Poprawnie rozmrożona ryba przed smażeniem
YouTube.com/ Weronika Domogród

Jak szybko rozmrozić rybę? Najlepsze sztuczki

Ryba jest kruchym mięsem. W związku z tym niezwykle trudno jest ją rozmrozić na szybko, aby się nie rozpadała przy smażeniu. Na szczęście istnieje kilka genialnych sztuczek, które pomogą uporać się z tym problemem.

Ryba przenigdy nie powinna być wkładana do wrzątku w celu rozmrożenia. Taki sposób sprawi, że mięso nie będzie się nadawało do smażenia, bowiem zacznie się kruszyć na drobne cząstki. Co zatem należy zrobić?

Tatar wołowy z suszonymi pomidorami. Receptura jest bardzo prostaTatar wołowy z suszonymi pomidorami. Receptura jest bardzo prostaCzytaj dalej

Ryba, jak szybko rozmrozić?

⦁ Zamrożoną rybę umieść pod kranem i polewaj zimną wodą. Powoli zwiększaj jej tempraturę, ale maksymalnie do letniej.
⦁ Posyp mięso solą, która spotęguje tempo rozmarzania ryby.
⦁ Innym sposobem jest zanurzenie ryby w misce z wodą gazowaną lub mlekiem.

Zastosowanie się do powyższych sposobów musi owocować w jeszcze jedną ważną rzecz. Ryba szybko rozmrożona będzie mokra. Należy ją osuszyć papierowymi ręcznikami, żeby nie przywierała do patelni.

Istnieje jeszcze jedna sprawdzona sztuczka. Mianowicie po opłukaniu zamrożonej ryby pod kranem można ją ugotować na parze.
Warto jednak podkreślić, że stosowanie powyższych metod dotyczy sytuacji ekstremalnych. Gdy z jakiegoś powodu musimy rozmrozić mięso na szybko. Kiedy jednak dysponujemy odpowiednią ilością czasu warto uzbroić się w cierpliwość i rozmrażać rybę długotrwałym procesem przekładając z zamrażarki do lodówki.

Źródło: przepisy.pl

Następny artykuł