Rzodkiewka kiszona z miodem jest obłędnie pyszna.youtube/Zdrowe Życie

Łatwy przepis na bajecznie pyszną i zdrową kiszoną rzodkiewkę z miodem. Mało kto je ją właśnie w takiej wersji, a szkoda

Rzodkiewka ląduje zwykle na kanapkach, w chłodnikach i sałatkach, tymczasem świetnie smakuje także w formie kiszonki. Jej zdrowotne właściwości stają się wówczas jeszcze cenniejsze, a przy tym warzywo zyskuje ciekawszy smak. Wszyscy miłośnicy kiszonek powinni koniecznie zamknąć w słoiku rzodkiewkę. Polecamy prosty przepis na kiszone warzywa z miodem.

Rzodkiewki świetnie smakują nie tylko na surowo. Ciekawscy smakosze być może znają smak grillowanego, pieczonego lub smażonego z masłem warzywa, a jeśli nie, to być może właśnie ich do tego zachęciliśmy. Wyjątkowy smak mają jednak dla nas kiszone rzodkiewki z miodem. Podobnie jak w przypadku innych warzyw, fermentacja ma ogromny wpływ na to, jak smakuje rzodkiewka, podkreślając pewne smaki, ale miłośnicy kiszonek doskonale wiedzą, że są to zwykle pożądane zmiany. W przypadku rzodkiewek proces fermentacji sprawia też, że stają się one jeszcze zdrowsze.

W 7 minut pozbędziesz się mszyc i mrówek. Jest niebywały sposób, wszystko dzięki cudownej miksturzeW 7 minut pozbędziesz się mszyc i mrówek. Jest niebywały sposób, wszystko dzięki cudownej miksturzeCzytaj dalej

Rzodkiewki warto jeść nie tylko w chłodnikach i sałatkach. Polecamy świetny przepis na obłędnie pyszne kiszone rzodkiewki z miodem

Rzodkiewki kochamy od lat i chętnie wykorzystujemy je w kuchni, gdy tylko w sklepach i na bazarach pojawią się nowalijki i świeże, zielone warzywa. Gdy jednak warzywo w wiosennym twarożku zdąży nam się znudzić, warto poeksperymentować w kuchni. Kiszone warzywo dodatkow wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy. Rzodkiewka już na surowo jest prawdziwą bombą witaminową, bo zawiera witaminy C, B, K oraz kwas foliowy, a do tego oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia włosy oraz paznokcie. W formie kiszonki poprawia też odporność i funkcjonowanie układu pokarmowego.

Dzisiaj grzeje:

                  1. Magda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególe
                  2. Dobra zmiana dla wielu polskich kierowców. Uprzykrzający życie przepis będzie mniej doskwierał

Składniki:

                    • 2-4 pęczki rzodkiewek,
                    • 1 l wody,
                    • 1 łyżka sól kamienna,
                    • 1 łyżeczka miodu,
                    • 3 ziarna pieprzu.

Przygotowanie:

                  1. Obcinamy listki i korzonki rzodkiewek, myjemy je dokładnie.
                  2. Wodę doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gdy przestygnie do temp. ok. 30 stopni, dodajemy do niej miód i mieszamy, aż się rozpuści.
                  3. Warzywa układamy ciasno w słoiku z pokrywką z rurką fermentacyjną lub w szerokim kamiennym naczyniu, który przykrywamy talerzykiem i obciążąmy go w dowolny sposób.
                  4. Kisimy rzodkiewki ok. 5 dni w temperaturze pokojowej.
                  5. Po tym czasie sprawdzamy, jak smakują. Jeśli są gotowe, przechowujemy je w lodówce; jeśli nie, czekamy kolejny dzień lub dwa.

Najlepsze newsy:

            1. Wiadomości TVP bez skrupułów zmanipulowały jej wypowiedź. Zadziwiające sceny na antenie, jest mocna odpowiedź
            2. W ciągu 4 miesięcy 200 tysięcy polskich turystów dostanie pieniądze. Nie chodzi o bon
            3. Co za widok, do internetu trafiło zdjęcie Gessler bez makijażu w turbanie na głowie. Kompletnie nieumalowana gwiazda "Kuchennych rewolucji" zaskoczyła wszystkich
            4. Pozornie proste wyzwanie. Niemal nikt nie odpowie na pytanie dobrze
            5. Skandal, pacjenci szpitali masowo robią porażające zdjęcia w polskich szpitalach. Więźniowie nie pracują na swoje utrzymanie, a jedzą lepiej?
            6. Adam Małysz w końcu przerwał milczenie. Ujawnił przed tysiącami fanów, jak się czuje, współczujemy

Źródło: beszamel.se.pl, hellozdrowie.pl

Następny artykuł