Sałatka szweckayoutube / kanał: swojskie jedzonko / kadr z filmu

Sałatka szwedzka do słoików, banalny przepis na ukochane przetwory, wybitny smak lata zamknięty na całą zimę

Sałatka szwedzka do słoików to najlepszy możliwy pomysł na zimowe zapasy. Teraz jest idealna pora, by przygotować większą ilość i zamknąć w słoikach na cały sezon. Przepis jest banalnie prosty i będziesz mógł cieszyć się doskonałym smakiem przez długi czas.

Sałatka szwedzka jest jednym z naszych ulubionych dodatków obiadowych. Z niewiadomych przyczyn, częściej na nasze stoły trafia ze sklepowych półek niż ze spiżarni. Przygotowanie jej wcale nie jest skomplikowanie i nawet kulinarny amator podoła temu zadaniu. Przetwory przygotowane jesienią są gwarancją doskonałego zdrowia podczas zimowego ochłodzenia. Przecież to właśnie podczas zimowych miesięcy najbardziej potrzebujemy witamin i kiszonek.

Wielki powrót, miliony Polaków czekało z zapartych tchem, już dziś we wszystkich domachWielki powrót, miliony Polaków czekało z zapartych tchem, już dziś we wszystkich domachCzytaj dalej

Sałatka szwedzka w słoikach - przepis

Sałatka szwedzka zdecydowanie wyróżnia się na tle innych przetworów. Przede wszystkim mamy tu do czynienia z zaskakującą mieszanką smaków oraz faktur. Zamiast jednego, prostego warzywa mamy całą plejadę jarzyn, które tworzą wybitnie spójną kompozycję. Wiele osób przeraża wizja tworzenia jej od podstaw, ale przepis jest naprawdę bardzo prosty. Wystarczy postępować krok po kroku według niego i sukces mamy gwarantowany.

Potrzebujesz:

    • 4 kg gruntowych ogórków
    • pół kilograma marchewki
    • pół kilograma cebuli
    • szklanka octu
    • szklanka cukru
    • szklanka oleju
    • 3 płaskie łyżki soli
    • pieprz mielony - 2 łyżeczki
    • 2 niewielkich rozmiarów główki czosnku

Dzisiaj grzeje:

Ogórki myjemy i bez obierania kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach,a czosnek obieramy i dodajemy ząbki w całości. Wszystko umieszczamy w dużej misce. Dodajemy przyprawy: cukier, olej, ocet, sól i pieprz. Składniki sałatki szwedzkiej dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie niemal gotową sałatkę wkładamy do słoików porządnie ugniatając. Na wierzchu możemy dodać nieco zalewy. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez kwadrans. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem. Gdy sałatka wystygnie, możemy ją od razu zajadać. Przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu nawet przez wiele miesięcy.

Doskonałe przepis na sałatkę szwedzką z dodatkiem papryki znajdziecie także na kanale swojskie jedzonko na platformie Youtube.

Odechciało mu się jeść, niewybaczalna zawartość produktu z Biedronki. Okropieństwo schowało się najgłębiej jak mogłoOdechciało mu się jeść, niewybaczalna zawartość produktu z Biedronki. Okropieństwo schowało się najgłębiej jak mogłoCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prosty przepis na tradycyjny, polski domowy krupnik. Pyszna zupa, którą przygotujesz w 20 minut
  2. Tragedia na północy Polski. Nie było szans, nie żyje
  3. Wszystkie słoiki z ogórkami małosolnymi do wyrzucenia, powodem pleśń. Uważaj na 2 fatalne błędy
  4. Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale w piekarniku też możesz zrobić przepyszne żeberka. Oprócz miodu ich smak podkręci 1 przyprawa
  5. Szybkie ciasto do popołudniowej kawy, któremu nikt się nie oprze. Czekoladowa przyjemność już po pierwszym kęsie
  6. Nie żyje legendarny sportowiec. Przed śmiercią wykryto u niego COVID-19

Źródło: smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł