Rosół bez oczek jest banalnie prosty do zrobieniawikipedia.org/Silar https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Męczą Cię oczka na rosole? Istnieją dwa proste sposoby, aby się ich pozbyć, zupa będzie o wiele lepsza

Rosół nie wyszedł taki jak chciałaś? Na jego powierzchni pływa mnóstwo oczek, które niszczą całą kompozycję? Nie martw się, są dwa sposoby, które uratują Cię z opresji.

Zupą, która króluje w polskiej gastronomii jest bez dwóch zdań rosół. Intensywny warzywno-mięsny wywar jest doskonała bazą do przygotowania innych zup, sosów czy wielu innych dań. Jeśli jednak podajesz go jako samodzielne danie, chcesz aby wyglądał jak najlepiej.

Zaskakujący produkt, który może uchronić Twoje zdrowie. Zdrowszy od czosnku, ogórków kiszonych i zakwasu z buraków razem wziętychZaskakujący produkt, który może uchronić Twoje zdrowie. Zdrowszy od czosnku, ogórków kiszonych i zakwasu z buraków razem wziętychCzytaj dalej

Rosół z oczkami źle wygląda? Zastosuj poniższe porady, aby się ich pozbyć

Pyszniący się rosół w dużej wazie jest nie tylko smacznym daniem - jego odpowiednia prezencja cieszy oczy i nastraja na doskonałą ucztę. Niestety, zbyt dużo pływających oczek na powierzchni zupy skutecznie odstrasza tych, którzy trzymają swoją linię i nie tylko.

Perlące się oczka są bowiem oznaką zbyt dużej ilości tłuszczu, który nie tylko niepotrzebnie obciąża układ pokarmowy i zwiększa kaloryczność dania - oddziałuje także na smak dania skutecznie go maskując lub zniekształcając. Co zrobić, aby się ich pozbyć?

Najłatwiej byłoby gotować wywar na chudym mięsie, lecz nie zawsze jest to możliwe. Tłuszcz z mięsa transportuje smak i dostarcza go do wywaru. Jeśli więc chcemy osiągnąć esencjonalną i nasyconą aromatem zupę, musimy posiłkować się innymi sposobami.

Jednym z najprostszych i najszybszych jest wykorzystanie kostek lodu. Wystarczy owinąć jedną z nich kilkoma warstwami gazy i przeciągnąć po powierzchni płynu, na której gromadzi się lżejszy od wody tłuszcz. Pod wpływem temperatury oczka zetną się i przyczepią do materiału, co pozwoli łatwo je wygarnąć.

Drugi sposób wymaga użycia ręcznika kuchennego. Wystarczy przejechać nim po powierzchni, a papier, który świetnie absorbuje płyny, wciągnie nadmiar tłuszczu. Sposób ten nie jest jednak zbytnio wydajny, lepiej więc skorzystać ze znacznie lepszego tricku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najłatwiejsze ciasto "minutka". Wymieszaj wszystko i upiecz, efekt powalający
  2. Czarny scenariusz Krzysztofa Jackowskiego zaczął się spełniać. Jasnowidz miał nową, dramatyczną wizję dla Polaków i podróżnych
  3. Zostało ci mięso z rosołu? Cudownie, zrobisz z niego najlepszy farsz do pierogów

Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, możesz schować cały garnek z rosołem do lodówki na noc. O poranku zupa powinna mieć konsystencję galarety, jeśli wygotowało się wystarczająco dużo żelatyny z kości. Na jej powierzchni zbierze się zestalona warstwa tłuszczu, którą wystarczy wyskrobać łyżką.

Jeszcze jednym sposobem jest zgarnianie nadmiaru tłuszczu na bieżąco podczas gotowania. Do tego celu wystarczy delikatnie zbierać oczka płaską łyżką, jednak wtedy zawsze marnuje się odrobinę zupy.

Powyższe patenty pozwolą Ci cieszyć się pysznym rosołem, który nie będzie zbytnio ciężki i tłusty. Warto pozostawić minimalną ilość tłuszczu, ponieważ odrobina oczek zacnie prezentuje się pływając w talerzu, a jak już wyżej wspomnieliśmy, tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc mała zawartość jest wskazana.

Dużym problemem jest także mętnienie zupy, przez szumowiny, które wydostają się z mięsa podczas gotowania. O tym jak ugotować zupę, aby uniknąć dużych ich ilości, pisaliśmy w tym artykule.

Kuroń zdeklasował Gessler przepisem na gołąbki. Królowa gastronomii może przecierać oczyKuroń zdeklasował Gessler przepisem na gołąbki. Królowa gastronomii może przecierać oczyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. ZUS wstrzymał bardzo ważną usługę. Terminu jej wznowienia zakład niestety nie podał
  2. Jeszcze tylko 4 dni. Pieniądze dostaną tylko ci sprytni, którzy zdążą na czas
  3. Woda po gotowanych ziemniakach jest niezwykle drogocenna. Przenigdy jej nie wylewaj
  4. Ulepszony i jeszcze skuteczniejszy syrop z cebuli. Jego moc potęgują nietypowe dodatki
  5. Udało się. Zdobyliśmy najprostszy i najzdrowszy przepis na barszcz kiszony bez gotowania, wszyscy powinni go poznać
  6. Najczęściej bagatelizowany objaw raka jelita grubego. Pojawia się tuż po posiłku
  7. Ile kosztuje nas Kinga Duda? Kancelaria Prezydenta wydała oświadczenie

Źródło: gotujmy.pl, janniezbedny.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł