Ryżowe szyszki - pyszny deserfacebook.com/BorowiakDawid

Smak dzieciństwa, ukochane słodkie szyszki zrobisz błyskawicznie, przypomną ci beztroskie dni

Ryżowe szyszki swoja prostota i smakiem zachwycają wszystkich, którzy ich spróbowali. Błyskawicznie przygotujesz je w domu i przypomnisz sobie nieziemski smak dzieciństwa.

Ryżowe szyszki widniały na festynach, świętach i jarmarkach. Obwoźny sprzedawcy sprzedawali je zaraz obok obwarzanków i popcornu. Słodkie szyszki oblepione klejącą pyszną masą były jednym z najczęściej jedzonych słodyczy. Choć dzisiaj nie są tak proste do kupienia, można z łatwością zrobić je samodzielnie w domu. Przepis jest bardzo szybki, a składniki potrzebne do jego wykonania są tanie i ogólnodostępne.

Anna Mucha pozuje w basenie bez góry od kostiumu raczy się włoskim deserem. Widoki zapierają dech, fani są wniebowzięciAnna Mucha pozuje w basenie bez góry od kostiumu raczy się włoskim deserem. Widoki zapierają dech, fani są wniebowzięciCzytaj dalej

Ryżowe szyszki - deser, na który czekało każde dziecko

W młodości wszyscy uwielbiają słodycze. Niestety, mamy nie zawsze kupowały wymagane przez dzieci słodkości, lecz kiedy pociecha nalegała bardzo mocno, większość rodziców ulegała. Wtedy do akcji wkraczał preparowany ryż i krówki. Kiedy te dwa produkty leżały na stole można było przeczuwać jaki będzie poobiedni deser. Dzisiaj dzieci wolą jeść batony i czekolady, lecz jeśli brakuje ci smaku z dzieciństwa - koniecznie przygotuj poniższe szyszki. Przypomnisz sobie z nostalgią o starych dobrych czasach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niestety, córka potwierdziła niezwykle smutną wiadomość o Beacie Tyszkiewicz. Gwiazda niedawno opowiadała o swojej diecie, wzbogaciła jadłospis o wyjątkowy produkt
  2. 77-letnia Urszula Dudziak zaskoczyła swoich fanów. Zdecydowała się na wyzwanie, którego nie podjęła się jeszcze nigdy w życiu
  3. Kolejki ustawiają się już od wczoraj, niebywałe wydarzenie w Biedronce. Klienci przecierają oczy ze zdumienia

Składniki:

  • opakowanie krówek
  • opakowanie preparowanego ryżu
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Odwiń krówki z papierków. Aby szyszki udały się, kup ciągnące się krówki, twarde słabo się topią.
  2. Wrzuć krówki na patelnie i postaw na średni gaz.
  3. Kiedy zauważysz jak krówki się rozpuszczają, dodaj masła. Pamiętaj, aby ciągle mieszać, inaczej mikstura przypali się.
  4. Do masy wsyp preparowany ryż i dokładnie całość wymieszaj. Zdejmij patelnie z ognia i jeszcze chwilę mieszaj.
  5. Łyżką nabieraj masę i formując kulki wykładaj je na papier do pieczenia. Uważaj jednak, ponieważ masa jest bardzo gorąca, więc nie dotykaj jej dłońmi.
  6. Wstaw kulki do lodówki, aby całkowicie stężały.

W tak prosty sposób możesz cieszyć się smakiem z dawnych lat. Smacznego.

Surówka z kalafiora bijąca rekordy popularności, nie musisz go nawet gotować, smak mówi sam za siebieSurówka z kalafiora bijąca rekordy popularności, nie musisz go nawet gotować, smak mówi sam za siebieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Patologia polskiego rynku pracy. Ukrywają zakażenia, by nie stracić pieniędzy
  2. "Dzwonię z grobu. Uwolnijcie mnie." Akcja, której ratownicy nie zapomną do końca życia
  3. Kiedy solisz rosół - na początku czy pod koniec gotowania? W zależności od odpowiedzi smak zupy może się diametralnie zmienić
  4. Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
  5. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Mówi się, że jest czarnym złotem kuchni i leczy m.in. wrzody żołądka
  6. Trąba powietrzna na Mazurach. Wszystko latało. Ludzie stracili cały dorobek życia

Źródło: mniammniam.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł