Rosół jest bazą do przygotowania pysznych zup.wikimediacommons/MOs810/creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Zostało jej sporo rosołu z niedzieli. Zrobiła z niego 2 niesamowicie pyszne zupy na cały tydzień

Rosół na niedzielny obiad zwykle gotujemy w ogromnych ilościach. Mało kto lubi jeść przez kilka dni to samo, nawet jeśli król polskich zup szczególnie nam się udał. Wówczas, by nic się nie zmarnowało, rosół staje się bazą nie tylko do ugotowania na nim pomidorowej, ale też innych wyjątkowo smacznych zup.

Rosół jest niemal zawsze niezwykle esencjonalny i pełen smaku. Najlepsi szefowie kuchni oraz nasze mamy i babcie doskonale wiedzą, że jego aromat wzbogaci smak wielu potraw. Możemy wykorzystać go chociażby do zrobienia sosów czy podlać nim ryż, aby przygotować cudowne risotto. Najlepszym sposobem na wykorzystaniem niedzielnego rosołu jest jednak niezmiennie poniedziałkowa zupa i wbrew pozorom nie zawsze musi być to pomidorowa.

Przez tydzień piła 1 rodzaj herbaty. Waga od razu ruszyła w dół, a cellulit stał się mniej widocznyPrzez tydzień piła 1 rodzaj herbaty. Waga od razu ruszyła w dół, a cellulit stał się mniej widocznyCzytaj dalej

Rosół doskonale sprawdzi się w przygotowaniu dwóch pysznych zup

Rosół niezmiennie kojarzy się z niedzielnym obiadem oraz dylematem, co zrobić z nim następnego dnia, jeśli znowu ugotowaliśmy ogromny garnek wywaru. Popularnym zwyczajem stała się pomidorowa podana w poniedziałek, bo jest to najprostsza w przygotowaniu zupa. Wystarczy tylko dodać do rosołu koncentrat lub przecier pomidorowy (chociaż niektórzy decydują się też na warzywny sok), zagęścić wszystko śmietaną i odpowiednio przyprawić. Nawet najpyszniejsze danie może się jednak znudzić, dlatego od czasu do czasu z niedzielnego obiadu warto stworzyć także inne dania.

Dzisiaj grzeje:

  1. Godzinę temu ministerstwo zdrowia oficjalnie potwierdziło. Wiadomość dla wszystkich Polaków
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Mogą wejść na konta, ściągnąć chore kwoty. Od stycznia kontrolerzy pobrali już 464 mln zł i wciąż im mało

Równie dobrym pomysłem jest ugotowanie na rosole pożywnego krupniku. Wywar nieco rozwadniamy, dodajemy do niego pokrojone warzywa i kaszę jęczmienną. Gotujemy wszystkie składniki na wolnym ogniu, pamiętając, by mieszać zupę dość często, aby kasza nie przywierała do dna garnka, bo może to sprawić, że krupnik bardzo łatwo się przypali. Równie pyszna będzie klasyczna zupa ogórkowa. W tym celu zagotowujemy rosół i wrzucamy do niego pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotujemy je przez ok. 20 minut. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki kiszone i jeszcze przez chwilę trzymamy garnek na ogniu, a na koniec zabielamy wszystko śmietaną.

Oskarżyli zakażoną gwiazdę TVN o kłamstwo. Nagraniem, na którym je znienawidzone warzywo, zamknęła wszystkim ustaOskarżyli zakażoną gwiazdę TVN o kłamstwo. Nagraniem, na którym je znienawidzone warzywo, zamknęła wszystkim ustaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wpis Justyny Żyły został już usunięty, ale w sieci nic nie ginie. Wyciągnęła kolejne działo, przeciwko byłemu mężowi
  2. Ponad 16 tysięcy Polaków odciętych od świata. Setki interwencji. Koszmar
  3. Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzie
  4. Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nóg
  5. 117-latka podzieliła się ze światem sekretem długowieczności, codziennie jadła jeden dziwny produkt, który zapewnił jej zdrowie
  6. Robert Lewandowski powiedział, kiedy zakończy karierę. Padła konkretna data

Źródło: Gotujmy.pl

Następny artykuł