

31 Grudnia 2020
Czy rosół naprawdę pomaga na kaca? Rozwiewamy wątpliwości
Utarło się, że rosół jest zupą, która pomaga zwalczyć objawy kaca, a także wspomaga regenerację następnego dnia. Co więcej, to nie jest jedynie ludowe powiedzenie, ponieważ wielu badaczy podziela takie zdanie. Okazuje się także, że rosół może pomóc również w inny sposób - wystarczy spożyć go jeszcze przed rozpoczęciem imprezy.
Rosół jest pyszny, rozgrzewający i sycący, lecz wielu z pewnością podważa jego właściwości lecznicze w kontekście kaca. Na szczęście, ta doskonała zupa posiada w istocie zdolności, które mogą pozwolić na regenerację ciała po zatruciu alkoholem.
Można jednak wzmocnić działanie tego mięsno-warzywnego wywaru. Wystarczy wypić sporą ilość tłustego rosołu przed spożywaniem alkoholu, co pozwoli zmniejszyć dolegliwości dnia następnego. Wszystko za sprawą dużej ilości tłuszczu oraz minerałów.
Rosół na kaca faktycznie działa
Alkohol, poza upojeniem, oddziałuje na organizm w bardzo negatywny sposób. Denaturuje białka, wypłukuje związki mineralne, odwadnia, a także osłabia układ trawienny. Najlepszym sposobem na pozbycie się kaca, jest zwyczajna abstynencja alkoholowa. Jeśli jednak zdarzy się wypić, można ratować się rosołem.
Kac jest efektem metabolizmu alkoholu w wątrobie do aldehydu octowego, który działa na organizm człowieka jak trucizna. Zatrucie objawia się bólem głowy, mdłościami, rozdrażnieniem, światłowstrętem, zaburzonymi zmysłami smaku i węchu, potliwością czy nawet gorączką.
Jak czytamy na portalu zdrowie.radiozet.pl, rosół jest również bogaty w składniki mineralne, witaminy i dzięki temu pomaga szybko i skutecznie uzupełnić utracone z powodu alkoholu składniki odżywcze. Warto więc mieć w zanadrzu zapas rosołu, aby wspomóc się o poranku.
Chcesz dowiedzieć się w jakich sytuacjach podawana była czernina? Wystarczy przeczytać ten tekst, a wszystko będzie jasne. Tutaj opisaliśmy z kolei zupę, która w dzieciństwie była zmorą wielu.
Warto napić się go także przed imprezą
Alkohol nie rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego przed zabawą warto przyjąć rosół. Im tłustszy tym lepszy - tłuszcz wyścieła śluzówkę żołądka oraz jelit i spowalnia, a także zmniejsza wchłanianie alkoholu do krwioobiegu. Dzięki temu znacznie lżej odczujemy negatywne działanie alkoholu.
Rosół wykazuje także działanie przeciwzapalne, a stany zapalne po zakrapianej nocy nie są niczym nadzwyczajnym. Nawet jeden kubek tłustego rosołu wiele zdziała. Warto także nie przesadzać z alkoholem, ponieważ nic nas nie uchroni przed przyjęciem zbyt dużej ilości.
Siła rosołu wynika z jego składu. W wywarze znaleźć można wiele witamin i minerałów, które bardzo korzystnie działają na wiele aspektów ludzkiego organizmu. Zupę tą warto jeść także poza okresem choroby.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Pamiętacie kultowe ciasteczka baletki? Wszyscy kochali je za tajemniczą niespodziankę w środku
- Pobiła kultowy gyros. Najlepsza sałatka na Sylwestra z zaskakującym składnikiem
- Kotlety schabowe z mięsa mielonego? Pyszne danie za grosze
Źródło: zdrowie.radiozet.pl
Następny artykuł