Ryba w galarecieKadr z kanału KitchenBookTv udostępnionego na portalu Youtube.com

Potrawa, którą koniecznie trzeba zrobić dzień przed Wigilią. Wyborna ryba w galarecie jest pozycją obowiązkową

Ryba w galarecie może być podawana w formie przystawki, ale i głównego dania. Karp jest jedną z najczęściej przygotowywanych ryb w trakcie świąt Bożego Narodzenia, więc warto go nieco zmodyfikować. Podajemy przepis na karpia w galarecie, który w towarzystwie bakalii oraz goździków pozwoli powrócić do staropolskich korzeni i z pewnością zachwyci wszystkich przy stole.

Ryba w galarecie może być ciekawym urozmaiceniem na wigilijnym stole. Zazwyczaj stawiamy na smażonego karpia czy śledzie w różnego rodzaju zalewach. To potrawy, które wpisały się już w tradycję świąt Bożego Narodzenia i bezapelacyjnie nie może ich tego wieczoru zabraknąć. Wśród najczęściej spożywanych ryb wigilijnych wyróżniamy karpia czy śledzie, ale również pstrąga, mirunę oraz dorsza.

Jeśli szukacie ciekawego przepisu, który pozwoli wam podać klasycznego karpia w niecodzienny sposób, warto przygotować go w galarecie. Ta ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, które dodatkowo wzbogacą smak naszej potrawy. Co najważniejsze, przepisy na rybę w galarecie można modyfikować wedle uznania. Sprawdzą się przy tym różnego rodzaju ryby, ale i dodatki. Sprawdzi się w formie dania głównego, ale i przystawki, która urozmaici czekanie na kolejne, główne przysmaki.

Ryba w galarecie, czyli klasyczny karp po żydowsku

Karp w towarzystwie bakalii to stary przepis, który wpisał się już w prawdziwą, wigilijną klasykę. W czasach staropolskich chętnie łączyło się smaki wytrawnych ryb czy mięs ze słodkimi bakaliami i nutą korzennych przypraw. Karp podawany po żydowsku to nic innego jak przygotowanie go w aromatycznej zalewie w towarzystwie rodzynek oraz goździków.

Jest mnóstwo przepisów na rybę w galarecie, dzięki czemu możemy modyfikować jej podanie względem gustu naszych gości. Choć w trakcie wigilijnej kolacji prym wiedzie karp, niedawno pisaliśmy na temat aromatycznego mintaja, o którym informacje znajdziecie w tym artykule. Rewelacyjnie sprawdzi się jako zastępstwo dla klasycznego, świątecznego karpia. Niektórzy nie decydują się na jego przygotowanie ze względu na charakterystyczny, mulisty smak oraz zapach. Pisaliśmy tutaj o sposobie na przygotowanie zalewy, która pozwoli wywabić niechciany aromat i sprawi, że ryba będzie smakować nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Jutro istotne zmiany w sklepach spożywczych. Chodzi m.in. o godziny dla seniorówJutro istotne zmiany w sklepach spożywczych. Chodzi m.in. o godziny dla seniorówCzytaj dalej

Przepis na aromatycznego karpia w galarecie

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 5 dag jasnych rodzynek
  • 5-6 goździków
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • włoszczyzna
  • 4 łyżki żelatyny
  • białko

Sposób przygotowania:

Przygotowywanie naszej ryby zaczynamy od patroszenia, jednak głowę należy zachować do przygotowywania wywaru. Następnie płuczemy karpia, kroimy w charakterystyczne dzwonki o szerokości około 3 centymetrów i przyprawiamy. Solą, pieprzem, tłuczonymi goździkami oraz kilkoma kroplami octu.

Wywar gotujemy na bazie odpadów rybnych oraz włoszczyzny. Po 30 minutach od rozpoczęcia gotowania przecedzamy przez sito i gotujemy jeszcze przez 5 minut z pokrojonym w dzwonki karpiem.

Kiedy ryba będzie już gotowa, wykładamy ją na półmisek i posypujemy opłukanymi rodzynkami. Do gotowego już wywaru dodajemy jedno surowe białko, aby się sklarował.

Następnie należy przecedzić go przez lnianą ściereczkę i dodać żelatynę. Stygnącą mieszanką zalewamy przygotowanego karpia i czekamy do stężenia galarety.

Warto podawać potrawę schłodzoną, prosto z lodówki, a w formie dodatku zaproponować gościom świeże, chrupkie pieczywo. Życzymy smacznego.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Domowy Przepis, Karp w galarecie na kanale KitchenBookTv na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gazetakrakowska.pl; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł