Rosół na odpornośćcanva.com/macniak, Defrance / SplashNews.com/East News

Niesamowite co Ania Lewandowska wrzuca na wrzątek gotując rosół. Co minutę dodaje kolejny składnik

Rosół Anny Lewandowskiej gotowany jest zgodnie z kuchnią pięciu przemian. W tradycyjnej medycynie chińskiej odgrywa ona bardzo dużą rolę, a wielu Chińczyków twierdzi, że dzięki niej odzyskali zdrowie i siły witalne. Najważniejszym aspektem jest dodawanie produktów w ściśle określonych odstępach czasu. Wiele osób może się zdziwić, bowiem gwiazda składniki wrzuca na wrzątek, a nie na zimną wodę, jak to czynią nasze babcie gotujące rosół według tradycyjnej receptury.

Rosół pięciu przemian wywodzi się wprost z najbardziej kluczowych założeń chińskiej medycyny ludowej. Gotowanie według zasad 5 przemian ma się wywodzić częściowo od nauk Konfucjusza. Lewandowska jest zwolenniczką owej zupy, która ma wspomagać leczenie wielu dolegliwości.

Najprostsze i najszybsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Bajecznie pyszne i tanieNajprostsze i najszybsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Bajecznie pyszne i tanieCzytaj dalej

Rosół Anny Lewandowskiej wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej

Rosół ten przypomina w pewnym stopniu naszą polska rodzimą wersję, lecz różni się sposobem przygotowywania. Jego istota jest bowiem odpowiednie dodawanie składników - każdy kolejny należy wkładać do wrzącego wywaru w minutowych odstępach.

Przepis na oryginalną zupę zawiera w sobie mięso, choć można przygotować wersję wegetariańską. Jak podaje jednak portal smakoterapia.pl: Wg Medycyny Chińskiej trudno zastąpić w niej mięso, gdyż pełni ono wyjątkową rolę, jest “lekarstwem” i tak jak lekarstwo powinno być dozowane.

Ania zaleca go sportowcom, po zwiększonym wysiłku fizycznym. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych doskonale regeneruje zmęczone ciało, a pyszny smak wspaniale działa na "duszę".

Teksty wybrane dla Ciebie:

Przepis na rosół pięciu przemian według Anny Lewandowskiej

Składniki 1/2:

  • 2 łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ok ½ kg dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku

Składniki 2/2:

  • 4 średnie marchewki,
  • 1 pietruszkę,
  • 1 dużą cebulę
  • seler naciowy (jedna łodyga)
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • 2 listki laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Zacznij od wlania 3 litrów wody do dużego garnka i nastawienia go na ogień. Gdy woda zacznie się gotować, należy wkładać po kolei składniki z pierwszej części listy. Istotne są dwie rzeczy: Po pierwsze trzeba zachować podaną wyżej kolejność, a po drugie każdy składnik dodaje się w odstępach co minutę.

Następnie cała zupa powinna gotować się około 1.5 godziny. Możesz w między czasie zbierać szumowiny, które powinny pojawić się na powierzchni wywaru.

Kiedy minie 1.5 godziny, czas zacząć dodawać składniki z drugiej części listy. Tak jak przy pierwszej partii tak i tutaj wymaganym jest zachowanie powyższej kolejności oraz minutowych odstępów.

Po włożeniu wszystkich składników do wody, rosół ma gotować się przez 3 godziny.

Ania Lewandowska chwyciła za kapustę i zrobiła najlżejsze i najzdrowsze gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w farszuAnia Lewandowska chwyciła za kapustę i zrobiła najlżejsze i najzdrowsze gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w farszuCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: hpba.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł