Ryby mogą mieć uciążliwy zapachPixabay / RitaE

Jak pozbyć się zapachu z ryby z kuchni? 1 trick bije na głowę wszystkie inne

Nie da się ukryć, że ryby odgrywają istotną rolę w kulinariach. W okresie okołoświątecznym jeszcze częściej po nie sięgamy. Nasza kuchnia może wówczas przesiąknąć ich zapachem. Możemy pozbyć się go na kilka sposobów. Niezawodna jest mieszanka octu, wody i goździków.

Ryby potrafią zachwycić nas swoim smakiem. Jednak ich zapach niekiedy może być tak intensywny, że trudno go znieść. Po smażeniu świątecznych potraw możemy być pewni, że nasza kuchnia będzie przypominała aromatem targ rybny. Na szczęście możemy zniwelować nieprzyjemną woń za sprawą domowych trików.

Jak się pozbyć zapachu ryby?

W okresie świątecznym ryby wiodą prym. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jak Magda Gessler wytyka błędy podczas smażenia karpia. Tym razem skoncentrujemy się na innych aspektach. Mianowicie na zapachach w kuchni.

Każdy smakosz doskonale sobie zdaje sprawę, że ryby posiadają bardzo intensywny aromat, który w nadmiarze wiąże się z raczej nieprzyjemnymi doznaniami. Bez wątpienia lepiej się go pozbyć. Jednak mało kto wie jak zrobić to w skuteczny sposób.

Zapach ryby, który spowija całą kuchnię, nie jest niczym miłym dla naszego nosa. Na szczęście istnieje niezawodny i prosty sposób, który pozwoli nam pożegnać się z niepożądanym aromatem. Wykorzystamy ocet, wodę i goździki.

Po smażeniu ryby nasza kuchnia pachnie odpychająco? Wystarczy, że na patelni umieścisz kilka łyżek octu, szklankę wody i kilka goździków. Mieszankę zagotowujemy na małym ogniu. Po kilku minutach zapach ryby powinien zniknąć.

Inne sposoby na pozbycie się woni ryby

Ryby często przygotowujemy w piekarniku. Niefortunnie po takim przyrządzaniu smakołyków, wnętrze urządzenia nie pachnie najlepiej. Pomocne okazuje się przemycie piekarnika octem. Możemy również kilka łyżek tego płynu umieścić w naczyniu żaroodpornym i włączyć grzanie.

Same ryby mogą mieć odpychający zapach. Pozbędziemy się go za sprawą namoczenia mięsa w mleku. Przed i po takim zabiegu rybę musimy umyć i osuszyć. Na koniec doprawiamy ją i skrapiamy cytryną. Co, jeżeli zapach ryby osadził się na desce do krojenia i nożu?

Nie da się ukryć, że po przyrządzaniu ryby nasze wyposażenie kuchenne wymaga solidnego wymycia. Jeżeli szorowanie nie pomaga nam w pozbyciu się zapachu, wówczas w ruch powinna pójść cytryna. Wystarczy nią przetrzeć sztućce i naczynia.

Ryby mogą również pozostawić swój zapach na naszych dłoniach. Najlepiej sprawdza się opłukanie ich wodą utlenioną zmieszaną z kranówką. Wystarczy jedna łyżka na szklankę. Dłonie możemy również natrzeć solą z niewielkim dodatkiem wody. Zapachy nie będą nam już groźne. Jeżeli chcemy przygotować wyjątkowe ryby na święta, z pewnością warto sięgnąć po przepis Roberta Makłowicza na niecodziennego łososia.

Jedz codziennie dokładnie 1 mandarynkę. Zaobserwujesz spektakularne zmianyJedz codziennie dokładnie 1 mandarynkę. Zaobserwujesz spektakularne zmianyCzytaj dalej

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: Polki

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł