Smakosze.pl Przepisy Rozdrobnij w moździerzu, a potem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą lepsze niż od Gessler
fot. Canva

Rozdrobnij w moździerzu, a potem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą lepsze niż od Gessler

8 maja 2024

Tradycyjne kotlety schabowe – rozbite, panierowane i smażone – są wszechobecne w polskiej kuchni. Aż czasem zapominamy, że można zrobić je na różne sposoby. Oto jeden z nich.

Schab marynowany

Choć kotlety schabowe to dosłownie symbol polskiej kuchni znany we wszystkich domach w kraju, schab wcale nie jest najprostszym produktem kulinarnym . Jest chudy, a to oznacza, że trzeba zabiegów, by wyszedł miękki. Oczywiście sprawia to też, że należy do raczej zdrowych mięs – bogatych w białko, ubogich w nasycone tłuszcze . A zatem – że jeśli już jeść mięso, to właśnie takie.

Co więc zrobić, by bardziej miękki i łatwiejszy w obróbce? Oczywiście, marynować. Takie marynaty to dwa grzybki w barszczu, bo nie tylko zmiękczają mięso, lecz także dodają mu smaku. Tak, tak: panierowane kotlety schabowe mogą nabierać dodatkowych smaków, choć niektórym nie mieści się to w głowie.

nacierane kotlety schabowe
fot. Canva
Tik tokerka ugotowała obiad za 3.36 zł. Internauci biją brawo, ale mają 1 wątpliwość

Marynowane kotlety schabowe

Prezentujemy jeden możliwy przepis . Można go nazwać marynatą po myśliwsku – za sprawą jałowca, cząbru czy ziela angielskiego. Jednak to prosta droga do eksperymentów – mięso można przyprawiać za pomocą ziół, ale i różnych produktów: nabiału (jak maślanka czy kefir), kwasów (sok z cytryny, ocet winny), a nawet alkoholi (jak brandy czy wino).

Składniki

  • 400 g kotletów ze schabu wieprzowego
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 owoce jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Szczypta cząbru
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Bułka tarta, mąka i jajko do panierowania
  • Sól, tłuszcz do smażenia

Zioła do natarcia mięsa

Ziele angielskie, owoce jałowca i kmin rzymski (jeśli używamy ziarnistego) rozcieramy w moździerzu. Łączymy z pozostałymi składnikami marynaty (oprócz liści laurowych). Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

Schab dzielimy na kotlety o grubości ok. 2 cm . Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na płasko. Kotlety nacieramy dokładnie marynatą i układamy jeden na drugim, przekładając je liśćmi laurowymi.

Tak zamarynowane kotlety wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę . Chłodziarkę muszą opuścić na co najmniej pół godziny przed smażeniem, by na patelnię trafiały w temperaturze pokojowej.

Kotlety obtaczamy w mące, następnie w rozbitym jajku i w bułce tartej . Smażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu o wysokim punkcie dymienia, obracając kilka razy, by były złociste, ale nie brązowe.

Wypróbuj też przepisy na szparagi w cieście francuskim i pierogi ze szpinakiem .

przyprawy do marynowania
fot. Canva
Największy błąd jaki można popełnić gotując rosół. Eksperci mówią “nie” popularnej w Polsce metodzie
Koperek będzie świeży nawet przez 3 miesiące, jak zaczniesz przechowywać go w ten sposób. Mało kto go zna
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy