Jest sposób, aby ugotować idealny ryżpixabay.com/lightluna94

Babcia podpowiedziała jej sekretną "regułę 30". Już nigdy inaczej nie ugotuje ryżu, trik jest niezawodny

Ryż, który próbujesz ugotować jest cały zlepiony i grudkowaty? Nie jesteś w stanie ugotować sypkiego, twardego ale przy okazji smacznego ryżu? Prawdopodobnie popełniasz błąd u samej podstawy, stara babcina "reguła 30" rozwiąże twój problem od razu.

Ryż nie jest wcale prostym produktem do przygotowania, szczególnie jeśli próbujesz ugotować sypki ryż, który nie ma specjalnej torebki. Jeśli tak jak większości wychodzi ci sklejona breja zamiast smacznego, delikatnego sypkiego przysmaku, zastosuj "regułę 30" czyli sposób opracowany przez pewną babcie, której ryż zawsze wychodzi idealnie.

Ceny młodych polskich warzyw i owoców zwalają z nóg. Truskawki, bób i ziemniaki kosztują fortunęCeny młodych polskich warzyw i owoców zwalają z nóg. Truskawki, bób i ziemniaki kosztują fortunęCzytaj dalej

Ryż wystarczy gotować zgodnie z "regułą 30" aby wychodził za każdym razem perfekcyjnie sypki i absolutnie pyszny

Nie jesteś jedyną osobą, która szuka porady jak gotować ryż. Dla wielu jest to tajemnicą i wybierają ryż błyskawiczny, pakowany w plastikowe torebki, który już jest naszykowany do gotowania. Jeśli jednak chcesz spożywać zdrowszy produkt o lepszym smaku, o wiele lepiej jest wybrać ryż, który nie jest pakowany w osobne mniejsze torebki. Lecz przy okazji przyrządzania takiego ryżu pojawia się pytanie: jak go ugotować aby żadne ziarenko się nie skleiło? Babcia podpowiada swój sposób, który wszystko odmienia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wykiełkuje w 3 dni. Wytrawny ogrodnik wyjawił trik na gigantyczne plony marchwi
  2. Bon turystyczny 1000 plus na wakacje. Wiadomo już kto może go dostać, uprawnionych aż 60 proc. polskich pracowników

"Reguła 30" brzmi bardzo tajemniczo, lecz cały proces jest bardzo prosty. Przed gotowaniem ryżu wystarczy opłukać go 30 razy wodą. Aby tego dokonać, potrzebna ci będzie jedynie miska oraz bieżąca woda. Wsyp do miski porcję ryżu, którą chcesz ugotować i zalej go wodą. Z pewnością zauważysz, jak od razu woda z klarownej zmienia swoją barwę na mleczną. Wszystkiemu winna jest skrobia, która odpowiada za sklejanie się pojedynczych ziarenek.

Po 30 płukaniach ryż jest praktycznie pozbawiony skrobi na zewnątrz ziarenek, co pozwala na wygodne i smaczne ugotowanie.

Najlepsze newsy:

  1. Z samego rana Ministerstwo Zdrowia wydało do wszystkich Polaków komunikat najwyższego stopnia
  2. Łukasz Szumowski zabrał głos. Powiedział, co z organizacją wesel i ślubów w tym roku
  3. Z twojego konta mogą zniknąć wszystkie pieniądze. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed nowym oszustwem
  4. Majowy kwiat kasztanowca jest niewyobrażalnie cenny. Zerwij nim inni cię uprzedzą i zrób miksturę
  5. Potrzymał nad gazem pomidora, po chwili przecierał oczy ze zdumienia. Sztuczki nie do pomyślenia
  6. Łukasz Szumowski ostro skrytykował Polaków. Wszystko przez jedną, bardzo ważną rzecz

Źródło: webniusy.com

Następny artykuł