Rosół będzie smaczniejszy, jeśli bęziemy go gotować w odpowiedni sposób.wikipedia/MOs810/Attribution-ShareAlike 4.0 International

Rosół gotujesz pod pokrywką? 1 detal całkowicie zmienia smak

Rosół powinien być zawsze cudownie aromatyczny i pyszny. By tak się stało, należy go ugotować w odpowiedni sposób. Wśród znawców jedzenia panują dwa odmiennie przekonania co do przykrywania garnka z wywarem pokrywką. Tak niepozorny szczegół ma ogromny wpływ na smak rosołu.

Rosół zazwyczaj przygotowujemy według dobrze znanej receptury, przekazanej nam przez mamę lub babcię. Doskonale wiemy, ze ilu kucharzy, tyle przepisów na słynne danie. Najlepsi szefowie kuchni mają zwykle swoje tajemne sposoby, dzięki którym rosół jest wyjątkowo pyszny. Kluczowy okazuje się trik związany z przykrywaniem gotującej się zupy pokrywką. Nawet tak wydawałoby się mało znacząca czyność wpływa na smak rosołu.

Chciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronChciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronCzytaj dalej

Rosół będzie idealny, jeśli przykryjemy go pokrywką w odpowiednim czasie

Rosół pozostaje ulubioną zupą dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. By rozpływał się w ustach, powinien być zawsze aromatyczny i esencjonalny, a żeby tak się stało, musi oczywiście zostać przygotowany w odpowiedni sposób. Należy pamiętać oczywiście o składnikach dobrej jakości i długim gotowaniu zupy, ale nie bez znaczenie jest też stosowanie pokrywki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Marysia kupiła przedziwne pierogi w Biedronce. Podgrzała je i oniemiała
  2. Fani Dody po prostu osłupieli, pokazała się w pełnej krasie. Pokazała zdjęcia nad luksusowym basenem
  3. Zapłacił za kiełbasę banknotem 500 zł. Ekspedientka wydała 490 zł reszty, zamarła odkrywając prawdę o banknocie

Gdy w garnku umieścimy już mięso i warzywa, a następnie zalejemy je zimwną wodą, należy przykryć naczynie pokrywką. Trzymamy go na wolnym ogniu, aż wszystko zacznie się gotować. Właśnie w tym momencie przykrywka staje się zupełnie zbędna. Wywar gotowany bez przykrycia staje się o wiele smaczniejszy i bije na głowę zupę, która gotowała się pod pokrywką. Składniki oddadzą bowiem jeszcze więcej smaku.

Włożyła czosnek do zalewy na dwa dni i nie wierzyła własnym oczom. Teraz błaga o wyjaśnieniaWłożyła czosnek do zalewy na dwa dni i nie wierzyła własnym oczom. Teraz błaga o wyjaśnieniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Volkswagen musi wypłacić milionowe odszkodowania. Wszystko przez współpracę z dyktaturą
  2. Osób zarażonych w Polsce może być nawet milion? Niepokojące słowa eksperta
  3. Jest czego pozazdrościć - kuchnia Ewy Wachowicz odbiera mowę. Bije o głowę Gessler i Rozenek, przepiękna
  4. Karolina Szostak "niknie w oczach". Sama skóra i kości, jest na kontrowersyjnej diecie
  5. 7 dni piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc nieziemski rezultat
  6. Studnia skrywała skarby sprzed tysięcy lat. Archeolodzy dokonali największego odkrycia w historii

Źródła: Lelum

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł