny tak byśmy mogli dojrzeć jego wspaniałe wnętrze. Niestety czasem mętnieje, przez co traci swoje wspaniałe właściwości. Stoi za tym jedna, bardzo niepozorna przyczyna, którą większość z nas ignoruje.

Rosół z powodu jest prostą potrawą, w końcu wystarczy wrzucić kilka składników i zalać wodą. Jednak droga ku doskonałemu smaku rosoły bywa wyboista i łatwo popełnić szereg karygodnych błędów. Większość szefów kuchni zwraca uwagę, że kluczowe jest użycie odpowiedniego rodzaju mięs oraz zwęglonej lekko cebuli. Jednak doświadczenie wielu gospodyń domowych pokazuje, ze nawet przy pysznych kąskach mięsnych i doskonale wybranych dodatkach, rosół czasem mętnieje i żadna siła nie jest w stanie go przed tym powstrzymać. Czemu tak się dzieje? Odpowiedź tkwi w najprostszej czynności jaka istnieje.

Sekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładSekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładCzytaj dalej

Rosół - jak nie wpaść w pułapkę?

Klasyczny rosół powinien być gotowany na drobiu oraz wołowinie. Połączenie delikatnego mięsa oraz bardziej konkretnej porcji np: szpondra sprawiają, że kompozycja doskonale pasuje każdemu smakoszowi. Pamiętajmy, aby nie używać nigdy mięsa z supermarketu - tylko mięso z małych hodowli zachowuje swoje doskonałe właściwości smakowe. Stara receptura zakłada również dodawanie warzyw takich jak pietruszka, marchewka czy seler, które nadają mu głębi oraz słodyczy. Do rosołu warto dodać także odpowiednie przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, które są nieodłącznymi towarzyszami każdego dobrego bulionu. Jednak nawet te wszystkie dodatki oraz najlepszy rodzaj mięs nie uchroni nas przed mętnieniem. Problem bowiem tkwi w zupełnie innej czynności.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wybuch w polskim mieście. Na miejsce przyjechała policja, straż i pogotowie, wszystkich ewakuowano
  2. Media donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla męża
  3. Gwiazdor chciał zrobić zakupy w IKEA bez maseczki. Został wyrzucony na bruk

Podstawą przyczyną mętnienia rosołu jest zbyt wysoka temperatura, w której się gotuje. Pamiętajmy, że wysoki gaz powinien być tylko do momentu, w którym bulion zaczyna wrzeć. Później należy go bezwzględnie przykręcić na minimum, aby jedynie lekko puszczał do nas oczko. Ten moment jest kluczowy, jeśli go pominiemy, na wierzchu powstaną nieprzyjemne szumowiny, które przy dużym ogniu są bardzo ciężkie do wyłowienia. Pierwsze szumowiny pojawiają się po około 30 minutach od początku gotowania, wtedy należy je usunąć. Jeśli będziesz trzymać się tych prostych wytycznych, twój rosół na pewno zawsze wyjdzie doskonały i przejrzysty niczym tafla wody.

3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapki3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pracownik sieci Carrefour zmarł w sklepie. Jego ciało przykryto, żeby klienci mogli robić zakupy
  2. Sanepid pilnie poszukuje pasażerów pociągu. Podróżny miał koronawirusa
  3. Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
  4. Niestety, niemal wszyscy Polacy jedzą je każdego dnia. 7 Najbardziej rakotwórczych produktów w naszych kuchniach
  5. Nawet nie próbuj wylewać wody po kiszonych ogórkach. Ma 3 niesamowite nieznane zastosowania, które pokocha cała rodzina
  6. Gigantyczna strata dla świata polskiego sportu. Nie żyje były mistrz Polski i legenda jednego z najlepszych klubów w kraju

Źródło: kuchnia.wp

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł