Rosół z domową vegetą smakuje cudownie.wikimediacommons/MOs810/CC BY-SA 4.0

Słynną vegetę z powodzeniem zrobisz w domowym zaciszu. Idealny dodatek do rosołu o dobrym składzie

Rosół bez słynnej vegety dla niektórych nadal nie istnieje, chociaż coraz częściej słyszymy, że przyprawa zawiera wiele szkodliwych składników. Podobnie jak wiele innych dodatków do potraw możemy ją jednak zrobić samodzielnie. Zdradzamy cudowny przepis na zdrową vegetę.

Rosół bez vegety dla niektórych smakoszy jest pozbawiony głębokiego smaku. Dzieje się tak niestety dlatego, że gotowa mieszanka przypraw zawiera dość kontrowersyjne wzmacniacze smaku i zapachu. Coraz więcej osób rezygnuje ostatnio jednak z chemicznych produktów i szuka alternatyw, które będą równie smaczne. Na szczęście okazuje się, że kultową przyprawę do rosołu możemy zrobić z naturalnych składników.

Niewiarygodnie szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Najlepiej dodaj do niego ukochane owoceNiewiarygodnie szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Najlepiej dodaj do niego ukochane owoceCzytaj dalej

Rosół z domową vegetą będzie obłędnie pyszny i zdrowy. Zdradzamy przepis na pozbawioną chemii przyprawę

Rosół zwykle nie wymaga gotowych przypraw, jeśli gotujemy go odpowiednio długo i z odpowiednich składników. Zwykle mięso dobrej jakości, włoszczyzna i lubczyk wystarczą, aby wywar był esencjonalny i pełen smaku. Mimo to niektórzy smakosze nadal na wszelki wypadek dodają do zupy nieco vegety, aby uwypuklić jego smak. Nie jest to jednak najzdrowsza przyprawa, bo oprócz konserwantów znajdziemy w niej masę soli, cukru czy skrobi kukurydzianej, a ich spożywanie w sporych ilościach nie jest w końcu korzystne. By nie rezygnować zupełnie z aromatycznego dodatku, możemy przygotować ją samodzielnie.

Dzisiaj grzeje:

  1. 19 osób nie żyje, 270 zostało rannych. Tragiczne informacje z południowej Polski
  2. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  3. Rząd rozważa kwarantannę. Trafić na nią mogą wracający z niektórych państw

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych warzyw (marchew, pietruszka, seler),
  • por,
  • pół główki czosnku,
  • pęczek ususzonej natki pietruszki,
  • 3 łyżeczki kurkumy,
  • 4 łyżeczki lubczyku,
  • 3 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki chili w proszku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki.

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszki i selery ścieramy na tarce o dużych oczkach, a pora i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Rozkładamy wszystko na papierze do pieczenia i suszymy w pełnym słońcu. Możemy też użyć w tym celu piekarnika: nastawić go na 50 stopni plus obieg, rozłożyć warzywa na blasze, a w drzwiczki wtykamy łyżkę, by się nie domykały, i suszymy ok. trzech godzin. Świetnie sprawdzi się również suszarka do grzybów. Ususzone warzywa z pietruszką i przyprawami blendujemy, aż powstanie dość jednolity proszek. Przesypujemy do słoika z ciemnego szkła.

Najlepsze newsy:

  1. Wrócą obostrzenia? Ministerstwo Zdrowia zabrało głos, informacje zasmucą wielu Polaków
  2. Czeka nas gigantyczny protest? Kolejna grupa grozi wyjściem na ulice, "są gotowi do bardzo radykalnych działań"
  3. Nie żyje minister zarażony koronawirusem. Nikt o nim wcześniej nie mówił. Europa nie dowierza
  4. Chciała poczęstować rolnika wykwintną potrawą. Potem polały się łzy, scenę widziała cała Polska
  5. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  6. Karol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebie
  7. Justyna Żyła znalazła nowego chłopaka? Sama się wygadała przed tysiącami internautów

Źródło: hellozdrowie.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł