Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozpływające się w ustach maślane ciasto na pierogi. Wykorzystaj sekret doświadczonych kucharek
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 15.09.2022 15:56

Rozpływające się w ustach maślane ciasto na pierogi. Wykorzystaj sekret doświadczonych kucharek

maślane ciasto na pierogi
Canva / amizadon

Idealnie zagniecione ciasto na pierogi powinno być delikatne, a zarazem elastyczne. Takie właśnie jest ciasto z dodatkiem odrobiny masła. Dzięki temu składnikowi będzie ono miało przyjemną, maślaną nutę, a przy tym nie zdominuje smaku wybranego farszu.

Maślane ciasto na pierogi sprawdzi się idealnie zwłaszcza przy pierogach ze słodkim owocowym nadzieniem. Takie pierogi, wypełnione słodkim serkiem, z dodatkiem truskawek czy jagód, to po prostu niebo w gębie. Wypróbuj tę prostą sztuczkę już dziś.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 6 łyżek masła

  • niecałe 2 szklanki dobrze ciepłej wody

  • szczypta soli

Jak zrobić aksamitne maślane ciasto na pierogi?

Mąkę na ciasto na pierogi przesiej przez sitko. Dodaj do niej szczyptę soli. Suche składniki wymieszaj.

W garnuszku podgrzej wodę, następnie dodaj do niej masło i poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści. Powstały płyn przelewaj stopniowo do osolonej mąki. Całość mieszaj, a potem zagnieć w kulę. Odstaw pod przykryciem na ok. kwadrans, aby ciasto na pierogi odpoczęło.

Wyrobione ciasto na pierogi rozwałkuj, następnie wycinaj z niego krążki, np. za pomocą szklanki. Nadziewaj ulubionym farszem. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej wodzie ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Spróbuj też pysznych pierogów z rybnym farszem, a także pierogów nadziewanych kaszanką.

Canva / Sebalos
Canva / Sebalos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: